Strict Standards: Declaration of SkinBoktBook::initPage() should be compatible with Skin::initPage(OutputPage $out) in /var/www/sites/www.bokt.nl/w/skins/BoktBook/SkinBoktBook.php on line 10 Diastema - Paarden-encyclopedie

Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Diastema

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Een diastema is een nauwe opening tussen twee kiezen die er normaliter niet hoort te zijn.

Oorzaak of etiologie

De oorzaak is vaak een erfelijke afwijking en soms een traumatische gebeurtenis zoals een breuk van de kaak.[1]

Ziekteverloop of pathogenese

Dit komt nogal eens voor tussen de laatste melkkies en de eerste blijvende kies bij jonge paarden. Bij oudere dieren komt het vooral voor in de onderkaak en dan meestal tussen de achterste kiezen. Er kunnen zich voerresten tussen ophopen tijdens het kauwen en dat geeft druk op het tandvlees en dat kan gaan zorgen voor ontstekingen van de tanden of het tandvlees. Dit kan ook leiden tot periodontitis. Als het paard ontstekingen in zijn tandvlees heeft, wordt het tandvlees erg gevoelig en kan het paard minder goed eten. Dit kan uiteindelijk zorgen voor vermagering van het paard.

Symptomen

Paarden met een of meerdere diastema's zullen daar in eerste instantie geen last van hebben. Pas als er zich voedsel in ophoopt en de weefsel rond de tanden ontstoken raken krijgt het dier pijn bij het eten en kan hij proppen gaan maken. Vaak vallen de paarden ook erg af in korte tijd en in sommige gevallen ontstaat diarree.

Diagnose

Door met behulp van een mondspreider de mond van het paard te openen en goed te kijken kan de dierenarts zien dat er voedsel vast zit tussen de tanden. Vaak moet de tong daarvoor goed opzij gehouden worden, anders kan het probleem gemist worden. Na verwijderen van de voedselresten zijn de spleten tussen de kiezen goed te zien.

Behandeling

Twee getrokken kiezen

Wanneer het een vaak terugkomend probleem is bij een paard kan er voor gekozen worden om kiezen te laten trekken zodat de diastema verdwijnt.

Preventie

Beschrijf hier wat de eigenaar kan doen om te voorkomen dat zijn of haar paard deze aandoening krijgt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=3&t=672852


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.