Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Anaplasmose

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Anaplasmose is een ziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Anaplasma phagocytophilum. Deze bacterie wordt overgedragen door teken. De ziekte valt vooral op door hoge koorts zonder aanwijsbare oorzaak en een deel van de paarden krijgt daarbij ook last van zenuwsymptomen.

Oorzaak of etiologie

Anaplasma phagocytophilum is een gram negatieve bacterie die alleen intracellulair kan overleven. Hij infecteert het liefst volwassen neutrofielen of hun voorlopers in het beenmerg, maar kan ook voorkomen in eosinofielen of monocyten.

Ziekteverloop of pathogenese

De bacterie kan door verschillende soorten Ixodes teken overgedragen worden. In tegenstelling tot de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt zal de Anaplasma bacterie het paard al snel na de tekenbeet besmetten. 4 tot 7 dagen later bevindt de bacterie zich in het bloed van het paard en krijgt het dier hoge koorts (tot wel 41 graden). De bacterie infecteert de afweercellen en de endotheelcellen in de wand van de bloedvaten waardoor de symptomen ontstaan.

Symptomen

De paarden hebben steeds hoge koorts en kunnen ook zenuwsymptomen ontwikkelen.

Diagnose

Vanaf ongeveer 7 dagen na infectie is de bacterie door middel van PCR aan te tonen in het bloed van het paard. Vanaf dag 10 kan de diagnose ook via cytologie gesteld worden.

Behandeling

Besmette paarden kunnen met doxycycline of oxytetracycline behandeld worden. De symptomen verbeteren dan meestal snel. Zonder behandeling zullen de meeste paarden herstellen, zeker als de neurologische symptomen niet te ernstig zijn.

Preventie

Controleer paarden dagelijks op teken en verwijder elke teek zo snel mogelijk met behulp van een tekenpincet. Er zijn bepaalde insectensprays op de markt die paarden minder aantrekkelijk maken voor teken.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Lezing Diagnosis of tick-borne diseases in horses door Bettina Wagner tijdens het BEVA congres 2014Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.
Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.