Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Melanoom

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Een melanoom onder de staart

Een melanoom is een goedaardige tumor van de melanocyten, de cellen die het zwarte pigment melanine kunnen produceren.

Oorzaak of etiologie

Beschrijf hier door wat de aandoening veroorzaakt wordt.

Ziekteverloop of pathogenese

Beschrijf hier hoe de oorzaak leidt tot de uiteindelijke problemen waar het paard last van heeft.

Symptomen

Beschrijf hier hoe je aan het paard kunt zien dat hij of zij ziek is.

Diagnose

Bij vrijwel alle paarden met een melanoom gaat het om een schimmel en meestal zijn het ook de wat oudere paarden. Schimmels hebben meer melanocyten in hun vacht dan andere paarden, maar bij schimmels wordt het zwarte melanine-pigment niet meer geproduceerd. Doordat schimmels meer melanocyten hebben lopen ze meer kans op een melanoom, maar ook paarden met een andere kleur kunnen melanomen krijgen.

Meestal zijn de melanomen te vinden aan de staartwortel of rondom de anus, waardoor ze niet altijd direct opvallen wanneer hier niet regelmatig wordt gekeken. Melanomen kunnen uiteraard ook op andere plaatsen op de huid voorkomen.

Een bult onder de staart of op de huid hoeft natuurlijk niet altijd een melanoom te zijn, de dierenarts kan bepalen of het wel of niet gaat om een melanoom.

Behandeling

In de meeste gevallen kan een melanoom niet zo veel kwaad en is het alleen een cosmetisch probleem. Bij veel paarden wordt er dan ook voor gekozen om het melanoom gewoon te laten zitten.

In sommige gevallen kan een melanoom wel ernstige problemen geven, dit kan wanneer een melanoom een belemmering vormt van bijvoorbeeld de anus of een bloedvat. Ook kan het melanoom kwaadaardig worden of dieper het lichaam ingaan, waar het voor meer problemen zorgt. In dat soort gevallen is het vaak verstandiger om het melanoom weg te halen. Bij paarden die nog niet zo heel oud zijn is het vaak ook verstandiger om de melanomen weg te halen, ter voorkoming van de bovenstaande problemen.

Wanneer een melanoom gaat bloeden, opeens sterk gaat groeien, of je vertrouwt het niet, haal dan de dierenarts er weer bij voor verder advies over de behandeling.

Preventie

Beschrijf hier wat de eigenaar kan doen om te voorkomen dat zijn of haar paard deze aandoening krijgt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.