Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
axel_1997 schreef:Oh ja leg je de deksel wel los op de pot? Want je starter heeft zuurstof nodig. Die fout maakte ik in het begin.
ElfBeau_067 schreef:Hoi bokkers! Ik had een vraagje. Sinds drie dagen geleden ben ik bezig met zuurdesem brood maken. Het “papje” ruikt al zoals ‘ie hoort te ruiken en is al het dubbele gerezen. Vandaag is ie namelijk overstroomt. Er zit al wel degelijk leven in (je ziet veel bubbeltjes poppen en maken).
Maar goed. Vandaag moet ik m weer gaan voeden volgens het recept. Moet ik dat nu nog wel doen?
Hier een foto:
[ [url=m/UbRuRN.jpg]Afbeelding[/url] ]
Iris82 schreef:Ja absoluut. Dit is nog niet wat je wil hebben. Dit is nog steeds de battle van de bacteriën. Alles eruit mikken op 20 gram na, aanvullen met 20 gram water en 20 gram meel.
Die extreme activiteit gaat afnemen na een paar dagen en dan lijkt het weer vrij dood. Daarna gaat het weer opnieuw groeien na de voeding.
Deze groei is niet van blije bacteriën en gisten, dit zijn de gasvormende slechte bacteriën.
ElfBeau_067 schreef:Hoi bokkers! Ik had een vraagje. Sinds drie dagen geleden ben ik bezig met zuurdesem brood maken. Het “papje” ruikt al zoals ‘ie hoort te ruiken en is al het dubbele gerezen. Vandaag is ie namelijk overstroomt. Er zit al wel degelijk leven in (je ziet veel bubbeltjes poppen en maken).
Maar goed. Vandaag moet ik m weer gaan voeden volgens het recept. Moet ik dat nu nog wel doen?
ElfBeau_067 schreef:Heb de overblijfselen in een bak gegoten om daar pannenkoeken van te bakken. De starter zin een een grotere bak.
prugelpiet schreef:ElfBeau_067 schreef:Heb de overblijfselen in een bak gegoten om daar pannenkoeken van te bakken. De starter zin een een grotere bak.
Als je 6 dagen geleden echt vanaf 0 bent begonnen, dan kan je je overblijfselen nog niet eten. De slechte bacteriën hebben nog de overhand in jouw starter. Als je bent begonnen met een starter van iemand anders die het al deed, dan kan dat wel.
ElfBeau_067 schreef:prugelpiet schreef:Als je 6 dagen geleden echt vanaf 0 bent begonnen, dan kan je je overblijfselen nog niet eten. De slechte bacteriën hebben nog de overhand in jouw starter. Als je bent begonnen met een starter van iemand anders die het al deed, dan kan dat wel.
Dat weet ik. Maar vanaf wanneer kan je dat dan wél?
Iris82 schreef:Nou ik vind ze er heerlijk uitzien! Hier weer een zuurdesembrood aan het laten rijzen na het fiasco van de vorige. Ik was teruggegaan naar een ander recept wat veel minder starter gebruikte. Ik weet niet wat ik dacht. Het was een platte pannenkoek.
Albertina71 schreef:BeFunny schreef:Mijn eerste brood baksel van een recept zonder ei. Niet de mooiste broodjes wel lekker
[ [url=m/DweKzc.jpg]Afbeelding[/url] ]
Dit was na de eerste rijs
[ [url=m/4TL5YT.jpg]Afbeelding[/url] ]
[ [url=m/OZK0BI.jpg]Afbeelding[/url] ]
Dus het deeg kneden met de Bourgini was een succes?
Iris82 schreef:Nou ik vind ze er heerlijk uitzien! Hier weer een zuurdesembrood aan het laten rijzen na het fiasco van de vorige. Ik was teruggegaan naar een ander recept wat veel minder starter gebruikte. Ik weet niet wat ik dacht. Het was een platte pannenkoek.