Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!
Slokdarmverstopping
Een slokdarmverstopping wordt ook wel een oesophagusobstructie genoemd. Voedsel loopt vast in de slokdarm van het paard.
Oorzaak of etiologie
Paarden die een slokdarmverstopping krijgen, krijgen dat in de meeste gevallen door te gulzig eten. Slokdarmverstopping kan ook voorkomen als het paard kortgemaaid gras eet. Daarnaast kan ongeweekte (bieten-) pulp voor problemen zorgen. Onvoldoende kunnen kauwen is een andere risicofactor. Het is dus belangrijk het gebit regelmatig te controleren.
Ook kan een slokdarmverlamming eraan ten grondslag liggen.
Ziekteverloop of pathogenese
Beschrijf hier hoe de oorzaak leidt tot de uiteindelijke problemen waar het paard last van heeft.
Symptomen
Meestal stopt het paard opeens met eten en gaat moeilijk staan met hoofd en hals. In veel gevallen zal het paard staan kuchen, slikken of speekselen. Aan de linkerkant van de hals zijn in de jugulairgroeve (de groeve aan de onderzijde van de hals) zijn soms bobbels te zien of te voelen, hier zit het voedsel vast. Soms zijn er ook antiperistaltische bewegingen te zien. Er is dan een soort 'golf' van de borstingang richting de kaken te zien. Eventueel zijn er voedseldeeltjes in de neus te zien, maar deze kunnen ook afkomstig zijn van een maagoverlading door teveel eten. Wanneer het niet zeker is of een maagoverlading is uit te sluiten en men ziet voedseldeeltjes in de neus, moet men direct de dierenarts bellen, ook al zijn het maar enkele voedseldeeltjes. Een paard kan namelijk niet braken en voedseldeeltjes in de neus bij een maagoverlading zijn het teken dat het paard op het punt staat van een maagruptuur, dit is dodelijk voor een paard.
Diagnose
Beschrijf hier hoe de dierenarts kan bepalen of het inderdaad om deze aandoening gaat.
Behandeling
Behandeling: blijf kalm, het paard kan niet stikken want de obstructie zit in de slokdarm en niet in de luchtpijp. In niet al te ernstige gevallen kun je proberen de voedselbrok zelf weg te masseren. Na even masseren en een paar keer slikken kan het zijn dat het paard de brok zo wegslikt of uitspuugt. Wanneer dit na een kwartiertje nog niet is gelukt, je vertrouwt het niet of het paard heeft ademhalingsmoeilijkheden, bel dan de dierenarts. Die kan in eerste instantie proberen de slokdarm te ontspannen door het toedienen van een spasmolyticum (onstpant het spierweefsel van de slokdarm) . Als dat geen effect heeft wordt het paard gesondeerd. Via de neus wordt een sonde ingebracht, waarna geprobeerd wordt de voedselbrok weg te spoelen. Meestal is een verstopping op die manier op te lossen. Een complicatie kan z.g. verslikkingspneumonie zijn, waarbij het paard zich verslikt en er voedsel of vocht in de luchtpijp terecht komt, en zo een longontsteking veroorzaakt.Als er twijfel bestaat, dat er mogelijk toch wat slijm, vocht en/of voedseldelen richting de longen zijn gegaan, is het raadzaam om het paard voorbehoedend met antibiotica te behandelen. als je paard een longontsteking krijgt moet je natuurlijk ook de dierenarts erbij halen!
Bel bij twijfel altijd de dierenarts!
Preventie
Als een paard vaker een slokdarmverstopping heeft kun je de brok beter geweekt geven. Of het kan gemengd worden met bijv. Luzerne, zodat het paard beter moet kauwen en niet te gulzig alles naar binnen kan schrokken. Zorg ook voor rust tijdens het eten, sommige paarden die lager in de rangorde staan, zullen proberen hun voer zo snel mogelijk naar binnen te schrokken, uit angst weggejaagd te worden door een dominante kuddegenoot. Vermijd verder voeders die uitzetten in combinatie met vocht en controleer het gebit regelmatig.
Foto's
Bronnen, referenties en/of voetnoten
- http://www.merckvetmanual.com/mvm/index.jsp?cfile=htm/bc/160814.htm
- http://www.vetcases.ugent.be/cursus2proefdefHoofdstuk%205.pdf
- http://www.dierenklinieklemmer.nl/info_paard/slokdarmverstopping/index.html
- http://www.dierenkliniekleidscherijn.nl/dieren/paarden/slokdarmverstopping/
We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van symptomen en behandeling Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen. |