Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Equine Herpes Virus

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Equine Herpes Virus wordt vaak afgekort als EHV. Er zijn vier verschillende typen van het Equine Herpes Virus die verschillende ziektenbeelden kunnen veroorzaken.

Symptomen

EHV1 kan aanleiding geven tot het ontstaan van Rhinopneumonie, abortus of myeloencephalopathie (zenuwsymptomen).

EHV2

EHV3 veroorzaakt een seksueel overdraagbare aandoening die coïtaal exanthema genoemd wordt. Daarbij ontstaan er kleine blaasjes op de geslachtsdelen van het paard en eventueel ook rond de mond.

EHV4 veroorzaakt milde verkoudheidssymptomen, in zeldzame gevallen kunnen Rhinopneumonie, abortus of zenuwsymptomen optreden.

Diagnose

Doordat de verschillende typen Equine Herpes Virussen verschillende symptomen geven moeten er ook stalen genomen worden om het virus te kunnen aantonen. EHV1 vermenigvuldigt zich typisch in de luchtwegen van het paard. Een neusswab is daarom een geschikt staal om het virus in aan te tonen. Op de neusswab kan vervolgens virusisolatie gedaan worden of PCR. Een groot voordeel van PCR is dat de test in het laboratorium minder dan 24 uur duurt terwijl voor virusisolatie meerdere dagen tijd nodig is. Bij een paard dat men verdenkt van een besmetting met Equine Herpes Virus maakt men daarom meestal gebruik van PCR. Serologie wordt niet gebruikt. Er bestaat geen test om de antigenen (virusdeeltjes) aan te tonen. De test om antilichamen (antistoffen van het paard tegen het virus) aan te tonen is nutteloos omdat veel paarden gevaccineerd zijn en dus sowieso antilichamen hebben. Bovendien zijn er pas na 6 tot 9 dagen voldoende antilichamen om te kunnen aantonen, de ergste symptomen zijn dan al voorbij.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Lezing BEVA congres door Bettina Wagner: PCR, culture, serology - What's the difference?


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.