Hoi bokkers!
Enkele maanden geleden heb ik mijn minor afgerond en daar kwam een interessant onderwerp naar voren; zelf je kip slachten.
Ik probeer me te verdiepen in wat er moet gebeuren als je een kip wilt slachten (plannen voor de toekomst) en zie veel wetgeving en informatie omtrent het doden van de kip, pijnloos is natuurlijk het belangrijkste punt. Er staan hele uitleggen online maar ik wil graag een keer bij een “kippenslachting” zijn, op kleine schaal zodat ik ook echt kan leren hoe het zelf moet.
Nu vraag ik me af of er een bokker is die hier toevallig zelf iets vanaf weet of dat iemand een plek weet waar dit uitgelegd wordt?
Moderator opmerking pag. 3
Essie73 schreef:Moderatoropmerking:Wij willen jullie graag wijzen op de wettelijke regels die gelden bij het zelf slachten van pluimvee. De volgende quote is afkomstig van de NVWA :Citaat:Voor het doden van pluimvee buiten een slachthuis, voor eigen consumptie of ter beëindiging van het leven van het dier, gelden de eisen uit de Verordening (EG) nr. 1099/2009. Er moet een onmiddellijke dood intreden. Het afhakken van de kop van pluimvee leidt niet tot een onmiddellijke dood. Daarom moeten de dieren altijd eerst worden bedwelmd. Bijvoorbeeld door ze ernstig hersenletsel toe te brengen door een krachtige, nauwkeurige slag op de kop. Dit is toegestaan bij pluimvee tot 5 kilogram. Het handmatig breken van de nek is alleen toegestaan bij pluimvee tot 3 kilogram. Bij het doden moet het dier elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden worden bespaard. De persoon die het dier dood moet aantoonbare kennis en vaardigheden bezitten om het doden humaan en doeltreffend uit te voeren.
Dit houd voor het topic in dat het bespreken van een manier om kippen te slachten die niet voldoen aan bovenstaande vanaf nu dus niet meer zijn toegestaan.