Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Centraal zenuwstelsel

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Het centrale zenuwstelsel is de benaming voor de combinatie van hersenen en ruggenmerg. De hersenen zijn terug te vinden in de schedel van het paard terwijl het ruggenmerg zich bevindt in het wervelkanaal dat door alle wervels van de ruggegraat loopt.

In de hersenen bevinden zich schakelneuronen. Dit zijn neuronen die verbonden zijn met andere neuronen of soms met een sensorisch of motorisch neuron. Elk schakelneuron staat in verbinding met een heleboel andere neuronen. De invloed van een bepaald neuron op een ander neuron kan veranderen als de verbinding tussen de twee neuronen vaak gebruikt wordt. Op deze manier komt het proces van het leren tot stand.

Het ruggenmerg bestaat uit schakelneuronen en cellichamen van motorische neuronen, vlak buiten het wervelkanaal liggen de cellichamen van de sensorische neuronen. De schakelneuronen staan in verbinding met elkaar en met de motorische en sensorische neuronen. De sensorische neuronen hebben uitlopers naar alle delen van het lichaam. Hierlangs komt informatie binnen in het centraal zenuwstelsel. De informatie wordt doorgegeven aan schakelneuronen. En uiteindelijk, als er actie ondernomen moet worden, wordt er een prikkel doorgegeven naar de motorische neuronen die uitlopers hebben naar de spieren en klieren in het lichaam.


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.