Je eigen brood bakken.

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
balance
Moderator Kantine

Berichten: 18126
Geregistreerd: 24-08-02

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-20 03:56

Nog een poging. Tweede rijs vergeten te doen maar.. het smaakt wel.

Afbeelding

Afbeelding

Set_Elkol
Berichten: 14849
Geregistreerd: 06-06-06

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-20 07:32

Ziet er lekker uit! Komt deze ook uit de gietijzeren pan?

balance
Moderator Kantine

Berichten: 18126
Geregistreerd: 24-08-02

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-20 08:14

Ja. Volgende keer beter, was de eerste (gelukte) keer. Ach, wordt vanzelf beter toch. Vaak brood bakken de komende tijd dan komt het vanzelf voor elkaar.

chamion
Huisheks

Berichten: 3662
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-20 11:24

Ik heb gewoon geen tijd om brood te bakken. Moet vaak tussen 12.00 en 13.00 weg voor mijn werk of omdat ik mijn pony moet doen. En gelijk uit bed (koud huis) deeg te gaan laten rijzen werkt niet. Dus ik moet altijd minimaal een uur wachten voordat het huis warm genoeg is om deeg te laten rijzen. Dan is het al te laat (kan wel broodbakken maar afkoelen kan niet, want dan moet ik al weg) en warm brood inpakken is echt niet lekker. En laten staan in de oven totdat ik rond 22.00 weer thuis ben werkt ook niet.

Maar goed, vrijdag hoef ik pas om 14.00 de deur uit en dan zou ik wel 2 broden kunnen maken (heb 2 kleinere vormen die gelijktijdig in mijn oventjes kunnen)

Anoniem

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-20 11:30

Oeh, wat een leuk topic!
Ik heb twee weken terug besloten dat ik 10 dagen lang, elke dag een brood wilde bakken. Dit gedaan en nu meer bloem en meel besteld :D Ook een zuurdesem gestart er een 6tal broden daarvan gemaakt.
Maar nu zie ik hier een aantal mensen met een zuurdesembrood die echt goed gerezen is, dat doen die van mij niet.. Die rijzen vanaf het midden omhoog. Dus intakte bodem, intakte korst en dan in het middel uit elkaar gescheurd door het rijzen. Waar zou het bij mij fout kunnen gaan?

Set_Elkol
Berichten: 14849
Geregistreerd: 06-06-06

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-20 11:35

Snijd je het brood in voor dat je het bakt? Door het zelf al in te snijden manipuleer je eigenlijk het brood om daar omhoog te komen om plaats van op een willekeurige plek. Verder worden broden altijd mooier als je desem ouder wordt :D

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-20 16:59

Wel ingesneden, hier mijn eerste broodje bijvoorbeeld:
Afbeelding
Afbeelding

In dat geval zal ik mijn desem lekker blijven voeren :))

Albertina71

Berichten: 751
Geregistreerd: 09-01-14
Woonplaats: Bunschoten

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-20 17:43

@chamion
Je kunt het deeg ook laten rijzen in de oven. Dan maakt de temperatuur in huis niet uit. Oude oven verwarmde ik voor op 40 graden en zette ik dan uit en deeg erin, afgedekt met folie. Nieuwe oven zet ik het deeg er meteen in en dan op 35 graden met weinig vocht, dan hoef ik niet af te dekken.
Soms laat ik 's nachts het deegprogramma van de broodbakmachine draaien, met vertraging. Dan is 's morgens het deeg al gerezen (zelfs iets te warm, 33 graden), klaar om te vormen. Lekker makkelijk ;)

Rinske

Berichten: 25110
Geregistreerd: 16-04-02
Woonplaats: Loon op Zand

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-20 18:02

Spruit schreef:
Oeh, wat een leuk topic!
Ik heb twee weken terug besloten dat ik 10 dagen lang, elke dag een brood wilde bakken. Dit gedaan en nu meer bloem en meel besteld :D Ook een zuurdesem gestart er een 6tal broden daarvan gemaakt.
Maar nu zie ik hier een aantal mensen met een zuurdesembrood die echt goed gerezen is, dat doen die van mij niet.. Die rijzen vanaf het midden omhoog. Dus intakte bodem, intakte korst en dan in het middel uit elkaar gescheurd door het rijzen. Waar zou het bij mij fout kunnen gaan?

Dan heb je waarschijnlijk te weinig stoom bij je brood, de korst droogt dan te snel waardoor het deeg dat rijst een andere uitweg zoekt, bak je hem in een gietijzeren pan of op een plaat zoals een pizzasteen?

Anoniem

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-20 18:39

Ik heb hem op een plaat liggen :) Meer stoom dus, ik deed al wel water in een schaal eronder, maar moet dit dan gelijk kokend water zijn ipv water vers uit de kraan?

8nnemiek

Berichten: 43398
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-20 18:45

Kokend water inderdaad, en liefst in een bakje dat al in de oven heeft gestaan sinds het voorverwarmen en dus goed heet is. Moet je wel snel de oven dicht doen, want er komt direct een flinke stoomwolk vanaf :))

balance
Moderator Kantine

Berichten: 18126
Geregistreerd: 24-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-20 18:49

Hee, dat rijzen in de oven is een goede tip! Ga ik ook eens proberen.
Spruit, ik vind jouw brood toch al heel mooi eruit zien. Desem maken is voor mij toch nog een brug te ver.

Ik heb vandaag aluminium broodvormen gekocht. Heeft iemand daar ervaring mee?.

Anoniem

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-20 18:57

Ja ik. Wat wil je weten? :)

Rinske

Berichten: 25110
Geregistreerd: 16-04-02
Woonplaats: Loon op Zand

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-20 19:59

Spruit schreef:
Ik heb hem op een plaat liggen :) Meer stoom dus, ik deed al wel water in een schaal eronder, maar moet dit dan gelijk kokend water zijn ipv water vers uit de kraan?

Jazeker! Kokend water in een voorverwarmde bak inderdaad :) .

balance
Moderator Kantine

Berichten: 18126
Geregistreerd: 24-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-20 20:21

DeMolenhoek schreef:
Ja ik. Wat wil je weten? :)

Moet ik nog ergens rekening mee houden bakken broden daar vlugger of langzamer in dan in gietijzer bijvoorbeeld?

Anoniem

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-20 20:32

Ik durf ze er wel eens 5 minuten vroeger uithalen inderdaad. Doordat het langwerpig en smal is zijn ze sneller klaar.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-20 20:23

Het heeft gewerkt :D
Afbeelding

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-20 20:30

Spruit schreef:
Het heeft gewerkt :D
[ [url=m/5Txz3j.jpg]Afbeelding[/url] ]


Plaatje hoor! Krijg er honger van.

8nnemiek

Berichten: 43398
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-20 20:43

Prachtige broden komen er weer voorbij!

Ik heb weer eens een deeg gemaakt. No-knead, vandaar dat het wat klonterig uit ziet.
Moet vannacht rijzen, en morgenvroeg afbakken :9
Afbeelding

Set_Elkol
Berichten: 14849
Geregistreerd: 06-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-20 21:39

Mooi Spruit!

balance
Moderator Kantine

Berichten: 18126
Geregistreerd: 24-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-20 00:21

8nnemiek schreef:
Prachtige broden komen er weer voorbij!

Ik heb weer eens een deeg gemaakt. No-knead, vandaar dat het wat klonterig uit ziet.
Moet vannacht rijzen, en morgenvroeg afbakken :9
[ [url=m/vfyfcS.jpg]Afbeelding[/url] ]


Leuke schaal waar het in mag rijzen ;).

Ik had weer een no knead gemaakt vandaag.
Twee delen bruin, één deel bloem. Iets hoger gerezen maar het is nog steeds niet wat ik wil. Beetje oppassen ook want ik eet veel te veel brood nu.

MarliesV

Berichten: 15197
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-20 15:31

Hier het weekend een no knead gemaakt van Laura's Bakery, heb een Dutch Oven via de AH bij elkaar gespaard en deze gelijk getest, het resultaat smaakte top!

Is deel volkoren, deel rogge, deel wit, deel 10 zaden (kliekjesbrood haha)
Afbeelding
Afbeelding

Dammie

Berichten: 3321
Geregistreerd: 27-05-07
Woonplaats: Ja.

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-20 19:44

Ziet er lekker uit.
Mooie pan ook.

balance
Moderator Kantine

Berichten: 18126
Geregistreerd: 24-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-20 09:40

MarliesV schreef:
Hier het weekend een no knead gemaakt van Laura's Bakery, heb een Dutch Oven via de AH bij elkaar gespaard en deze gelijk getest, het resultaat smaakte top!

Is deel volkoren, deel rogge, deel wit, deel 10 zaden (kliekjesbrood haha)
[ [url=m/a4sl2I.jpg]Afbeelding[/url] ]
[ [url=m/qnbJaR.jpg]Afbeelding[/url] ]


Prachtig, klinkt goed met die verschillende soorten meel. Mooie Dutch oven; altijd zo leuk he als je iets bij elkaar hebt gespaard en dan kun je het eindelijk gaan ophalen :).

Vraagje aan jullie allemaal: hebben jullie ook zoveel moeite om mooie plakken af te snijden?
Hier breekt het brood tijdens het snijden.

8nnemiek

Berichten: 43398
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-20 09:47

Mooie dutch oven inderdaad!
Wat is eigenlijk het verschil tussen een dutch oven en een gietijzeren pan?

Ik snijd mijn brood met een vlijmscherp vleesmes :+
Broodmessen met kartels vind ik minder fijn, dan brokkelt het brood zo erg. Met een gewoon scherp vleesmes krijg ik perfect strakke sneetjes. Alleen een harde korst doe ik even insnijden met een kartelmes.