Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
Mkango schreef:Dat die wijnen die bijna net zo goedkoop zijn als een pak frisdrank die aan elkaar hangt van water, suiker en smaakstoffen, ook niet veel soeps (kunnen) zijn, is toch gewoon een kwestie van logisch nadenken? Ik snap nooit dat mensen zich daarover kunnen verbazen.
Verder kan een app als Vivino je ook eea vertellen over diverse wijnen.
Silvia schreef:Mkango schreef:Dat die wijnen die bijna net zo goedkoop zijn als een pak frisdrank die aan elkaar hangt van water, suiker en smaakstoffen, ook niet veel soeps (kunnen) zijn, is toch gewoon een kwestie van logisch nadenken? Ik snap nooit dat mensen zich daarover kunnen verbazen.
Verder kan een app als Vivino je ook eea vertellen over diverse wijnen.
Natuurlijk is goedkoop duurkoop maar het gaat mij er vooral om dat ik misschien denk dat ik een niet-bulkwijn koop omdat ik 8+ euro voor een fles wijn betaal maar toch word genept.
Geeft Vivino aan hoe een fles gebotteld wordt en of er veel pesticiden gebruikt worden?
Ibbel schreef:"Mis en bouteille au chateau" of "estate bottled" kan een aanwijzing zijn (in tegenstelling tot "gebotteld voor AHold / wiedanook").
Appelation (d'Origine) Controlé (AC of AOC) /QbA (Qualitätswein bestimmter Anbaugebied)/ de equivalente aanduidingen uit andere landen zegt ook iets over kwaliteit.
Medaille d'or/d'argent of gold/silver medal op één of ander concours zegt meestal wel wat. Net als de omfietswijnen van hoeheetieookalweer.
Biologische wijn.
Ibbel schreef:Niet alle bulkwijn is bagger hè. Er is ook meer dan genoeg budgetwijn die in bulk wordt aangevoerd en pas hier wordt gebotteld zónder dat die wijn stijf staat van de bestrijdingsmiddelen.
En omgekeerd is er net zo goed ook 'estate bottled' wijn die wél stijf staat van de bestrijdingsmiddelen.
Lang verhaal kort: je zult je moeten verdiepen in de wijnhuizen die in de schappen liggen. Of ze nu in de duurdere slijterijen of in de Appie liggen.
En nee, Vivino is vooral bedoeld om als je in een restaurant een fles wijn besteld, te kijken hoe je geflest wordt. Maw, of de wijn 2 of 3 keer over de kop gaat. Of nog meer
Ibbel schreef:Niet alle bulkwijn is bagger hè. Er is ook meer dan genoeg budgetwijn die in bulk wordt aangevoerd en pas hier wordt gebotteld zónder dat die wijn stijf staat van de bestrijdingsmiddelen.
En omgekeerd is er net zo goed ook 'estate bottled' wijn die wél stijf staat van de bestrijdingsmiddelen.
Lang verhaal kort: je zult je moeten verdiepen in de wijnhuizen die in de schappen liggen. Of ze nu in de duurdere slijterijen of in de Appie liggen.
En nee, Vivino is vooral bedoeld om als je in een restaurant een fles wijn besteld, te kijken hoe je geflest wordt. Maw, of de wijn 2 of 3 keer over de kop gaat. Of nog meer
lovelyfiefy schreef:Ibbel schreef:"Mis en bouteille au chateau" of "estate bottled" kan een aanwijzing zijn (in tegenstelling tot "gebotteld voor AHold / wiedanook").
Appelation (d'Origine) Controlé (AC of AOC) /QbA (Qualitätswein bestimmter Anbaugebied)/ de equivalente aanduidingen uit andere landen zegt ook iets over kwaliteit.
Medaille d'or/d'argent of gold/silver medal op één of ander concours zegt meestal wel wat. Net als de omfietswijnen van hoeheetieookalweer.
Biologische wijn.
ik ben dus een dummie wat dit betreft
ik snap hier dus al niks van..
kan je dit misschien meer in jip en janneke taal uitleggen?
Ibbel schreef:Hoe veel meer J&J wil je het hebben?
"Mis en bouteille au chateau" is een Franse term die als zodanig op flessen Franse wijn staat.
"Estate bottled" idem op Amerikaanse, Chileense, Argentijnse en Australische/Nieuw Zeelandse wijn.
Beide betekenen: ter plekke gebotteld. Maw, dat wordt dus niet in een tankwagen vervoerd en elders pas in een fles gestopt.
ah oke dit begreep ik er niet uit, maar ja zo is dat duidelijk
Appellation controlé betekent dat de afkomst (appellation, benaming) klopt (gecontroleerd is, controlé). Maw, een Bordeaux AC komt écht uit de Bordeaux, en niet uit de Elzas (of welke andere streek dan ook)
QbA is het Duitse equivalent hiervan. QbA Mosel is Moezelwijn, en geen rijnwijn. En dus geen 'pleur de restjes allemaal maar bij elkaar en noem het Liebfraumilch' )
ah oke ja ook duidelijker zo
Als een wijn op één of ander concours (wedstrijd wijnproeven voor experts, zeg maar) een gouden medaille wint, is dat meestal geen bocht. Wil niet zeggen dat jíj hem per se ook geweldig moet vinden, want smaken verschillen nou eenmaal, maar zulke wijn is in ieder geval meestal 'netjes' gemaakt.
oke en die medailles worden dan meestal ook vermeld op de fles?
ik ken wel het stickertje prijs winnende wijn zeg maar, maar is dat dan hetzelfde?
En daarnaast heb je dus mensen als Hamersma en Parker, die gewoon 1000-2000 flessen wijn per jaar proeven en zeggen wat zíj de lekkerste vinden. Dat helpt ook om te kiezen, vooral als je na een paar jaar je eigen voorkeuren ook gaat herkennen en gaat zien waar jouw smaak afwijkt van die van Hamersma.
samken verschillen zeker, dus dat inderdaad ik misschien de wijn niet lekker vind die zij wel lekker vinden is logisch. maar je eigenlijk smaken leren kennen doe je ook pas door te proeven.
Ik heb ondertussen ook iets duidelijker voor mezelf wat ik lekkerder vind en wat ik minder lekker vind
maar van deze 2 namen/bedrijven had ik ook geen weet
Ibbel schreef:En daarnaast heb je dus mensen als Hamersma en Parker, die gewoon 1000-2000 flessen wijn per jaar proeven en zeggen wat zíj de lekkerste vinden. Dat helpt ook om te kiezen, vooral als je na een paar jaar je eigen voorkeuren ook gaat herkennen en gaat zien waar jouw smaak afwijkt van die van Hamersma.
F_Orumster schreef:Ibbel schreef:En daarnaast heb je dus mensen als Hamersma en Parker, die gewoon 1000-2000 flessen wijn per jaar proeven en zeggen wat zíj de lekkerste vinden. Dat helpt ook om te kiezen, vooral als je na een paar jaar je eigen voorkeuren ook gaat herkennen en gaat zien waar jouw smaak afwijkt van die van Hamersma.
Representeert dat alleen eerlijke wijnen?
Ibbel schreef:Overigens zijn er (zeker in Europa) heel veel kleinere wijnboeren die hun wijn via een cooperatie laten bottelen. Die wijn is dus nooit 'estate bottled', die wijnbouwers zijn veel te klein om hun eigen bottelarij te kunnen hebben. Die wijn heeft dus een aanduiding op de fles dat ze 'ergens' in een cooperatie gebotteld zijn. Zegt niets over kwaliteit, integendeel. Die kleine wijnboeren produceren vaak heel goede wijn.
F_Orumster schreef:Ibbel schreef:En daarnaast heb je dus mensen als Hamersma en Parker, die gewoon 1000-2000 flessen wijn per jaar proeven en zeggen wat zíj de lekkerste vinden. Dat helpt ook om te kiezen, vooral als je na een paar jaar je eigen voorkeuren ook gaat herkennen en gaat zien waar jouw smaak afwijkt van die van Hamersma.
Representeert dat alleen eerlijke wijnen?
Ibbel schreef:Ho. Dat lees je dus volkomen verkeerd. De regio waar deze wijn uitkomt was tot voor kort een 'bulkwijnregio' - waar dus niets bijzonders vandaan kwam.
Deze beschreven wijn is biologisch. Daar zullen dus sowieso geen bestrijdingsmiddelen in zitten, of de wijn nu in bulk is aangekomen of niet. Wat in dit geval vermoedelijk ook niet eens zo zal zijn.