Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Hoofdstel (western)

Uit Bokt
Verschillende western hoofdstellen

Een western hoofdstel verschilt in enkele opzichten van een Engels hoofdstel. De grootste verschillen zijn dat er over het algemeen geen neusriem wordt gebruikt (hier kan in training wel voor gekozen worden, maar is op wedstrijd niet toegestaan). De teugels (reins) bestaan over het algemeen uit 2 lange, losse teugels, die split reins genoemd worden. Bij een bosal hoort echter een mecate, en ook romal reins worden gebruikt. Ook is in de frontriem een verschil merkbaar. In de western zijn 2 gangbare soorten hoofdstellen: met een browband (frontriem) of met one, double of split ear. Bij een one-ear hoofdstel zit er een leren lus aan het kopstuk dat om het oor heen gaat. Bij double ear zijn er twee lussen, voor elk oor één. Bij split ear ontbreekt het kopstuk, de bakstukken gaan hier direct over in de lussen die om de oren heen geschoven worden. Er bevindt zich dan dus niets op de maantop.

Een browband hoofdstel is weer in verschillende varianten verkrijgbaar, een V-vorm (tegenwoordig ook op komst bij de Engelse hoofdstellen), een brede, een smalle, of zelfs met een knoop. Je kunt met de browband helemaal uit je dak gaan wat betreft versieringen, zoals veertjes, kraaltjes, knopen en dergelijke. Het is zeker niet nodig om voor wedstrijden een sobere browband aan te schaffen, integendeel. Versieringen worden zeker gewaardeerd. Opvallend is dat de bakstukken en de reins, waar het bit (of de bosal) aan vast komt, zelden gespen bevatten. Aan de uiteinden zitten leren veters of schroefjes (chicago screws) waarmee alles op zijn plaats gehouden wordt. Ook zijn er soorten die met een simpele 'loop' vast te maken zijn. Verder bestaan er nog 'conway-buckles' maar die worden zelden gebruikt door showmensen.

Showhoofdstel

Showhoofdstel met versierde bakstukken, oortjes en buckles

Op western wedstrijden kan je natuurlijk niet voor de dag komen met je oude hoofdstel dat je gebruikt in de training. Er wordt daarom vaak veel geïnvesteerd in prachtige showhoofdstellen. Officieel wordt er geen rekening mee gehouden bij de beoordeling, maar het geeft wel aan dat je zorg aan je uiterlijk hebt besteed. Ook val je meer op met mooi showtuig, waardoor de judges een betere algehele indruk van je krijgen.

Buckles op showteugels

Je hoofdstel kan op verschillende manieren versierd zijn. Veel voorkomend zijn versierde frontriemen of 'oortjes' (stukjes in de vorm van een halve cirkel, om het oor heen) die je eenvoudig om je hoofdstel kan bevestigen. Zo ziet je normale hoofdstel er direct een stuk leuker uit. Wat je ook veel ziet op showhoofdstellen zijn zilveren buckles (gespen) die het geheel direct een chique uitstraling geven. Ook zijn er bitten verkrijgbaar waarvan de ringen of de shanks rijkelijk bewerkt zijn. Verder kan je het plaatje afmaken met mooie bijpassende showteugels, met bewerkt leer, zilveren buckles of andere versieringen. Romal reins worden ook vaak gebruikt.


Bitloos

Criollo met een bosal
Paint merrie met een sidepull hoofdstel

Er zijn ook westernruiters die het bit liever in de kast laten liggen. In de juniorenklassen is dit geen probleem; hier mag je starten met een bosal. Dit is een hoofdstel waarbij de neusriem bestaat uit een dik gevlochten lus. Door het strakke vlechten wordt de lus erg stijf en kan dus makkelijk bewogen worden om de neus. De teugels zijn bevestigd aan het uiteinde van de lus. De bakstukken zitten met een lusje aan de zijkanten: de lus hangt zo mooi om de neus heen. Als je goed gebruik maakt van neckreining, zal de lus automatisch een lichte druk geven aan de kant waar je paard weg moet. Een bosal hang je net als alle bitloze hoofdstellen ongeveer twee vingers onder het jukbeen. Je mag wedstrijden starten met een bosal wanneer je paard 4 of 5 jaar oud is.

Verder is ook de sidepull een populair hoofdstel in westernland. Meestal heeft de westernsidepull wel een ander uiterlijk dan een normale sidepull, net als een 'normaal' westernhoofdstel. De werking is echter hetzelfde. Er kan gekozen worden voor een gevlochten neusriem met een meer scherpe of juist zachtere inwerking. Het is niet toegestaan om officiële wedstrijden te starten met een sidepull.





Onderhoud

Het onderhoud van westernhoofdstellen is in veel gevallen hetzelfde als dat van Engelse. Een groot verschil is echter dat het leer over het algemeen onbewerkt is. Zeker als je een light-oil of medium-oil hoofdstel hebt, zal dit elke keer als je het invet donkerder worden. Bij een nieuw hoofdstel met chicago screws is het verstandig het schroefdraad in te smeren met (blanke) nagellak. Dit voorkomt dat het schroefje uit zichzelf losdraait en voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Showhoofdstellen kunnen van een verflaag voorzien zijn om de juiste kleur langer te laten blijven. Het leer kan ook voorzien zijn van een 'tooling' passend bij het zadel. Veel voorkomende toolings zijn Basket en Flower.

Meestal rijden mensen met een one of double ear hoofdstel met shanks en bij een hoofdstel met frontriem wordt vaak een snaffle gebruikt. Maar de ruiter mag kiezen met wat voor hoofdstel hij rijdt.

Foto's

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.