Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Brokkelhoef

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!
Een brokkelhoef

Brokkelhoeven is een vrij veel voorkomend probleem bij paardenhoeven. De hoorn is van slechte kwaliteit waardoor er scheuren in de hoefwand ontstaan die hoornscheuren genoemd worden. Deze scheuren kunnen helemaal tot aan de kroonrand doorlopen, er kunnen zelfs hele stukken van de hoef afbreken. Een veelgemaakte fout is het aanbrengen van hoefvet of olie, dit kan men beter niet doen want hoefvet en/of olie sluiten de hoef af, zodat er geen vocht meer in of uit kan , als hoefolie of vet om de één of andere reden toch gewenst is, maak dan voor het aanbrengen de hoef goed nat.

Oorzaken

Dit is erg moeilijk te zeggen. De gezondheid van de hoef is afhankelijk van heel veel factoren, de leefomgeving, de hoeveelheid slijtage, het eten. Alles kan van invloed zijn.

Te lange hoefwand

Een vrij "simpele oorzaak" van brokkelhoef kan een te lange hoefwand zijn. Het paard is dan niet op tijd genoeg naar de hoefsmid geweest, waardoor de hoefwand de hoef te veel draagt en de druk niet meer aankan waardoor er stukken af gaan breken.

Gebrekkig hoefmechanisme

Een gebrekkig hoefmechanisme kan ook een oorzaak zijn van een slechte hoornkwaliteit. Als er geen goede doorbloeding is, zullen de afvalstoffen niet goed worden afgevoerd waardoor de hoef in zijn geheel ongezonder wordt. Ook de hoornkwaliteit zal dan minder sterk worden.

Uitdroging

De meest voorkomende oorzaak wordt veroorzaakt door het seizoen. In de zomer kunnen hoeven heel erg hard worden, waardoor ze onbuigzaam worden en dus sneller zullen scheuren. Paarden in het wild drinken dagelijks uit een meer of rivier. Hierbij komen automatisch de hoeven in het water, waardoor die vochtig blijven. Onze paarden hebben deze mogelijkheid echter vaak niet, waardoor de hoeven in droge seizoenen uitdrogen.

Te veel slijtage

Wanneer paardenhoeven niet gewend zijn aan veel slijtage en er komt plotseling heel veel slijtage dan kan de hoef gaan brokkelen.

Wat er tegen doen

Er zijn verschillende smeerseltjes die de hoefwand sterker kunnen maken. Toch is het vaak een probleem dat van binnenuit ontstaat. Een slechte hoornkwaliteit kan ontstaan door bijvoorbeeld te weinig slijtage (een paardenhoef is als de omgeving waarin het paard leeft, een paard dat op een drassige zachte ondergrond leeft, zal zachte weke hoeven hebben, terwijl een paard dat op harde stenige ondergrond leeft hele harde hoeven zal hebben). Om de hoornkwaliteit te verbeteren moet je dus de leefomgeving veranderen. Je kunt bijvoorbeeld grind bij de waterbak neerleggen, paarden lopen daar dan overheen en krijgen zo automatisch meer slijtage zonder dat je er erg veel extra's voor hoeft te doen. Stappen over asfalt kan ook helpen. (Dit geldt trouwens alleen voor paarden die blootsvoets gehouden worden). Een andere mogelijkheid is de hoef vaker rond vijlen. Dit wordt bij natuurlijk bekappen veel gedaan.

In de zomer kan het helpen door een plek vlak bij de waterbak nat te maken, zodat paarden als ze gaan drinken in de blubber staan. Zo worden de hoeven zelf bevochtigd. Een andere, misschien nog wel leukere mogelijkheid is met je paard te gaan zwemmen.

Het nat spuiten van de hoeven is niet heel effectief, de hoeven moeten echt voor een langere periode nat gemaakt worden (zeker 10 minuten).


Bronnen, referenties en/of voetnoten