Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Equine virale arteritis

Uit Bokt
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Equine virale arteritis wordt ook wel EVA genoemd. Het virus dat de ziekte veroorzaakt werd voor het eerst gevonden in 1953 tijdens een uitbraak van abortussen bij een fokkerij in Ohio, in de Verenigde Staten, hoewel de ziekte waarschijnlijk al veel eerder bestond. In 1984 gaf een uitbraak in Kentucky de ziekte wereldwijde bekendheid, in veel landen zijn geïnfecteerde paarden geregistreerd. In Nieuw-Zeeland werd de ziekte in 2014 uitgeroeid na 26 jaar van verplicht testen van dekhengsten en aangifteplicht.

Oorzaak of etiologie

De ziekte wordt veroorzaakt door een enkelstrengige RNA virus dat het equine arteritis virus genoemd wordt. Het behoort tot de familie van Arteriviridae. Binnen deze familie zijn er ook virussen die varkens (PRRSV), muizen (LDV) en apen (SHFV) kunnen infecteren.

Het equine arteritis virus is niet erg stabiel en wordt gemakkelijk geïnactiveerd door schoonmaakmiddelen of warmte.

Er worden wereldwijd antistoffen tegen het virus teruggevonden bij paarden, ezels, zebra's en muildieren. Ondanks de verspreiding van het virus over de hele wereld komen uitbraken van equine virale arteritis maar weinig voor.

Ziekteverloop of pathogenese

Besmetting gebeurt meestal tijdens dekkingen, maar de ziekte kan ook via de luchtwegen of de placenta overgedragen worden. De meeste infecties verlopen subklinisch, dat wil zeggen dat er geen symptomen zichtbaar zijn.

Symptomen

Paarden met equine virale arteritis hebben typisch koorts, luchtwegontstekingen, zwakheid, anorexia, zwelling van de lymfeklieren, zwelling van het scrotum bij hengsten en abortus bij drachtige merries. De symptomen kunnen heel divers zijn. Er zijn echter ook heel veel gevallen waarbij geen duidelijke symptomen optreden. De dieren hebben dan enkel wat verlies van eetlust.

Diagnose

Beschrijf hier hoe de dierenarts kan bepalen of het inderdaad om deze aandoening gaat.

Behandeling

Beschrijf hier welke behandeling het paard nodig heeft om beter te worden.

Preventie

Beschrijf hier wat de eigenaar kan doen om te voorkomen dat zijn of haar paard deze aandoening krijgt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.