Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Kramperigheid

Uit Bokt
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Kramperigheid wil zeggen dat het paard een van de achterbenen overdreven hoog optilt als gevolg van een overdreven prikkel. Dit wordt vaak verward met hanetred. Echter, dit zijn twee zeer verschillende begrippen.

Oorzaak of etiologie

Bij kramperigheid krijgt het paard een overdreven prikkel vanuit het zenuwgeleidingssysteem waardoor het een van de achterbenen overdreven hoog optrekt. Dit komt vaak voor bij het aanbrengen van beenbescherming, het natspuiten van de achterbenen en bij het (laten) optillen van de hoeven. Kramperigheid komt alleen voor aan de achterbenen. Het kan aan beide achterbenen voorkomen.

Ziekteverloop of pathogenese

Kramperigheid laat zich niet zien in de uiting van de gangen. Een paard met kramperigheid kan dan ook prima geschikt zijn voor de dressuursport.

Kramperigheid kan veel ongemak voor het paard en de verzorger met zich meebrengen. Bijvoorbeeld bij het aanbrengen van beenbescherming kan het paard een overdreven prikkel krijgen waardoor het krampachtig het achterbeen hoog optrekt (tot de buik) en met de voorbenen gespreid gaat staan om het evenwicht te bewaren. Men kan het paard hierbij helpen door het met één zijde tegen een muur of wand te plaatsen want in ernstige situaties kan het paard zelfs omvallen. De verzorger moet hierbij geduldig blijven omdat het paard immers geen controle heeft over zijn eigen bewegingen.

Ook dient de verzorger dit van tevoren te overleggen met de hoefsmid. Het is voor de hoefsmid extra belastend bij het bekappen of beslaan van het achterbeen van het paard. Het is vooral belangrijk dat de hoefsmid veel geduld bewaart zodat het paard niet angstig wordt voor een behandeling aan de achterbenen.

Symptomen

Beschrijf hier hoe je aan het paard kunt zien dat hij of zij ziek is.

Diagnose

Beschrijf hier hoe de dierenarts kan bepalen of het inderdaad om deze aandoening gaat.

Behandeling

Beschrijf hier welke behandeling het paard nodig heeft om beter te worden.

Preventie

Beschrijf hier wat de eigenaar kan doen om te voorkomen dat zijn of haar paard deze aandoening krijgt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.



Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto of filmpje van kramperigheid

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.