Appeltaart: (kost wat tijd, maar dan heb je ook wat )
pak zelfrijzend bakmeel, 300 gram 3 eieren 160 gram fijne witte basterdsuiker 200 gram roomboter 3 a 4 theelepels kaneel 1 kg zachtzure appels, liefts rode elstars 50 gram gewone suiker wat citroensap 2 eetlepels crème fraiche 80 gram gewelde rozijnen klein beetje paneermeel bakvorm van 24 cm oven op 150 graden 10 minuten van te voren voorverwarmen, gasstand 3
- bakvorm goed invetten - boter in grote kom doen(boter moet net met de vinger in te drukken zijn) - gezeefde basterdsuiker, meel en ongezeefd eitje erbij doen - met de hand goed kneden tot het een een mooie gelijkmatige bol is, deze op een koele plaats tot rust laten komen - appels schillen, kleine blokjes van maken en samen met wat citroensap, kaneel en de suiker in een kom lekker mengen - bol deeg uitrollen tot een grote cirkel van ongveer 40 a 45 cm doorsnee, zorg ervoor dat je ongeveer een kwart tot een vijfde overhoudt voor de reepjes - met de taartvorm een cirkel uitdrukken en deze voorzichtig op de bodem daarvan leggen - rest gebruiken om de rand te maken, aangezien je het midden van de cirkel al voor de bodem hebt gebruikt kan je de rest er zo tegenaan leggen. (zorg ervoor dat op de rand van de bodem en de opstaande rand een goede dikke laag ligt, deze zorgt voor stevigheid van de taart) - bodem met klein beetje paneermeel bestrooien - mengsel van appel, etc. er ingooien en goed aandrukken - bolletje draaien van overgebleven deeg en uitrollen tot vierkant cirkeltje en hier reepjes van ongeveer 1.5 cm dik snijden. de reepjes zetten nog veel uit, dus niet te dik. het beste is de reepjes met een kaasschaaf voorzichtig van je aanrecht te halen, zorg dat ze niet teveel inkrimpen door ze af en toe wat omhoog te halen - reepjes erop leggen - crème fraiche met twee eieren rustig mengen - dit mengsel over de taart gieten, goed verspreiden - eventueel wat amandelschaafsel eroverheen. ipv de crème fraiche kan je ook wat abrikozenjam in een pannetje verwarmen tot het wat vloeibaarder is en dit over de taart smeren - afbakken in ongeveer 70 tot 80 minuten - goed uit laten dampen, het beste is het de taart een nachtje te laten staan
Eet smakelijk!!!
Chatelaine
Berichten: 9151
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Geboren in Dordt,via H.I Ambacht in Lelystad terecht gekomen!
Geplaatst: 19-09-02 09:04
jammmmmie appeltaart mijn moeder doet er vaak ook nog een heel klein beetje jam in is ook wel lekker weet alleen niet welke jam ze er in doet maar volgens mij kan het met alle soorten jam of niet
orri
Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"
Geplaatst: 19-09-02 09:13
Wat lekker is is om de rozijnen te wellen in Amaretto (niet het paard ) of andere Amandel likeur.
Bobo
Berichten: 1786
Geregistreerd: 25-11-01
Woonplaats: Breda
Geplaatst: 21-09-02 17:52
Appeltaart is altijd lekker Zelf appeltaart bakken heb ik nooit gedaan. Trouwens wel een leuk forum