Je eigen brood bakken.

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
balance
Moderator Kantine

Berichten: 18126
Geregistreerd: 24-08-02

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-21 07:20

Ik had het voor de kerst gekregen;). Ik wilde graag die ribbels aan de buitenkant krijgen.
Niet dus :D. Afbeelding

JudithO

Berichten: 7057
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-21 19:36

Mijn tweede poging stol:

Afbeelding

balance
Moderator Kantine

Berichten: 18126
Geregistreerd: 24-08-02

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-21 19:40

Prima gelukt toch?

JudithO

Berichten: 7057
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-21 19:41

Ja, en hij smaakt erg goed!
De vorige was echt heel zwaar en zoet, deze is veel meer in balans.

chamion
Huisheks

Berichten: 3662
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-01-21 00:32

Ik ga morgen weer eens wagen aan een brood bakken. Nouja, broodjes.
Namelijk italiaanse bollen. Ben benieuwd. Alleen past een bakje water er niet meer bij in de oven en mijn oven heeft geen stoomfunctie. Dus ik ga nog even denken hoe ik dit ga oplossen.

Ik ga dit recept proberen:
https://www.xandrabaktbrood.nl/broodjes ... no-recept/

lenaa_tje

Berichten: 10342
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-01-21 00:52

Kan ook prima zonder het bakje hoor. Je ovenrijs zal misschien minder lang zijn dus iets minder hoog dan/ iets minder knapperig.
Je schijnt met een plantenspuit ook stoom te kunnen creëren

chamion
Huisheks

Berichten: 3662
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-01-21 19:53

Nou begonnen met 500 gr meel. Na 1ste rijs en weer doorkneden had ik 825 gram over. Daarvan 4 bollen gemaakt. 2de rijs op de bakplaat. Zijn ze nogmaals verdubbeld. Wordt dus nu breekbrood italiaanse bollen :D :+

Ik heb het recept wel een beetje aangepast. Zo heb ik zongedroogde tomatenolie gebruikt. En heb ik meer kruiden toegevoegd (allemaal italiaans natuurlijk) ook heb ik geen normale zout gebruikt maar grof zeezout.

En ondanks dat ik net heb gegeten ruikt het heerlijk nu de bollen in de oven zitten. :~ Heb ervoor gekozen zonder stoom te werken en iets hogere temperatuur en korter erin. Zal foto's maken als het klaar is. Wel jammer dat ik ben vergeten het tijdens de bereiding te doen _-:(

Rijsa
Berichten: 745
Geregistreerd: 18-10-11
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-01-21 18:27

Afbeelding

Hier ook eindelijk weer eens zin gevonden om te gaan bakken.
Rozijnenbollen, naar een recept van Robèrt van Beckhoven.

Al 1 geproeft en ze smaken heerlijk, de rest is om mee te nemen naar het werk deze week.

snorkel1986

Berichten: 3012
Geregistreerd: 27-07-12
Woonplaats: overijsel

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-01-21 21:01

Rijsa schreef:
[ [url=m/KT4vF8.jpg]Afbeelding[/url] ]

Hier ook eindelijk weer eens zin gevonden om te gaan bakken.
Rozijnenbollen, naar een recept van Robèrt van Beckhoven.

Al 1 geproeft en ze smaken heerlijk, de rest is om mee te nemen naar het werk deze week.


Lijken mooi heb je recept :o

Rijsa
Berichten: 745
Geregistreerd: 18-10-11
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-02-21 18:05

Ja tuurlijk, hoop dat het te lezen is zo.

Afbeelding

snorkel1986

Berichten: 3012
Geregistreerd: 27-07-12
Woonplaats: overijsel

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-21 00:31

Verse gist denk ik of niet.

Rijsa
Berichten: 745
Geregistreerd: 18-10-11
Woonplaats: Nederland

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-21 12:08

Verse gist ja.

MarliesV

Berichten: 15197
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-21 12:13

Kan je toch ook altijd omrekenen naar instant gist zulke recepten?

Ik heb laatst uit het boek van Levine van Doorne de stokbroden gemaakt, zeer zeker geslaagd en voor herhaling vatbaar, was mijn eerste stokbroodpoging ooit:

Afbeelding

balance
Moderator Kantine

Berichten: 18126
Geregistreerd: 24-08-02

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-21 08:06

Nou Marlies, die zijn net echt! Hoe smaken ze?
Ik zag op YouTube een filmpje over iemand die zijn zuurdesem gewoon in een pan met glazendeksel laat rijzen en geen meel gebruikt bij het kneden maar zijn handen met wat water nat houdt.
Leuke tip -ik hou het nog steeds bij no knead- voor zijn starter: hij doet een elastiek om een glazen pot met starter en kan zo zien wanneer het verdubbeld is.
Maar goed, ik heb niet dit hele topic doorgelezen dus voor jullie is die tip allang een weetje :).

Set_Elkol
Berichten: 14849
Geregistreerd: 06-06-06

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-21 09:23

Ik maak mijn brood ook met natte handen, nooit meel :D olie aan je handen doen kan ook! Dat zijn inderdaad handige tips :j

Wat een prachtige stokbroden!

Hier bak ik nog steeds om de paar dagen een desem brood, bevalt nog steeds goed. Mijn desem is bijna een jaar oud nu :D

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

chamion
Huisheks

Berichten: 3662
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-21 09:39

Ik bak tijdelijk even geen brood. Ik ben van de week bij de Makro geweest (groot handel) en die had afbak brood in de aanbieding. Dus ik heb voor de komende maand afbakbrood in de vriezer...

Wel ben ik mezelf aan het inlezen over desembroden want ik zou nu wel een starter kunnen opzetten.

MarliesV

Berichten: 15197
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-21 11:12

Die stokbroden smaakten heerlijk! Moet je met semolina maken,had ik nog nooit van gehoord, maar dat is prima spul om mee te werken.

Set wat een mooie broden, waar snij jij mee in?

Set_Elkol
Berichten: 14849
Geregistreerd: 06-06-06

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-21 11:40

Ik gebruik losse scheermesjes! Tegenwoordig heb ik een handvat er wel bij maar met losse wil het ook prima (deze bij de hema gehaald). Heb een foto voor je gemaakt. Tweede foto is van mijn desem, voor het eerst gevoed met kamut meel waar denk ik heel veel in zit om goed te fermenteren want de desem is lekker opgeleefd .

Afbeelding
Afbeelding

lizy29

Berichten: 6240
Geregistreerd: 05-03-12
Woonplaats: Het land van du vin, du pain, du Boursin

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-21 15:36

Welk recept had jij ook alweer gebruikt voor je desem?
Nu ik ook mijn melkkefir moet verzorgen kan ik er ook best een desem naast hebben staan.

Set_Elkol
Berichten: 14849
Geregistreerd: 06-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-21 15:53

Ik heb het recept gevolgd van foodfromclaudnine maar dan met meel ipv bloem. Meestal speltmeel, soms rogge of tarwe en nu dus kamut. Maar meel zorgt voor een vlottere fermentatie dan bloem :)
Dat recept gaat uit van 1:1:1 gelijke delen starter water en bloem, ik ziet ook heel andere recepten voorbij komen maar deze heeft voor mij gewerkt. Wel zou ik niet meer starten met 100 gram van elk want dan gooi je zoveel weg, op veel kleinere schaal moet het ook gewoon lukken lijkt me.
https://foodfromclaudnine.nl/zuurdesems ... esembrood/

JudithO

Berichten: 7057
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-21 19:33

8nnemiek schreef:
AlphaDaemon schreef:
Wauw 8nnemiek, wat een mooie puntjes en bolletjes. Zou je misschien het recept daarvan in een linkje willen plaatsen?

Het recept voor de zachte broodjes:
260 gram rijstmelk
1 ei -> is meestal rond de 50 gram -> aanvullen tot 80 gram met zonnebloemolie, dus ongeveer 30 gram zonnebloemolie
7 gram droge gist
10 gram rietsuiker
20 gram glutenpoeder (mag ook vervangen worden door tarwebloem)
480 gram tarwebloem
Alles even door elkaar spatelen, dan nog 9 gram zout toevoegen.

15 minuten kneden, totdat je er een vliesje van kan trekken

Het deeg doe je in een ingevette kom, en laat je 1 uur rijzen

Stort het deeg op een met zonnebloemolie ingevet werkblad.
Dan maak je 12 bolletjes van ongeveer 73 gram
Opbollen en 10 minuten laten liggen
Als je geen ervaring hebt met opbollen, zoek het dan even op op youtube. De juiste techniek geeft mooiere, luchtigere broodjes.

Na die 10 minuten weer opnieuw opbollen voor ronde broodjes, of oprollen voor langwerpige broodjes.

Op bakpapier leggen, invetten met olie tegen uitdrogen en 60 tot 90 minuten laten rijzen.
De oven warm je voor op 190 graden, en de broodjes bak je af in 17 minuten.

Daarna smeer je ze nog even in met olie, voor een mooie kleur korst.


Annemiek, nog even een vraagje.
Doe jij ook water voor stoom in je oven, of is die olie voldoende?

lenaa_tje

Berichten: 10342
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-21 11:23

Judith mijn ervaring met bolletjes is dat de stoom niet persé nodig is. Ik krijg dat nooit goed voor elkaar in mijn oven.

Hier croissantjes gemaakt voor het Valentijn ontbijt. Echt heel lekker en leuk om te maken


Afbeelding

JudithO

Berichten: 7057
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-21 14:51

Ik heb het uiteindelijk ook zonder gedaan. Ik krijg dat ook absoluut niet voor elkaar omdat mijn oven de spiraal op de bodem heeft, ik kan daar dus niks neerzetten.
Ze waren op zich prima gelukt met een paar verbeterpunten voor de volgende keer.

8nnemiek

Berichten: 43398
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-21 15:12

JudithO schreef:
Annemiek, nog even een vraagje.
Doe jij ook water voor stoom in je oven, of is die olie voldoende?

Ik doe meestal een beetje kokend water in een schoteltje erbij inderdaad, dan rijzen ze net wat beter door :j
Maar zonder gaat ook prima.

JudithO

Berichten: 7057
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-21 18:26

Rijzen ging in de oven prima, haha.
Daarvoor helaas niet zo dus ze bleven wel vrij klein. Ik denk dat ik te weinig gist had gebruikt, ik had verse gist.