Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Schaafwond

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Een schaafwond is een oppervlakkige maar pijnlijke verwonding waarbij voornamelijk de huid beschadigd is.

Oorzaak of etiologie

Dit soort wonden ontstaat als het paard ergens te dicht langs loopt, als hij valt op een harde ondergrond of door schurend materiaal zoals beenbeschermers. Er moet onderscheid gemaakt worden met een drukwond, die ontstaat door te hoge lokale druk op de huid.

Ziekteverloop of pathogenese

Door het schaven of schuren raakt de huid beschadigd. Afhankelijk van de diepte van de wond is de huid over de volledige dikte beschadigd of slechts de oppervlakkig lagen. Als de huid over de volledige dikte beschadigd is zullen de haren ter hoogte van de wond ontbreken. Na enige tijd ontstaat er een korst op de wond waaronder de wondheling plaats zal vinden. De wondheling is steeds per secundam en er zal dus een litteken ontstaan op de plaats van de wond.

Symptomen

Een open schaafwond is steeds pijnlijk bij druk of beweging. Ontsteking van de wond is goed mogelijk omdat schaafwonden vaak veel vuil bevatten. Als de korst gevormd is en de wondheling plaatsvindt zal de pijn langzaam afnemen.

Diagnose

Een schaafwond is gemakkelijk te herkennen aan het uitzicht van de wond en het verhaal van de eigenaar. Verdere testen zijn dan ook meestal niet nodig. Als de wond ontstoken raakt of niet goed geneest kan het nodig zijn om stalen te nemen en die te onderzoeken op aanwezigheid van bepaalde bacteriën of virussen.

Behandeling

Schaafwonden moeten steeds goed schoon gemaakt worden. Vuile wonden mogen met gewoon leidingwater afgespoeld worden om het ergste vuil te verwijderen. Kleine oppervlakkige wondjes kan men verder zelf laten genezen. Bij grote en/of diepe wonden of wonden in de buurt van gewrichten is het verstandig om de dierenarts te bellen. Er moet altijd nauwkeurig onderzocht worden of het gewricht in de verwonding betrokken is. Grote of diepe wonden moeten vervolgens heel goed schoon gemaakt worden en laat men liefst onder verband genezen om ontsteking zoveel mogelijk te voorkomen.

Preventie

Probeer de omgeving van het paard zo veilig mogelijk te maken en verwijder alle dingen die niet in een paardenwei of -stal thuis horen.

Benen en beenbescherming worden snel vies door modder of zand, wat risico op schaafwonden kan geven. In sommige gevallen heeft het paard zo snel drukplekken door de beschermers, dat het verstandiger is om niet meer met die beschermers te gaan rijden. Koop andere, zachtere beschermers of rijdt zonder. Vergeet de beschermers ook niet af te doen na het rijden.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van schaafwonden

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.