Vulling voor bitterballen

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Mjetterd
Hoofdmoderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 12738
Geregistreerd: 27-09-05

Vulling voor bitterballen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-11-23 12:24

Goedendag *D,

Eerder vroeg ik al eens jullie hulp om mee te denken en dat is wel goed bevallen.
Zie: [VT] Tussengerecht met thema 'Herfst'

We hebben dus weer eens zo'n avond, en het thema dit keer is 'Holland'. Ik blijf graag ver weg van stamppot, gekookte aardappelen e.d. dus ik heb bedacht: Ik ga iets met bitterballen doen.
Ik zet bij dit soort avonden nooit iets massaals op tafel te zetten, maar gewoon leuk, klein, lekker, culinair.
Het idee is per persoon 3 (of 2) bitterballen met een originele vulling en daarnaast leuk opgemaakt. Misschien per bitterbal een bepaald sausje of op een bedje van een salade. Of iets dergelijks.

Wie heeft er leuke ideeën voor vulling/sausjes, het hoeft geen kant en klaar recept te zijn. Mocht je wel een recept hebben dan is dat ook welkom!
Ik heb nog nooit bitterballen gemaakt, maar dat moet ook vast goedkomen.

Wat ik zelf al had bedacht:
* Truffel
* Champignons/bospaddestoelen
* knoflook (ik vind dat heerlijk, maar alleen knoflook er in is misschien een beetje teveel van het goede dus daar moet dan eventueel nog wat bij)
* Oude kaas
* Gorgonzola

(Trouwens: Vis doet niet mee :Y) )

linoleum

Berichten: 6463
Geregistreerd: 01-03-12

Re: Vulling voor bitterballen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 12:27

Waar ik direct aan denk bij het thema Hollands zijn kaas met mosterd en iets met droge worst? Maar geen flauw idee of dat in bitterballen te maken is.

Many
Berichten: 8275
Geregistreerd: 30-10-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 12:28

* Oesterzwam? Dat werkt qua textuur denk ik nog net wat beter dan champignons.
* Arancini, Italiaanse 'bitterballen' van risotto.
* Knolselderij? Geen ervaring mee, maar dat zou best eens goed kunnen werken.
* Oude kaas/prei?

foxy80

Berichten: 7875
Geregistreerd: 09-07-06
Woonplaats: het vrije waasland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 12:37

Kaas met zongedroogde tomaten? Want kaas is ook hollands?

En net zoals je vorige recept, die kan je voorbereiden en zelfs vooraf al een paar bakken om te zien hoe het met baktemperatuur zit. Niks zo vervelend als een leeggelopen kroket

foxy80

Berichten: 7875
Geregistreerd: 09-07-06
Woonplaats: het vrije waasland

Re: Vulling voor bitterballen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 12:39

OEH ROOKWORST!!!

Albert

Berichten: 5732
Geregistreerd: 16-10-02
Woonplaats: Zutphen

Re: Vulling voor bitterballen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 12:50

Bitterballen met Hollandse garnalen.
Gewoon het recept van garnalenkroket volgen.
Ravigotte- of remouladesausje erbij.
Dan blijf je ook beter in het thema Holland

Marije_jiplover

Berichten: 25324
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Re: Vulling voor bitterballen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 12:55

Misschien is een eierbal, al dan niet met een gewoon kippenei, of, om in het formaat van bitterballen te blijven, met kwarteleitjes, ook nog wel leuk.
Is een snack die je vooral in Groningen en een beetje in Drente kunt krijgen in de snackbar.
Het is een gekookt ei met ragoûr er omheen (en elke snackbar heeft daar zn eigen recept voor) en dan in een paneerjasje.

Mjetterd
Hoofdmoderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 12738
Geregistreerd: 27-09-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-11-23 12:58

Leuke ideeën komen er al voorbij! Ik doe wel inspiratie op zo.

Marije_jiplover schreef:
Misschien is een eierbal, al dan niet met een gewoon kippenei, of, om in het formaat van bitterballen te blijven, met kwarteleitjes, ook nog wel leuk.
Is een snack die je vooral in Groningen en een beetje in Drente kunt krijgen in de snackbar.
Het is een gekookt ei met ragoûr er omheen (en elke snackbar heeft daar zn eigen recept voor) en dan in een paneerjasje.


Oh ik ken dat ja! Een eierbal. Wel lastig misschien om in dat formaat te maken (waar haal ik kwarteleitjes bijvoorbeeld) maar ik ga eens kijken.

_Liv

Berichten: 244
Geregistreerd: 24-02-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 14:08

Rode bieten bitterbal vind ik echt heel lekker: Bieterbal.

akishino
Berichten: 1872
Geregistreerd: 18-05-10
Woonplaats: brabant

Re: Vulling voor bitterballen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 15:13

Risotto (evt met truffel) bitterballen!

Katja
Blogger

Berichten: 42177
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 15:23

Mjetterd schreef:
Wel lastig misschien om in dat formaat te maken (waar haal ik kwarteleitjes bijvoorbeeld) maar ik ga eens kijken.
Hier gewoon in de supermarkt.

Marije_jiplover

Berichten: 25324
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Re: Vulling voor bitterballen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 15:30

Zeker in deze tijd van het jaar is er meestal wel aan kwarteleitjes te komen, het gourmetseizoen komt er weer aan en dan is het vaak wel in meerdere supermarkten te verkrijgen.

Ik moet wel eerlijk toegeven dat het idee van de eierbitterbal niet helemaal zelfverzonnen is, ergens in een horecazaak in Groningen stonden ze op deze manier op de menukaart (en aangezien mijn man in Delfzijl is opgegroeid en geen gelegenheid voorbij laat gaan om een eierbal te eten, elke keer als we eens in het noorden zijn), hebben we die uiteraard op de kaart zien staan en ook geproefd.

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Re: Vulling voor bitterballen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 15:34

ik heb ergens een recept voor bitterballen met confit de canard liggen

Mellow

Berichten: 6470
Geregistreerd: 22-06-02

Re: Vulling voor bitterballen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 15:50

Ga je ze frituren of in de oven doen?

Denk dat dit wel verschil maakt in wat je wel en niet kan maken/bereiden.

Met de knoflook zat ik te denken aan brood/papje en tomaat toevoegen. Een beetje bruschetta idee.
Maar denk dat als je dat zou frituren je knoflook verbrand.

Tink89
Berichten: 2939
Geregistreerd: 16-02-14

Re: Vulling voor bitterballen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 15:55

Ik ben een klassiekebitterballenliefhebber, maar bij ons in de familie:

Goulashbitterballen
Satébitterballen
Kaasbitterballen
Garnaalbitterballen
Vegabitterballen met oesterzwam
Rookworstenzuurkoolbitterballen

Art_Ificious
Berichten: 12790
Geregistreerd: 30-06-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 15:56

Bij Holland dacht ik sneller aan kaaskroket ipv bitterbal.

Misschien diverse kaasballetjes maken? Je kan daar ook enorm veel in variëren, kruidenkaas, pittige kaasballetjes etc.

Kitty

Berichten: 7699
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 15:59

Zou je een bitterbal kunnen vullen met een soort stamppot met worst en spekjes? Dan heb je èn de hollandse stamppot èn de bitterbal...

ievie

Berichten: 2197
Geregistreerd: 17-03-11
Woonplaats: het Laaaaaaaand van Maas en Waal

Re: Vulling voor bitterballen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 16:21

Met chorizo!

Als je knoflook in je bitterbal wil, zou je het met gepofte knoflook moeten proberen denk ik.

Laurora

Berichten: 2641
Geregistreerd: 19-07-14

Re: Vulling voor bitterballen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 16:50

Ik ben zelf echt gek op paddestoelen bitterballen.
Ik maak ze zelf graag met eekhoorntjesbrood, maar dat is moeilijk te vinden.
Als je oesterzwammen bakt en dan uit elkaar trekt met een vork krijg je een geweldige draadjesstructuur die heel goed doorgaat voor runderragout.

ievie

Berichten: 2197
Geregistreerd: 17-03-11
Woonplaats: het Laaaaaaaand van Maas en Waal

Re: Vulling voor bitterballen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 16:51

Ik krijg overigens nu ook zin om bitterballen te maken, staat ook op mijn lijstje..

Misschien zou je het ook van pulled Jackfruit kunnen proberen.

Petpa

Berichten: 1694
Geregistreerd: 13-07-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 16:52

Een mengsel van stilton en port

MarliesV

Berichten: 15197
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Re: Vulling voor bitterballen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 17:01

Ff zoeken bij Heel Holland Bakt, die hebben volgens mij zo'n opdracht een keer gehad, om zelf bitterballen te maken met verrassende vulling.

Knoflook gaat trouwens heel lekker met geitenkaas en dan bij voorkeur in deze richting:
https://ohmyfoodness.nl/gekarameliseerd ... ttolenghi/
:9

Schuur_

Berichten: 4884
Geregistreerd: 09-08-05

Re: Vulling voor bitterballen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 17:59

Bitterballen met vulling van Nederlands wild? Het is nu volop jachtseizoen dus daar zou je redelijk makkelijk aan moeten komen.

Azmay

Berichten: 17990
Geregistreerd: 01-01-09
Woonplaats: Geldrop

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 18:47

Art_Ificious schreef:
Bij Holland dacht ik sneller aan kaaskroket ipv bitterbal.

Misschien diverse kaasballetjes maken? Je kan daar ook enorm veel in variëren, kruidenkaas, pittige kaasballetjes etc.


Kaaskroket eten we zo goed als niet in nederland zover ik weet. Kaassouflee wel maar is ook maar persoonlijk of je dat lekker vind.


Bitterballen heb ik al verschillende goede voorbij zien komen. Tomaat mozzarella is ook altijd goed maar niet zo hollands.

nine1987

Berichten: 8328
Geregistreerd: 14-07-08
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 18:59

Schuur_ schreef:
Bitterballen met vulling van Nederlands wild? Het is nu volop jachtseizoen dus daar zou je redelijk makkelijk aan moeten komen.



Ook meteen mijn gedachte.. Nederlands wild voor de vleeseters en iets met paddestoelen voor de vegetariers..