Opfokbedrijf of in de natuur?

Moderators: Nicole288, Coby, Dyonne, Apple, Pistasche, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
NatasjavE
Berichten: 30697
Geregistreerd: 21-04-04
Woonplaats: De Bilt

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-19 22:44

Als een paard naar een natuurgebied gaat komt het doorgaans niet dagelijks in handen. Dat lijkt me niet goed voor de opvoeding en dat lijkt me een risico voor de gezondheid. Een klein wondje kan al snel een grote infectie worden. Om maar iets te noemen.

Uit je antwoorden lees ik dat je een paard naar een opfokstal wil brengen met gemengde groepen(leeftijd en geslacht)
Denk dat er wel redelijk wat opfokbedrijven zijn die van gemengde leeftijd aanbieden. Ik zie daar persoonlijk geen voordeel in.( ook niet perse een nadeel...als er maar ten minste twee zijn van dezelfde leeftijd. Geen veulen alleen tussen de oudere paarden zetten)
Mijn merrie stond als jaarling ook tussen een groep met verschillende leeftijden en daar werd ze niet op haar plaats gezet door de oudere dieren. Mijn merrie is de baas en blijft dat. Het heeft haar een geinige bijnaam opgeleverd namelijk Baas B.( b jaargang echte naam Bazinetty II)
Dat maakt gelukkig niks uit. Het is een zeer stabiele uiterst sociale merrie die je met vrijwel ieder paard in de wei kan zetten....ze is alleen wel de bass.

Gemengde geslachten moet je helemaal niet willen. Daar krijg je ongelukken van. Ruinen zullen proberen de merries te dekken.
Daarnaast zijn er niet veel bedrijven die dit aanbieden. Meestal heb je in de ruinen groep ook hengsten staan.
HetIk ook het meest natuurlijke. In het wild worden de hengsten ook uit de kudde gezet.

That awkward moment when someone yells at you for clicking your pen and you have to click it one more time to use it....


NatasjavE
Berichten: 30697
Geregistreerd: 21-04-04
Woonplaats: De Bilt

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-19 08:59

Ninx schreef:
NatasjavE schreef:
Als een paard naar een natuurgebied gaat komt het doorgaans niet dagelijks in handen. Dat lijkt me niet goed voor de opvoeding en dat lijkt me een risico voor de gezondheid. Een klein wondje kan al snel een grote infectie worden. Om maar iets te noemen. .


Dit soort paarden worden elke dag gecheckt. Geen makkelijke opgave voor de beheerder inderdaad, maar een ziek of gewond paard halen ze er zo tussenuit.
Paarden die op deze manier opgroeien zijn vaak juist een stuk makkelijker, zoals de groep ze kan opvoeden... daar kan geen mens tegenop.
Ze zien wel gewoon een smid, worden geeent, gehalsterd, etc...
Het zal je verbazen hoe makkelijk het paarden juist maakt. En sterk.


Dan noem ik het niet perse opfokken in de natuur.

Prima als de opfok plaats vindt in een natuurgebied. Maar dat maakt het niet wezelijk anders dan een regulier opfokbedrijf waar de paarden in de wei staan.


Bij een regulier opfokbedrijf staan ze ook gewoon in de groep. Want ik ben het met je eens, jonge paarden moeten in een groepshuisvesting zo veel als mogelijk buiten lopen.
En als ze dan in een stal staan ook graag in een grote groepshuisvesting.

That awkward moment when someone yells at you for clicking your pen and you have to click it one more time to use it....


NatasjavE
Berichten: 30697
Geregistreerd: 21-04-04
Woonplaats: De Bilt

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-19 16:37

Ninx schreef:
Dat ben ik niet met je eens.....
De begrazingsgebieden waar opfok plaatsvindt zijn veelzijdiger van vegetatie en afwisselender en ruimer dan percelen weiland. Het enige probleem is dat over het algemeen alleen kleinere/ soberder paardentypen in aanmerking komen voor dergelijke begrazings-/opfokprojecten.

Voor grotere paarden moet je dan toch eerder naar een gebied als de Eiffel kijken.

Reguliere bedrijven houden ze in de winter toch vaak in een groepsstalling, dat zou ik voor een opgroeiend paard niet zo wenselijk vinden.


Bij de reguliere opfok wordt de wei vaak met een "paardenmengsel" ingezaaid. Dat is dus veel gezonder dan de natuurlijke vegetatie. Sober is voor opgroeiende paarden niet perse goed. (te rijk ook niet nee)Ze zullen voldoende mineralen in de juiste verhoudingen moeten krijgen. uiteraard kan dat per type paard verschillen.

Vandaar dat een groepstalling in de winter doorgaans ook beter is. Daar krijgen ze in de winter(wanneer het gras en te arm is) jonge paardenbrok. Daar zitten de mineralen in de juiste verhoudingen voor een jong paard. Ze moeten dan wel uiteraard de hele dag lekker buiten in de paddock.(groooote paddock)
De groepsstalling is zo groot dat ze ook in de stal kunnen rennen.

Opfok waar ze niet buiten komen, niet goed gevoerd worden, niet in handen komen zie ik niet als goede opfok.

De eiffel is inderdaad een goede opfok(of beter er zit een goede) maar die is doorgaans zo vol.

Er zitten in Nederland heel veel zeer goede opfokbedrijven. Daar kan je je paard echt met goed fatsoen heen sturen.
Dat kost inderdaad een paar centen. maar ja...je wilt toch een goed plekje voor je paard.

Best mogelijk dat bovenstaande allemaal geboden kan worden bij een bedrijf dat opfok in een natuurgebied levert.
Maar dan nog...zodra een paard dagelijks in handen is noem ik het geen natuurlijke opfok. :)

That awkward moment when someone yells at you for clicking your pen and you have to click it one more time to use it....


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers