Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Barebackpad

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Eenvoudige barebackpad
Een draver met een barebackpad

Een barebackpad is een dik soort sjabrak met een singel eraan, in de vorm van een zadel van dik en zacht materiaal. Een barebackpad dus veel dunner dan een echt zadel, je kunt hierdoor goed voelen wat het paard onder je doet en het is comfortabeler voor je paard dan zonder zadel rijden. De pad verdeelt de druk van het ruitergewicht toch een beetje over de rug van het paard. Je hebt dus de voordelen van het rijden zonder zadel, maar met meer comfort. Je hebt geen stijgbeugels, kniewrongen en andere hulpmiddelen om in een bepaalde houding op je paard te worden gedwongen. Het rijden op een barebackpad is voor elke ruiter een goede evenwichtsoefening, maar ook voor het ontwikkelen van het ruitergevoel, een onafhankelijke zit en balans omdat het lijkt op zonder zadel rijden. Je kunt ook goed voelen wat je paard onder je doet. (Welke spieren spant hij aan, welke spieren ontspant hij, met welk been treedt hij onder de massa etc.) Voor noodgevallen zit er een meestal een handvat op het pad.

Opbouw

Een barebackpad is gemaakt van verschillende lagen fabricaat en doorgestikt om verschuiven te voorkomen. Elke barebackpad wordt gemaakt van ander materiaal. Er wordt wol, leer, katoen, polyether of tempur gebruikt. Tempur is sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur en zal zich aanpassen aan je paard, en ook als de pad niet op het paard ligt. Ter voorkoming van achterblijven van losse haren en zweet en vuil, kan een sjabrak onder het pad worden gebruikt. Er kunnen aan de meeste barebackpads geen beugels bevestigd worden.

Voordelen

  • Het kunnen oefenen van een goede onafhankelijke zit
  • Veel gevoel met het paard, je voelt precies wat hij doet
  • Geen zweterige, kriebelende broek zoals bij het op een blote rug rijden
  • Meer zekerheid dan bij rijden op een blote rug dankzij de gebruikte stroeve materialen
  • Goede anti-slip en toch geen huidirritaties of witte haren (is wel vaak zo bij sympanova) bij je paard dankzij de speciale katoenen onderzijde en het feit dat de pad de vorm van de paardenrug goed volgt

Fotogallery

Bronnen, referenties en/of voetnoten