Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Gymkhana

Uit Bokt

Gymkhana, ook wel O-Mok-See genoemd, is een sport waarbij behendigheidsparcoursen in een zo snel mogelijke tijd moeten worden afgelegd.

Combinatie maakt zich klaar voor de slalom

Oorsprong

De term Gymkhana is van een Hindoestaans woord afgeleid. Het verwijst naar een plaats waar vaardigheden worden getest in de vorm van een sport evenement. letterlijk vertaald zou je het "bal gebouw" kunnen noemen. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is de term gymkhana overgenomen uit India en gebruikt in de paardensport. Het is een verzamelnaam voor een aantal spelletjes of behendigheidsparcoursen die op tijd worden afgelegd. Eerst alleen voor volwassenen, maar later ook voor kinderen.

Regels

Er zijn geen voorschriften met betrekking op het uiterlijk van de combinatie om deel te kunnen nemen aan een wedstrijd. De onderdelen hebben een startpunt en een finish. Degene die het parcours in de juiste volgorde in de snelste tijd rijdt heeft gewonnen. Als men fouten maakt is de extra tijd die men spendeert de straf. Als je iets laat vallen moet je bijvoorbeeld eerst afstappen, het voorwerp oprapen en vervolgens weer opstappen.

Onderdelen

Er zijn een aantal populaire onderdelen bij de gymkhana. Enkele daarvan vindt men ook terug bij de onderdelen van het western rijden. Soms wordt er een combinatie gemaakt van onderstaande onderdelen. Bij een groot deelnemersveld worden de deelnemers bij een gymkhanawedstrijd opgesplitst in groepjes van vier tot zes deelnemers. De winnaars van de geselecteerde groepen strijden ten slotte tegen elkaar om een uiteindelijke winnaar van een onderdeel te krijgen. De ruiter die de meeste onderdelen wint heeft de wedstrijd gewonnen.

Tonnen race

Er staan drie tonnen in de bak in de vorm van een driehoek. De bedoeling is dat er zo snel mogelijk een rondje wordt gereden om iedere ton. De volgorde wordt bepaald door de ruiter.

Slalom

Er staat een aantal palen of voorwerpen waar de combinatie omheen moet slalommen in een zo snel mogelijke tijd. De snelste combinatie wint.

Vlaggetjes race

Het parcours bestaat uit drie tonnen met een emmer erop die in de vorm van een driehoek zijn geplaatst. De afstand tussen de tonnen is hetzelfde. In de eerste emmer zit een vlag of een stok. Als de ruiter aankomt bij de emmer moet men de vlag eruit halen en meenemen. De ruiter rijdt een rondje om alle 3 tonnen en bij de laatste ton moet men de vlag in de emmer afleveren. Degene die de vlaggetjes race het snelste uitvoert heeft gewonnen.

Keyhole race

De ruiter rijdt zo snel mogelijk naar een aangegeven punt van het parcours. hier maakt de ruiter een snelle draai en gaat vervolgens terug naar de plek waar men gestart is. Degene die het parcours in de snelste tijd aflegt wint.

Appel happen

De ruiter rijdt zo snel mogelijk naar het punt waar een bak met water staat. In de bak zitten appels. Als de ruiter bij de waterbak aankomt stapt men van het paard, doet de cap af en hapt in de waterbak naar een appel. Hierbij mogen geen handen worden gebruikt. Wanneer de ruiter een appel heeft gehapt mag de cap weer op. De ruiter stapt zo snel mogelijk weer op het paard en gaat terug naar het startpunt met de appel in de mond. De ruiter met de snelste tijd wint.

Aardappelrace

De aardappelrace, ook wel ei-lepel race genoemd, is een race waarbij je een aardappel of een ei op een lepel meeneemt. Men rijdt naar de ton gaat er omheen en rijdt terug naar het startpunt. Als de ruiter de aardappel laat vallen zal hij of zij moeten afstappen. De aardappel wordt dan weer opgepakt en op de lepel gelegd. Vervolgens mag de ruiter weer opstappen en verder rijden. Degene die dit spel het snelste doet heeft gewonnen.

Zakkenrace

Zakkenrace lijkt een beetje op de Keyhole, alleen legt men de terugweg anders af. Men rijdt zo snel mogelijk naar het punt waar de zakken klaar staan. Men springt van het paard in de zak. Al springend in de zak, met de pony aan de hand moet men zo snel mogelijk terug zijn op het beginpunt.

Parenrace

Deze race wordt met 2 ruiters gedaan. Één ruiter gaat te paard naar het eindpunt waar de andere ruiter aan het wachten is. De wachtende ruiter wordt door de rijdende ruiter op het paard geholpen. Samen gaan ze te paard zo snel mogelijk naar het startpunt. Het snelste paar wint.

Waterrace

Bij de waterrace is het de bedoeling dat de ruiter een beker water meeneemt naar een aangegeven punt en weer zo snel mogelijk terug gaat. De combinatie met het meeste water en de snelste tijd wint.

Stap, draf, galop en begeleid race

De ruiter stapt naar een aangegeven punt. Draait hier zo snel mogelijk om en draaft terug. Bij het beginpunt draait de ruiter weer zo snel mogelijk om en galoppeert weer naar het aan gegeven punt. hier stapt de ruiter af en leidt het paard naar het startpunt. Wanneer het paard sneller gaat dan aangegeven moet de ruiter een klein rondje maken. De snelste combinatie wint.

Op- en afstappenrace

De ruiter rijdt zo snel mogelijk naar een aangegeven punt. Stapt daar af en doet een groot shirt en een broek aan. Vervolgens stapt de ruiter weer op en gaat zo snel mogelijk naar het startpunt. De snelste combinatie wint.

Doel

Het doel van gymkhana is je paard gehoorzaam, snel en wendbaar maken. Dit wordt in de training veel geoefend. Zo moet een goed gymkhana paard van stap naar galop kunnen en andersom. Wanneer het gevraagd wordt moet het snel zijn maar, wanneer de ruiter vraagt om iets langzamer te gaan moet het paard direct reageren. De lenig- en snelheid worden niet alleen van het paard verwacht. De ruiter moet ook snel reageren, ondernemen en lenig zijn. Zo moet de ruiter bijvoorbeeld vloeiend kunnen op- en afstappen. Om deze reden zijn kleine snelle pony's vaak populair in deze sport. Je kunt snel opstappen en krappere bochten maken. Een grotere pony of een paard moet meer moeite doen voor een krappe bocht dan een kleine pony. Ook kan het een fractie van een seconde schelen bij het opstappen.

Bronnen, referenties en/of voetnoten




Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van de verschillende onderdelen

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.