Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Ataxie

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Ataxie is een neurologische stoornis die bij het paard kan voorkomen. Een gezond paard beweegt zijn benen in een bepaalde volgorde met een bepaalde snelheid. Het zenuwstelsel reguleert deze bewegingen van de benen. Als een paard aan ataxie lijdt is het zenuwstelsel beschadigd, wordt het samenwerken van de spieren en de zenuwen verstoord waardoor de tactmatigheid van de gangen wordt verstoord. Het paard heeft geen pijn aan gewrichten, maar zal wel regelmatig spierpijn hebben doordat de spieren harder moeten werken om de controle te behouden.

Oorzaak of etiologie

Een van de manieren waarop ataxie kan ontstaan is zoals hier boven vermeld staat Rhinopneumonie. Dat is een virusinfectie waarbij de zenuwen aangetast kunnen worden. De klachten die door deze ziekte veroorzaakt worden, kunnen van tijdelijke aard zijn, maar dat is niet altijd het geval. De tweede oorzaak komt veel voor. Door een acuut trauma zoals een val, een trap of door heel extreme, plotselinge bewegingen kunnen het wervelkanaal of de zenuwen die er doorheen lopen beschadigd raken. Ook een ernstig tekort aan antioxidanten kan tot ataxie leiden, maar dat is zeer uitzonderlijk. Andere zeldzame oorzaken van ataxie zijn Tetanus en Engels Raaigras intoxicatie.


Ziekteverloop of pathogenese

Beschrijf hier hoe de oorzaak leidt tot de uiteindelijke problemen waar het paard last van heeft.

Symptomen

De geringe vormen van ataxie zijn vaak moeilijk te onderscheiden van andere kreupelheden of spierproblemen. Mocht een paard vaak problemen hebben dan kan een onderzoek van het zenuwstelsel uitwijzen of het om ataxie gaat.

Bij ernstige vormen van ataxie is het niet moeilijk om dit vast te stellen. Het paard slingert dan heel erg en lijkt wel dronken. De achterbenen worden slingerend naar voren gebracht en schijnbaar op een willekeurige manier neergezet. Bij de ernstige vorm van ataxie is ook vaak de kracht in de staart afgenomen en kan het paard ook met zijn voorbenen slingeren. Als een paard aan Rhinopneumonie lijdt kan ataxie zo’n ernstige vorm aannemen dat het paard niet meer op zijn benen kan staan.

Diagnose

De diagnose is door een dierenarts te stellen. De meeste eerstelijns-dierenartsen zullen een paard met mogelijk ataxie doorverwijzen naar een gespecialiseerde kliniek.

Behandeling

Rhinopneumonie is te behandelen zodra men het virus ontdekt heeft. Het is ook mogelijk om paarden hiervoor in te enten.

Fysiotherapie en ontstekingsremmers kunnen de symptomen van ataxie verminderen. De natuur moet de rest zelf doen en over het algemeen is een periode van 3 tot 6 maanden nodig om vast te kunnen stellen wat het resultaat is. Het paard moet in het acute geval absolute rust hebben om te voorkomen dat er nog meer schade aangericht wordt. In een later stadium volgt gedoseerde arbeid om de spieren zoveel mogelijk te trainen.

Als een paard in lichte mate aan ataxie lijdt, kan een aangepaste training voldoende zijn. Het kan echter ook zijn dat het paard niet eens meer paardwaardig in de wei kan staan en dan is het waarschijnlijk verstandiger om het dier uit zijn lijden te verlossen.

Preventie

De preventie van ataxie is voor elke mogelijke oorzaak verschillend. Tegen Rhinopneumonie bestaat een vaccin. Als je paard veel in contact komt met andere paarden kan het raadzaam zijn om het dier te laten vaccineren. Engels Raaigras intoxicatie is te voorkomen door je hooi te kopen bij een betrouwbare handelaar. Geef liever iets meer uit aan een partij betrouwbaar hooi dan dat je voor weinig geld slecht hooi koopt met alle risico's van dien.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: beschrijving ziekteverloop

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.


Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: filmpje van een paard met ataxie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.