Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Ardenner

Uit Bokt
Ardenner
Hoofdfoto ardenner.jpg
Standfoto ardenner.jpg
Stokmaat: Tussen de 1,55 en 1,60 meter
Kleur: Bruin, schimmel en vos
Land van herkomst: Frankrijk en Belgie,
met name de Ardennen
Link naar stamboek: link naar het stamboek

De Ardenner is geen competitiepaard, maar hij beschikt over energie, levendigheid, gehoorzaamheid, kracht, uithoudingsvermogen en heeft uitzonderlijke kwaliteiten voor recreatie.

Geschiedenis

De Ardenner dankt zijn afmetingen, gewicht en karakter aan het bospaard, waar het van afstamt. De Ardenner heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van het Middeleeuwse oorlogspaard.

In het leger werden Ardenners zowel als trekdieren, als onder het zadel gebruikt. De Ardenner trekpaarden waren zo sterk dat alleen zij de oorlog van Napoleon tegen Rusland overleefden. Na de oorlog werden ze veel gebruikt voor het bosbeheer en de bosexploitatie in de Ardennen.

Er was sprake van inbreng van volbloed ter veredeling van het ras, echter aan het begin van de 19e eeuw werd het ras juist zwaarder door middel van kruisen met Brabanders vanwege de vraag naar zware trekpaarden. De Ardenner wordt tegenwoordig puur en alleen gefokt voor de vleesproductie.

Stamboek

Het stamboek dateert vanaf 1929 en het moederstamboek is in Frankrijk.

Exterieur

De Ardenner heeft een zwaar hoofd. Zijn lichaam is kort, massief, sterk en gespierd. Hij heeft een sterke, gebogen hals en een enorme borstkas. Ook de achterhand is zwaar en de benen zijn grof en met veel behang. Het gewicht van een volwassen Ardenner ligt rond de 1000kg.

Karakter

Kalmte, vriendelijkheid en zeer werklustig zijn eigenschappen waar de Ardenner om bekend staat.

Gebruik

Ondanks de ogenschijnlijke logheid van de Ardenner zijn de stap en draf verbazend energiek, en kan de draf heel ruim zijn. Ardenners worden vaak gebruikt in de bosbouw bij het verslepen van bomen op plaatsen waar een tractor niet kan komen. Ardenners zijn trekvast.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten