Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Cob

Uit Bokt
Cob
GeenfotohoofdT.jpg
Cob type.jpg
Stokmaat: tot 1,58 meter
Kleur: Alle kleuren
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Link naar stamboek:

De Cob is een type en geen ras. Hoewel er binnen de rassen ook types voorkomen die Cob worden genoemd. Denk aan de Welsh Cob, de Normandische Cob en de Irish Cob. De Cob als type paard is klein en gedrongen, heeft een dikke romp en korte, sterke benen

Geschiedenis

De Cob wordt oorspronkelijk gefokt uit verschillende rassen, de beste cobs zijn het resultaat van kruisingen tussen Iers trekpaarden of zware jachtpaarden met een Volbloed. Er zijn ook Cobs gefokt uit Shires of Welsh Cobs. Vroeger werden ze gebruikt als rij- en tuigpaard, maar tegenwoordig vooral als allround paard.

Exterieur

De Cob kan tot 1, 58 meter groot worden, maar in de ring wordt een stokmaat tot 1,53 meter gehanteerd. Alle kleuren komen voor, maar er zijn relatief veel schimmels. Bonten zijn er ook, maar komen weinig voor. De achterhand is zwaar bespierd, ze zijn sowieso te zwaar gebouwd voor echte snelheid. Wel zijn het uitstekende lastdragers. Ook springen gaat over het algemeen erg goed. De rug is kort en vrij breed en de schouders sterk.


Karakter

De Cob is een werkwillig en sterk paard. Ook is het betrouwbaar, een vereiste voor deze zwaar gebouwde paarden die ook vaak door jeugdruiters worden gereden. De meeste cobs zijn erg intelligent en hebben een vriendelijk karakter.


Gebruik

Vroeger zowel als rijpaard als als trekpaard. Tegenwoordig vooral als allround paard waar ook prima mee gesprongen kan worden. Ook als jachtpaard doet de Cob het goed.


Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten



Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.



Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: hoofdfoto en actiefoto's

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.