Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Lokale anesthesie

Uit Bokt

Lokale anesthesie of plaatselijke verdoving is het inspuiten van een bepaalde stof om een bepaald deel van het lichaam ongevoelig te maken.

Toepassingen

Wondverzorging

Voor het hechten van een wond wordt heel vaak gebruik gemaakt van plaatselijke verdoving van het gebied rond de wond zodat het paard het hechten niet voelt en stil blijft staan. Hierbij wordt een kort werkend product zoals lidocaïne ingespoten in de huid en de onderliggende weefsels rond de wond. Als er veel bloeding is kan er lidocaïne met adrenaline gebruikt worden.

Kreupelheidsonderzoek

Om uit te sluiten welk deel van het been een kreupelheid veroorzaakt kunnen bepaalde delen van het been verdoofd worden. Verdwijnt de kreupelheid na een bepaalde verdoving dan zit de oorzaak van de pijn in de verdoofde regio. Het meest gebruikte product voor deze toepassing is lidocaïne. De verdoving kan inspoten worden in een gewricht of peesscheden, rond de zenuwen die het verdachte gebied bezenuwen of lokaal ter hoogte van de verdachte structuur.

Gebitsbehandeling

Bij pijnlijke behandelingen aan het gebit zoals het trekken van tanden of kiezen kan pijn heel effectief bestreden worden door de zenuwen van de boven of onderkaak gevoelloos te maken. Zowel bij staande gesedeerde paarden als bij dieren onder algemene anesthesie is het heel nuttig om te zorgen voor een goede lokale pijnstilling.

Oogbehandeling

Producten

Lidocaïne

Lidocaïne wordt veruit het meeste gebruikt voor plaatselijke verdovingen. Het is verkrijgbaar als injectievloeistof met of zonder toegevoegde adrenaline. Na het inspuiten of aanbrengen van lidocaïne zal het behandelde gebied heel snel ongevoelig worden. De werkingsduur is afhankelijk van de manier van toedienen en de locatie op het lichaam, maar over het algemeen kan gezegd worden dat lidocaïne relatief snel uitgewerkt is.

Mepivacaïne

Mepivacaïne werkt op dezelfde manier als lidocaïne om gebieden op het lichaam ongevoelig te maken. Het werkt net als lidocaïne redelijk snel na het toedienen, maar werkt veel minder snel uit. Afhankelijk van de manier van toedienen en het weefsel duurt dit zo'n 2 tot 4 uur.

Levobupivacaïne

Bupivacaïne werkt veel langzamer dan lidocaïne en mepivacaïne, het duurt zeker een half uur tot het maximale effect bereikt wordt. Deze stof wordt vooral gebruikt als een lang effect gewenst is, want het kan tot wel 8 uur duren voor bupivacaïne uitgewerkt is.

Technieken

Lokale infiltratie

Met lokale infiltratie wordt bedoeld het inspuiten van een verdovende stof op de plaats waar men de verdovende werking wil hebben. Een voorbeeld hiervan is het verdoven van de wondranden voor het hechten van de wond. Daarbij wordt het verdovende middel direct rond de wond en in de wondranden geïnjecteerd.

Geleidingsanesthesie

Onder geleidingsanesthesie wordt verstaan het injecteren van een verdovende stof rond een zenuw. Vanaf de plaats van injectie weg van het lichaam zullen alle weefsels gevoelloos worden na de injectie. Dit is een techniek die veel gebruikt wordt in het kreupelheidsonderzoek. Zo is het mogelijk om de ondervoet van het paard bijna volledig gevoelloos te maken door middel van 2 prikjes in de kootholte. Ook voor ingrepen aan de benen of in de tandheelkunde wordt vaak gebruik gemaakt van geleidingsanesthesie om de ingreep voor het paard minder pijnlijk te maken.

Intra synoviale anesthesie

Intra synoviale anesthesie betekent het inspuiten van een verdovende stof in een gewricht, peesschede of slijmbeurs. Op die manier kan de dierenarts heel specifiek uitsluiten of de pijn die een paard laat zien afkomstig is uit een bepaald gewricht, of holte.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Local anaesthetic techniques for the equine head, towards guided techniques and new applications door H. Hermans, S. Veraa, C.F. Wolschrijn, J.P.A.M van Loon in Equine Veterinairy Journal, 22 mei 2017.
  • A guide to equine joint injection and regional anesthesia door William Moyer, Jim Schumacher en John Schumacher, Yardley (USA), Veterinairy Learning Systems, 2007.


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.