Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Onager

Uit Bokt
Onager
GeenfotohoofdT.jpg
Onager.jpg
Stokmaat: circa 1.25 meter
Kleur: wildkleur bruin
Land van herkomst: Midden Oosten (met name Iran)
Link naar stamboek: {{{link}}}


De Onager is een halfezel of wilde ezel afkomstig uit het Midden Oosten. Inmiddels wordt het dier met uitsterven bedreigd en komen ze in het wild enkel nog in Noord-Iran voor. Steeds meer dierentuinen starten fokprojecten ter behoud van de Onager, waaronder Diergaarde Blijdorp in Rotterdam.

Soort

De Onager of Equus hemionus (Latijn) heeft zeven ondersoorten:

  • De Mongoolse wilde ezel
  • De Indische wilde ezel of Khur
  • De Gobi-kulan
  • De Perzische onager
  • De Syrische wilde ezel
  • De Kulan

Geschiedenis

De Onager kwam vroeger in het gehele Midden Oosten voor, maar door de jacht en het verdwijnen van habitat komt de Onager nu enkel nog voor in Noord-Iran.

Exterieur

De Onager lijkt qua bouw op een ezel, hoewel een ezel wat compacter is. Opvallend is de zeer brede, doorlopende aalstreep die doorloopt tot aan het einde van de staart. De kleur is over het algemeen wildkleur bruin, variërend van licht tot donker. De schofthoogte kan variëren van 1.20 m. tot 1.50 m. Ze hebben een gewicht van rond de 250 kg. Onagers kunnen snelheden van 70 km per uur bereiken.

Karakter

De Onager heeft een vriendelijk en nieuwsgierig karakter. In hun normale leefomgeving leven heel sober en kunnen soms dagen zonder voedsel. Ze voeden zich met grassoorten en vetplanten. Drinken moeten ze wel dagelijks. Onagers krijgen eens in de twee jaar een veulen, de dracht is 11 à 12 maanden. Ze kunnen een leeftijd bereiken van 25 tot 30 jaar.

Gebruik

Van het gebruik van Onagers is niet veel bekend. Er zijn muurschilderingen gevonden van dieren die sterk op Onagers lijken, die gebruikt werden als lastdier.

Rëintegratie

De sterke uitbreiding van mensen in zijn oorspronkelijk woongebied die de natuurlijke waterbronnen verplaatsten of waardoor sommige bronnen op droogden, verklaard dat de natuurlijke leefomgeving zeer zeldzaam is geworden. Speciale natuurparken zijn later in het leven geroepen, waar onder andere de Onager weer is terug gezet met succes.

Parc Zoologique de Lunaret in Montpelliers, Zuid-Frankrijk is actief bezig met reïntegratie van dit bedreigde dier. Samen met het Wereld Natuurfonds hebben ze meegedaan aan een tweetal terug plaatsingen van Perzische Onagers in hun natuurlijke leefomgeving.

  • 1982 - Een paartje in een natuurpark in Jordanië
  • 1989 - 3 merries naar een park van het Wereld Natuurfonds in Saoedi-Arabië

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten



Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Hoofdfoto

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.