Ex-Polopaard

Moderators: petraaken, C_arola, Dyonne, Apple, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
DaisyRotgers
Berichten: 4
Geregistreerd: 30-03-19

Ex-Polopaard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-07-19 20:41

Hey ik heb een dringende vraag, ik heb een verzorg paard die in de polo sport heeft gespeeld. Ze is er nu 1 maand tussen uit en begint nu de basis nu te leren naar recreatiepaard (om de teugel reageren met sturen etc. Normaal galopperen en draven) . Alleen heeft iemand tips hoe ik haar kan opbouwen om nageeflijk te rijden?

Vriendelijke groet,

Daisy


Esther_
Berichten: 3383
Geregistreerd: 03-09-04
Woonplaats: omgeving Den Bosch

Re: Ex-Polopaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-19 20:53

Nageeflijk komt vanzelf als de basis in orde is. Dus kunnen sturen, actief op je been reageren, schakelen etc.

Femjo
Berichten: 135
Geregistreerd: 14-04-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-19 21:37

Ik heb een ex polo paard gehad die tot zijn 17e in die sport had gelopen. Nageeflijk rijden snapte hij niets van. Met lichte druk stopte hij compleet of raakte hij in paniek. Hij was beleerd door middel van neckreining en werd gereden door beide teugels in één hand. Je teugels zijn als het ware je benen. Hand naar voren is sneller, hand terug langzamer. Hand naar links, dus kwam de rechterteugel tegen zijn hals aan was naar links. Kwam de linkerteugel tegen zijn hals aan ging hij naar rechts. Ik zou beginnen met rijden zonder druk te geven en het sturen zoals hij gewend is langzaam te laten wennen aan het sturen op twee teugels dressuurmatig. Ik gaf de dressuurhulp en de manier van rijden zoals hij gewend was tegelijk zodat ie die later kon linken. Wou ik een volte linksom dan handen wijd, rechterteugel tegen zijn hals en links lichtjes bijsturen. Zag er ongetwijfeld heel knullig uit, maar het werkte. Beenhulp snapte hij ook niets van. Wou ik schakelen dan deed ik mijn handen naar voren en lichtjes been geven. Later kon ik de manier van neckreining minderen en schakelde hij meer op het dressuurmatig. Misschien is dit niet de manier, dat weet ik niet. Tips om een polo paard nageeflijk te laten lopen kan ik je niet geven. Zo ver ben ik niet gekomen. :+ Mijn paard had jaren topsport polo gelopen. Hij was vrij fanatiek en stond altijd op scherp om te sprinten. Ik heb dressuur vrij snel gelaten voor wat het was en gereden op de manier zoals hij dat kende. Dat was meer ons ding.

Letting go is hard, but it’s better to let go than to hold on to something that was never meant to be.

DaisyRotgers
Berichten: 4
Geregistreerd: 30-03-19

Re: Ex-Polopaard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-07-19 21:41

Ja ze weet hoe ze moet sturen etc. Als je snapt wat ik bedoel. Ze is wel dat als je haar iets meer ruomte geeft dat ze dan denkt dat ze mag gaan rennen ik rij haar bitloos omdat ze met bit opstandig wordt

Mkango
Berichten: 557
Geregistreerd: 28-08-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-19 21:46

Esther_ schreef:
Nageeflijk komt vanzelf als de basis in orde is. Dus kunnen sturen, actief op je been reageren, schakelen etc.

Punt is alleen dat een polopaard dat laatste allemaal wel kan, alleen niet op de manier zoals dat aangeleerd wordt in de dressuur.

Je zegt recreatiepaard, TS, wat bedoel je daar precies mee? Een beetje in de basis dressuurmatig rondhobbelen, of voornamelijk buiten rijden? In het laatste geval zou ik gewoon zoveel mogelijk blijven bij wat het dier al kent; het is voor jou als ruiter wellicht even omschakelen, maar eigenlijk is het een heel relaxte manier van rijden als je eenmaal de juiste knoppen gevonden hebt. Wil je er toch een beetje dressuurmatig mee gaan rijden, dan lijken de adviezen van Femjo me niet eens zo verkeerd, dus datgene wat het dier al kent combineren met een dressuurhulp.

Edit: inhakend op je laatste post: dat is niet heel vreemd, want hand naar voren = snelheid maken voor deze dieren. Handigste lijkt mij gewoon om vooralsnog niet teveel te rommelen met je teugellengte, en ze gewoon zoveel mogelijk op één lengte te houden tot het paard wat verder is.

[o]

DaisyRotgers
Berichten: 4
Geregistreerd: 30-03-19

Re: Ex-Polopaard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-19 09:08

Super bedankt!

elnienjo
Berichten: 2510
Geregistreerd: 22-05-19

Re: Ex-Polopaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-19 09:37

Als recreatiepaard zou ik gewoon blijven rijden op de polo-manier. Ik zou 'n lesje proberen te krijgen van iemand die polo gereden heeft zodat je weet welke knoppen waar zitten en daar je voordeel mee doen.

FCSA
Berichten: 6230
Geregistreerd: 30-10-01

Re: Ex-Polopaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-19 10:02

Ik heb zelf een aantal jaar polo gereden. Ex-polopaarden worden veel gebruikt als recreatiepaarden en zijn daar ook heel geschikt voor :j Zoals elnienjo zegt zou ik gewoon gebruikmaken van de hulpen die het paard al kent (neckreining, hand- en beenhulpen alleen voor harder/zachter/links/rechts, verder los teugeltje) ) en niet willen omscholen naar Engelse dressuur. Een gewone draf en galop zou er overigens wel op moeten zitten. Misschien kun je ook oefenen met lichtrijden in galop, dat is een comfortabele (en voor het paard bekende) manier van lange stukken rustig galopperen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: blacky15, Imaani, lovelucydan, paardje2013, rien10 en 11 bezoekers