Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Hulpteugel (western)

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Ook bij het westernrijden wordt met regelmaat gebruik gemaakt van hulpteugels. Velen hebben een andere naam, maar dezelfde werking als in de 'engelse rijstijl'. Ook zijn er een aantal hulpteugels/ hulpmiddelen die in de Engelse rijstijl niet voorkomen.

Martingaal

Een martingaal zorgt ervoor dat een paard het hoofd niet ver omhoog kan brengen. Het bestaat uit een halsriem, die om de hals wordt vastgemaakt, 2 korte(re) riemen met een ring aan het uiteinde, waar de teugels door moeten en een riem die aan de singel moet worden bevestigd. Vaak gebruik je speciale teugels, met clipjes erop, die vast komen te zitten aan de ringen van de martingaal, om het omhoog komen van het paard tegen te gaan.

Trainingsfork

Eigenlijk hetzelfde als een martingaal, alleen zijn de riemen korter, waardoor het sterker op de teugels inwerkt, wanneer deze gebruikt worden en heeft een trainingsfork géén halsriem.

Tie down

Een Tie-Down (vaste martingaal) werkt eigenlijk hetzelfde als een stootteugel. Alleen het grote verschil met een stootteugel is dat het geen losse riem is, maar een neusriem met daaraan een ring, waar een riem aan vast zit die aan de singel kan worden bevestigd. De riem gaat om een bepaalde lengte (wat de ruiter toestaat) en het paard kan met zijn hoofd niet verder omhoog dan dat deze riem toestaat.

Caveson

Een caveson is een ander woord voor een (losse) neusriem. Ze zitten niet aan het hoofdstel vast, maar kunnen los gekocht worden. Het is (vaak) een hoge neusriem. Als doel hebben ze om de mond dicht te houden. Dit is ook een reden dat je een caveson vaak bij jonge paarden, of paarden die net ingereden worden, ziet.

Borsttuig

Bij koeienonderdelen wordt een borsttuig gebruikt om het westernzadel op zijn plaats te houden, wanneer er koeien gevangen worden of wanneer er veel en snel bewogen wordt door het paard. Bij veel andere onderdelen is het eigenlijk alleen voor de sier. Het verschil tussen een werkborsttuig en een sierborsttuig uit zich in de versierselen (zoals zilver) op het tuig, die bij het sierborsttuig volop aanwezig zijn en bij het werkborsttuig vaak afwezig zijn.


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van Trainingsfork, Tie down, borsttuig en een Caveson

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.