Dressuur koning maar niet willen nageven

Moderators: Pistasche, C_arola, Dyonne, Apple, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Lisapablo
Berichten: 32
Geregistreerd: 26-05-19
Woonplaats: In het Zuiden van Nederland. :)

Dressuur koning maar niet willen nageven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-19 22:36

Hoi allemaal!
Ik twijfelde even maar gooi toch mijn vraag maar eens op bokt.
Ik rijd al een jaartje de 15 jarige nrps ruin Pablo op de manege, een ontzettend lief paard! Ik ben gek op hem, alleen ik stoei al een tijdje met het volgende;
Vorige week haalde hij zn hele truucendoos uit de kast. Ik kwam erachter dan hij travers kon, heel goed wijken, piafferen, appuyeren in draf en galop en noem maar op. Mijn instructrice zei dat hij dressuur wortels had gegeten. Ik kwam ook niet meer bij van het lachen, de clown.. maar nou het punt. Dit kan hij dus allemaal, maar als ik hem na wil laten geven gaat hij in protest. Houd zn kaken strak, en word echt een beetje boos. Kan dan ook niet meer normaal stappen maar alleen heel zachtjes draven. We zijn hard aan het trainen en krijg les, maar hebben jullie nog tips? :o <3

[ img ]


[ img ]
Laatst bijgewerkt door Lisapablo op 11-07-19 22:45, in het totaal 1 keer bewerkt

Zara -Friese merrie,RIP. ❤
Pablo -15 jarige NRPS ruin.


Lisapablo
Berichten: 32
Geregistreerd: 26-05-19
Woonplaats: In het Zuiden van Nederland. :)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-19 22:51

Geryon schreef:
Als hij niet nageeflijk is zullen jullie de oefeningen die je op noemt ook niet hebben gedaan maar alleen iets wat erop lijkt. Er is geen simpele tip om je paard nageeflijk te krijgen. Daar is veel voor nodig. Het eerste is het accepteren van je hand. Dat zal door het (verkeerd) nageeflijk vragen niet goed meer zijn als ik het zo lees. Dus eerst gewoon met een zacht contact lekker in de rondte rijden van je been naar je hand toe, dus lekker actief. Als ie je hand aan neemt kun je door stelling en buiging wat meer nageeflijkheid vragen.


Bedankt voor je reactie! Ik vroeg deze oefeningen op de juiste manier, hij volgde wat ik vroeg dus de oefeningen waren wel degelijk de goede. Hij laat alleen de boel niet los en hoe we het graag zien 'nageeflijk'. We zijn er mee bezig en hij wil wel al steeds meer zakken, de rest van de oefeningen volgen daarna wel, eerst de ontspanning. Wilde op dat moment alleen even aanvoelen wat meneer kon hahaha!
Ik zal zeker je tips meenemen, dankjewel voor je snelle reactie!

Zara -Friese merrie,RIP. ❤
Pablo -15 jarige NRPS ruin.

Lisapablo
Berichten: 32
Geregistreerd: 26-05-19
Woonplaats: In het Zuiden van Nederland. :)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-19 22:58

Kelly_ann schreef:
Misschien houdt Pablo niet van veel gerommel in zijn mond.

Als manegepaard is het dragen van alle verschillende ruiters een hele opgave. En als zijn dressuur carrière lang geleden is zal hij de oefeningen vast nog kennen. Maar zijn lijf niet meer helemaal zo soepel gebruiken als toen.

Werk aan een fijne stille aanleuning, ontspanning en stelling. Hij zal het waarderen en je ook ontspanning terug geven.


Ik zit ook zeker niet veel in zn mond! Gaan we zeker aan werken, dankjewel!

Zara -Friese merrie,RIP. ❤
Pablo -15 jarige NRPS ruin.

Lisapablo
Berichten: 32
Geregistreerd: 26-05-19
Woonplaats: In het Zuiden van Nederland. :)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-19 00:32

Joltsje schreef:
wat leuk dat je zo'n leuk paard rijdt TS.

zoals al genoemd is het voor een manege paard soms best moeilijk goed ontspannen te lopen.
er rijden veel verschillende mensen op, met verschillende niveau's. om al deze verschillende mensen te kunnen verdragen is het makkelijker met een stijve rug.

heb je iets van een filmpje? zoals je nu aangeeft kunnen we weinig oordelen.

een paard moet je inderdaad van achteren naar voren rijden. rij veel overgangen en figuren. dut alles zonder je hand te gebruiken, maar op je zit en beenhulpen. ook schijn overgangen werken erg goed. je zorgt er dan voor dat je paard steeds meer zijn gewicht gaat verdelen. als hij meer draagt kan hij ook makkelijker nageven.


Ik heb veel aan deze reactie, dankjewel. Duidelijk en fijn. Wat betreft een filmpje, die heb ik van mijn wedstrijd alleen ik vind dit te 'eng' om op bokt te gooien vanwege reacties. Vandaar dat ik het zo even uit heb getypt.. klopt zeker wat betreft verschillende ruiters, hij hoeft ook van bijna niemand zn rug te ontspannen en mag 'sjokkend' draven en galloperen, hij is daarom inderdaad niet zo actief als ik niks doe. Maar ik weet dat dit voor hem beter is vandaar dat ik het vraag. Puur voor hem! Ik rijd hem al extra actief, en wilde meer leren vanuit jullie oogpunt. Jouw reactie is erg fijn, nogmaals bedankt, ga er mee aan de slag

Zara -Friese merrie,RIP. ❤
Pablo -15 jarige NRPS ruin.


Lisapablo
Berichten: 32
Geregistreerd: 26-05-19
Woonplaats: In het Zuiden van Nederland. :)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-19 10:19

Kadankovitch schreef:
@LisaPablo,
Jongedame, Dat wat u hebt meegemaakt, komt vaker voor bij paarden die een hogere opleiding hebben meegekregen. Soms komt dat weer terug 'aan de oppervlakte' op momenten van spanning en verwarring, wat in uw geval blijkt uit het feit dat uw rijdier dit onverwacht en plots toonde en daarbij niet nageeflijk was tijdens deze oefeningen. Er is dan waarschijnlijk een verwarring bij hem ontstaan, over wat u van hem wenst; hij graaft daarop in z'n geheugen, en doet iets waarvan hij denkt dat het datgene is wat u wilt. Op dat moment is hij echter erg gespannen, dus geeft hij niet na.
Wat zou kunnen helpen, indien u toch per ongeluk in zo'n oefening bent beland, is uw hand te ontspannen en tijdens de oefening hem uitvoerig belonen. [Niet 'erna' want dan beloont u het eindigen van de oefening, maar tijdens de oefening.] Daarbij ga ik ervan uit dat u deze oefeningen niet inzet als het rijdier niet 100% nageeflijk is, maar eerder als er enige spanning is. Dus dat u de inzet niet doelbewust hebt nagestreeft.

Blijft het dier dan toch stug niet-nageeflijk, staak dan die oefening onverwijld, want het bevestigt anders nog sterker het patroon die oefening met spanning te associëren en dat is, zoals zovelen hierboven al hebben gesteld contra-productief en ja, zelfs schadelijk.

Deze oefeningen doelbewust inzetten, terwijl het dier niet aan de absolute voorwaarde van nageeflijkheid voldoet, is onverstandig en gaat tegen alle regels van de rijkunst in, of u nu de Duitse of Franse rijstijl volgt. Bedenk een goed begin is het halve werk en dat geldt zeker in de rijkunst.


Dit is nog is mooi uitgelegd, dankjewel. Duidelijk en het valt op zijn plek! Voelde inderdaad spanning.

Zara -Friese merrie,RIP. ❤
Pablo -15 jarige NRPS ruin.

Lisapablo
Berichten: 32
Geregistreerd: 26-05-19
Woonplaats: In het Zuiden van Nederland. :)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-19 10:24

Kadankovitch schreef:
rien10 schreef:
OK, en al eerder opgemerkt, ik had ook niet zo als een bok(t) op de haverkist hoeven reageren.
Briljante woordspeling.

OK Quote ver**kt. Maar goed, je snap je wel toch?


Ik hoop dat u zich de woordspeling niet te ernstig opneemt. Ik wilde het iets luchtig houden, maar toch aanduiden dat ik soms vind dat als er fouten worden gemaakt met betrekking tot de theorie, men vaak [en ik maak mij daar ook wel eens schuldig aan] reageert als of er godslastering is gepleegd.
Ik ben toch tot het inzicht gekomen dat dit schrijvers eerder weerhoudt om ooit nog iets op Bokt te posten. Dat is jammer, immers iedereen heeft het recht om te leren, ergo dus ook het recht om fouten te maken.
In ieder geval, mijn opmerking was niet kwaadaardig bedoeld.


Klopt, sommige reacties hier zijn al een reden waaron ik erg twijfelde om dit te plaatsen. Al helemaal een filmpje, ik heb best respect voor de mensen die filmpjes en rijfotos durven te plaatsen! Uit ervaring weet ik dat sommige het niet zo op manege ruiters hebben. Echter was ik in mijn hele jonge jaren manege ruiter. 4 privé paarden verder waaronder 2 hengsten, waar ik allemaal mee moest stoppen vanwege het gaan samen wonen aan bijna de andere kant van Nederland. De zoektocht naar een VP hier wilde niet lukken, dus om mijn rijtechnieken niet te verleren ben ik weer naar een 'manege' gegaan. Ik ben nu 24 en leer daar meer dan alle 9 jaar op de eerste manege. Deze is kleinschaliger en echt op persoon gericht! Dat even gezegd te hebben ben ik met veel reacties ook erg blij! Dank jullie wel. _/-\o_

Zara -Friese merrie,RIP. ❤
Pablo -15 jarige NRPS ruin.

Lisapablo
Berichten: 32
Geregistreerd: 26-05-19
Woonplaats: In het Zuiden van Nederland. :)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-19 12:58

Dorine92 schreef:
Ik begrijp uit de openingspost dat het paard gewoon een beetje scheef is gaan lopen en wat is gaan hupsen en doen. En dat je daar allemaal interessante namen aan hebt gegeven zoals piaffe en appuyeren, waar dit uiteraard niets mee te maken heeft.
Je geeft zelf aan dat je “de oefeningen op de juiste manier vroeg” maar “dat hij niet nageeft”. Deze twee dingen spreken elkaar nogal tegen want als je niet in staat bent om je paard nageeflijk te rijden kunt je per definitie de oefening al niet op de juiste manier vragen.
Ik zou toch proberen om met dit paard op B niveau te komen in plaats van hiermee doorgaan. Dus werken aan voorwaarts, recht lopen en nageven. Dribbelen en scheef lopen is niet goed voor een paard namelijk. Apart ook dat je instructrice je daarin niet lijkt te begeleiden.


De bedoeling is ook zeker niet Z oefeningen te gaan doen. B is voldoende vooral voor hem maar ook zeker voor mij. Wat ik uit veel reacties haal is inderdaad het voorwaarts en van achter naar voren rijden, we gaan hier zeker aan werken. Bedankt! Dat is bij hem zeker niet makkelijk, maar we hebben alle tijd! Op den duur voelt hij ook wel dat het beter is voor hemzelf denk ik :=

Zara -Friese merrie,RIP. ❤
Pablo -15 jarige NRPS ruin.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: SkyMarian, ZoZenn en 11 bezoekers