Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
anjali schreef:Ik koop nu (gewoon bij AH) melk van "Kalverliefde".Daar mogen de kalveren bij de koe blijven. Want dat afpakken direct na de geboorte dat zat mij ook niet lekker.
anjali schreef:Ik koop nu (gewoon bij AH) melk van "Kalverliefde".Daar mogen de kalveren bij de koe blijven. Want dat afpakken direct na de geboorte dat zat mij ook niet lekker.
tamary schreef:Ramlam ging na 3 maanden love shack mijn vriezer in (nu land kwijt, dus helaas geen lam meer), overtollige haantjes ook (beter dan proberen hen broeds af te maken, meteen nieuwe legkipjes en haan gaf rust in het toom) enkel nog konijnen over voor vlees. Wel weer op zoek naar stukje land, want wil eigenlijk wel paar geitjes voor melk (en weer wat kipjes gezien prijs eieren, die mogen dan de mesthoop omschoffelen, ook voor deel voer).
Ik ben dus ivm geen fan bioindustrie een andere weg ingeslagen, ook omdat er net zo goed problemen zijn met het verbouwen van groentes, granen, etc. die funest zijn voor ecosysteem en in verlengde daarvan ook voor mij.
Aight schreef:Langer bij de moeder blijven is slechts een deel van het dierenleed wat verminderd kan worden, het enorme overschot aan kalfjesproductie is het grote probleem...
BaileyMix schreef:Ik denk dat het goed is voor jezelf helder te hebben wat jij verstaat onder 'diervriendelijk' en waar voor jou de ethische grens ligt. Diervriendelijk is namelijk een term met heel veel verschillende interpretaties.
Als ik voor mezelf spreek: zuivel kan in mijn ogen vrijwel nooit diervriendelijk of ethisch oké. Met ei heb ik geen ethisch probleem zolang het niet uit de industrie komt (dus van hobby huisdierkipjes). Sommigen vinden dat echter ook ethisch onjuist, omdat je alsnog een dier gebruikt.
Belangrijk dus om dat helder te hebben.
Ik denk dat het in de regel lastig is om écht diervriendelijk te handelen als er geld verdiend moet worden. Dat zie je in alle sectoren. Als dieren gebruikt worden om geld te verdienen en er dus sprake moet zijn van een bepaalde efficiëntie is het bijna altijd zo dat dieren op hun levenskwaliteit moeten inleveren.
Daarnaast kun je je afvragen of het doden van een wezen dat niet dood wil, mens en niet-mens, ooit echt 'vriendelijk' of 'ethisch' is. En waar dan dus die grens voor jou ligt.
Picopico schreef:BaileyMix schreef:Ik denk dat het goed is voor jezelf helder te hebben wat jij verstaat onder 'diervriendelijk' en waar voor jou de ethische grens ligt. Diervriendelijk is namelijk een term met heel veel verschillende interpretaties.
Als ik voor mezelf spreek: zuivel kan in mijn ogen vrijwel nooit diervriendelijk of ethisch oké. Met ei heb ik geen ethisch probleem zolang het niet uit de industrie komt (dus van hobby huisdierkipjes). Sommigen vinden dat echter ook ethisch onjuist, omdat je alsnog een dier gebruikt.
Belangrijk dus om dat helder te hebben.
Ik denk dat het in de regel lastig is om écht diervriendelijk te handelen als er geld verdiend moet worden. Dat zie je in alle sectoren. Als dieren gebruikt worden om geld te verdienen en er dus sprake moet zijn van een bepaalde efficiëntie is het bijna altijd zo dat dieren op hun levenskwaliteit moeten inleveren.
Daarnaast kun je je afvragen of het doden van een wezen dat niet dood wil, mens en niet-mens, ooit echt 'vriendelijk' of 'ethisch' is. En waar dan dus die grens voor jou ligt.
Ter aanvulling hierop, zoals Gitana al aangeeft, kun je sommige plantaardige producten ook zien als niet ethisch of diervriendelijk. Vleesvervangers zijn vaak gemaakt van soja en in plantaardige kaas zit vaak palmolie. Voor de productie van daarvan worden hele oerwouden gekapt, waardoor de dieren die daar leven hun leefgebied kwijt zijn. Is dat diervriendelijk?
En honing? Honingbijen concurreren met wilde bijen voor voedsel waardoor wilde bijen bedreigd worden in hun voortbestaan. Is dat ethisch?
Het is maar net hoe ver je het doortrekt. Ik denk dat je voor jezelf inderdaad duidelijk moet krijgen wat jij belangrijk vindt hierin.