Kerstmenu 2022

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Celiien

Berichten: 13255
Geregistreerd: 10-09-06
Woonplaats: rijswijk

Re: Kerstmenu 2022

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 16:24

Medium Rare, ik neig zelfs naar Rare. Als je een kern van 40/42 graden aanhoud en hem dan na de oven laat rusten onder alufolie, komt het helemaal goed.
Bij het aanbraden van de Bavette zou ik de sappen uit de pan bewaren en in de rode wijnsaus gooien. Portsaus doet het er ook goed bij overigens (daar dan ook een sjalotje en champignonnetje doorgooien)

Nickeltje

Berichten: 28255
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Re: Kerstmenu 2022

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 16:44

Runder rollade (ook Bavette), Edelhert rollade zijn bij ons meer richting rare dan medium...
Ik heb een hert-rollade op de lijst staan. Met een saus van port.

Mjetterd
Hoofdmoderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 12744
Geregistreerd: 27-09-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 16:46

Celiien schreef:
Medium Rare, ik neig zelfs naar Rare. Als je een kern van 40/42 graden aanhoud en hem dan na de oven laat rusten onder alufolie, komt het helemaal goed.
Bij het aanbraden van de Bavette zou ik de sappen uit de pan bewaren en in de rode wijnsaus gooien. Portsaus doet het er ook goed bij overigens (daar dan ook een sjalotje en champignonnetje doorgooien)



Thnx voor de tips! Sappen in de saus gebruiken was ik inderdaad van plan.

Hoelang moet ik ongeveer rekenen om de bavette rollade medium te krijgen? Op de verpakking staat wel iets maar volgens mij gaan ze daar uit van doorgebakken. Al lijkt mij dat ook wel weer raar, maar er staat nergens iets over medium en/of rare.

Celiien

Berichten: 13255
Geregistreerd: 10-09-06
Woonplaats: rijswijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 17:10

Wat is het gewicht van je rollade? en op welke temperatuur ga je de oven zetten?
Ik hou van langzaam garen, ik doe bijvoorbeeld over een picanha van 400gr ongeveer 40 minuten in de oven... maaaar die oven staat maar op 100graden.

Als je hem op 160 graden zet, zou ik zeker rekening houden met 45 minuten op een 1kg rollade. Er vanuit gaande dat je hem goed hebt aangebraden in de pan met roomboter en rollend er doorheen hebt laten gaan. Maar eigenlijk is het een kwestie van de thermometer in de gaten houden.
voor medium zou ik op kern van 50+- gaan zitten.

veerledec

Berichten: 6693
Geregistreerd: 25-02-05
Woonplaats: Clinge

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 17:12


Exitium

Berichten: 7153
Geregistreerd: 03-04-13
Woonplaats: Zuilichem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 17:21

Celiien schreef:
Wat is het gewicht van je rollade? en op welke temperatuur ga je de oven zetten?
Ik hou van langzaam garen, ik doe bijvoorbeeld over een picanha van 400gr ongeveer 40 minuten in de oven... maaaar die oven staat maar op 100graden.

Als je hem op 160 graden zet, zou ik zeker rekening houden met 45 minuten op een 1kg rollade. Er vanuit gaande dat je hem goed hebt aangebraden in de pan met roomboter en rollend er doorheen hebt laten gaan. Maar eigenlijk is het een kwestie van de thermometer in de gaten houden.
voor medium zou ik op kern van 50+- gaan zitten.

Laatste, ik zou altijd een kernthermometer gebruiken bij zo'n stuk vlees, de enige manier waarop je altijd goed zit. :j

chevax

Berichten: 11338
Geregistreerd: 17-05-06

Re: Kerstmenu 2022

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 17:41

Bedankt allemaal voor jullie lekkere saussuggesties :-). Ik maak me alleen beetje zorgen of de rollade wel mals genoeg wordt

Nickeltje

Berichten: 28255
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Re: Kerstmenu 2022

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 17:58

Ik steek er ook een vlees thermometer in. Als de kern 60 graden is, is hij zo roze als wij willen hebben.
En bij een rollade van een kilo is dat langer dan een kleinere...

DoretteK

Berichten: 844
Geregistreerd: 12-04-15

Re: Kerstmenu 2022

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 20:11

Wie heeft er nog een leuke tip voor een voorgerecht?

Wel wat eisen...

Geen vis ivm menu 2e kerstdag
Geen carpaccio
Geen soep (wordt al gemaakt)
Liefst echt een receptje, niet te moeilijk en niet te duur
Geen courgette/aubergine
Bij voorkeur geen kaas

Ik had zelf nu een recept voor bladerdeegpakketjes met brie en appel gevonden. Lijkt mij echt heerlijk! Mijn broer en oom lusten alleen geen brie. Heeft er iemand wellicht nog een goede tip voor een andere vulling? Kan ik wel 2 verschillende maken eventueel.

lor1_1984

Berichten: 12052
Geregistreerd: 03-12-03
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 20:26

Zachte geitenkaas, walnoten en honing een optie?
Spinazie en feta of monchou oid wellicht ook?
Roomkaas sweet pepper (of bieslookroomkaas) met chorizoblokjes?
Gerookte zalmsnippers met monchou?

Je kunt eigenlijk best veel kanten uit met die bladerdeeg dingetjes. :)

DoretteK

Berichten: 844
Geregistreerd: 12-04-15

Re: Kerstmenu 2022

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 20:30

Ja klopt, alleen bij voorkeur dus geen kaas. En geen vis. Dan valt er toch al best wat af haha

lor1_1984

Berichten: 12052
Geregistreerd: 03-12-03
Woonplaats: Almelo

Re: Kerstmenu 2022

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 20:33


DoretteK

Berichten: 844
Geregistreerd: 12-04-15

Re: Kerstmenu 2022

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 20:38

Ik snap ook niet dat iemand geen kaas lust. Er zijn sowieso zoveel verschillende soorten. Volgensmij zit het tussen zijn oren. Maar met Kerst zullen we er maar niet over klagen :')

Thanks, ga eens even kijken!

secricible

Berichten: 25698
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Re: Kerstmenu 2022

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 20:41

Een vriend van mijn ouders lust ook geen kaas. Het hilarische is, hij lust denk ik het woord "kaas" niet.
Want leverkaas enz eet hij dus ook niet :+

lor1_1984

Berichten: 12052
Geregistreerd: 03-12-03
Woonplaats: Almelo

Re: Kerstmenu 2022

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 20:43

Of hij denkt dat leverkaas, pindakaas etc ook daadwerkelijk kaas is. :+

In dat kader kende ik vroeger iemand die pindakaas en jong belegen kaas op zijn brood deed want het is allebei kaas.
En dat nog serieus menen ook he. :')

secricible

Berichten: 25698
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Re: Kerstmenu 2022

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 20:45

Nou dat is hem ondertussen wel al een paar keer verteld :')

lor1_1984

Berichten: 12052
Geregistreerd: 03-12-03
Woonplaats: Almelo

Re: Kerstmenu 2022

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 20:47

Die kennis van mij ook maar die bleef en blijft stug volhouden dat het allebei kaas is. :')

Bienotje

Berichten: 10874
Geregistreerd: 09-09-04

Re: Kerstmenu 2022

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 22:14

Hier ga ik ook voor een runder rollade. Wat voor kern temperatuur zou die medium moeten hebben. Weet iemand dat? En liefst oven niet te hoog en langer garen denk ik?

Nickeltje

Berichten: 28255
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 22:20


Bienotje

Berichten: 10874
Geregistreerd: 09-09-04

Re: Kerstmenu 2022

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 22:23

Top, thanks!

Coco4life
Berichten: 1218
Geregistreerd: 03-11-22
Woonplaats: Naast de buurman

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 22:24

Als kook tip, dagelijksekost.een.be
Daar is Jeroen kok, en het eten is echt om van te smullen! Dat is gewoon als dagelijks niet als avond eten uiteraard.

Coco4life
Berichten: 1218
Geregistreerd: 03-11-22
Woonplaats: Naast de buurman

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 22:27

DoretteK schreef:
Wie heeft er nog een leuke tip voor een voorgerecht?

Wel wat eisen...

Geen vis ivm menu 2e kerstdag
Geen carpaccio
Geen soep (wordt al gemaakt)
Liefst echt een receptje, niet te moeilijk en niet te duur
Geen courgette/aubergine
Bij voorkeur geen kaas

Ik had zelf nu een recept voor bladerdeegpakketjes met brie en appel gevonden. Lijkt mij echt heerlijk! Mijn broer en oom lusten alleen geen brie. Heeft er iemand wellicht nog een goede tip voor een andere vulling? Kan ik wel 2 verschillende maken eventueel.

Oké ff iets echt waar van ik al jaren smul: sperziebonen met spek erom heen. Met frietjes, dat is echt lekker

Schuur_

Berichten: 4886
Geregistreerd: 09-08-05

Re: Kerstmenu 2022

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 22:33

Als voorgerecht? Dat is wel bijzonder..

Hier is het voorgerecht scampi op Italiaanse wijze maar dat is vast te vissig. Vorig jaar een tartaar van boeuf tomaten en burrata gemaakt maar dat is met kaas.


Misschien een echte tartaar? Of verschillende soorten pate?

ElfBeau_067

Berichten: 1996
Geregistreerd: 03-11-22

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 22:34

haffiefreak schreef:
Ik weet niet of hij er al is, maar ik was benieuwd wat jullie klaarmaken met kerst.

Ik moet dit jaar het hoofdgerecht verzorgen.
Het is voor 6 volwassenen en 3 kinderen tussen de 7 en 13 jaar.

Ik zat te denken aan:
Aardappelgratin, met ratatouille en een mix van bloemkool/ broccoli en wildstoofpotje.
Voor de kinderen wou ik er frikadellen uit de airfryer bij doen.
Rode kool hebben we vorig jaar al gehad, dus dat wou ik dit jaar nietsdoen.

Weten jullie hier lekkere recepten voor en misschien tips voor andere ideeën
Het stoofpotje wou ik in ieder geval doen.


Niet perse voor kerst maar Luikse wafels van de dagelijkse kost zijn ook niet verkeerd! Het vult wel en als je die suikerparels goedkoop wilt hebben moet je kijken op bakken met Niels. En appeltaart als toetje is ook echt lekker (ik kies dan altijd zo’n mix, ben niet echt een bakker meer een eter). Idd een stoofpotje is ook erg lekker! Een van m’n lievelings gerechten als je het mij vraagt.

Coco4life
Berichten: 1218
Geregistreerd: 03-11-22
Woonplaats: Naast de buurman

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-22 22:39

Schuur_ schreef:
Als voorgerecht? Dat is wel bijzonder..

Hier is het voorgerecht scampi op Italiaanse wijze maar dat is vast te vissig. Vorig jaar een tartaar van boeuf tomaten en burrata gemaakt maar dat is met kaas.


Misschien een echte tartaar? Of verschillende soorten pate?

Haha nee natuurlijk bedoelde ik dat niet als voorgerecht, maar ik vind het gewoon lekker