Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
Citaat:Weer lekker gegeten en eenvoudig. REstant van de flespompoen maar nu in schijven in de oven waarover thijm, zout en peper. Daarnaast in de oven, aardappelen (in de schil) met rosemarijn en knoflook. Voor mij een vegaburger van granen met wiskeysaus en uitjes (en voor manlief een biefstukje). Daarbij een lekkere bietensalade van bietjes in blokjes met uitje klein gesneden en gesnipperd appeltje met een beetje pastis.
Citaat:Ingrediënten
1 rijpe avocado
2 rijpe bananen
2 eetlepels cacaopoeder
3 eetlepels agavesiroop
Bereiding
Doe alle ingrediënten in de blender. Voeg eventueel nog een beetje water toe als het te droog is. Eet smakelijk!
Tip: Ook lekker met stukjes chocolade en nootjes
pien_2010 schreef:Ik heb vandaag Thaise groene curry met jackfruit gemaakt. (En burrito's met vegetarisch gehakt en burrito's met zwarte bonen. In het weekend kook ik altijd extra om in te vriezen, zodat ik tijdens mijn werkweek vaak gewoon een maaltijd kan opwarmen)
INGREDIËNTEN
1 ui
1 zoete aardappel
100 gr boerenkool
80 gr kikkererwten
15 gr koriander
25 gr hazelnoten
Plantaardige olie
EN VAN FAIRTRADE ORIGINAL:
1 blik jackfruit
400 ml kokosmelk
1 pakje Thaise groene curry
BEREIDINGSWIJZE
1
Spoel het jackfruit af, laat goed uitlekken en snijd in gelijke stukken.
Snipper de ui, snijd de zoete aardappel in blokjes van ongeveer 1 centimeter en snijd de boerenkool
grof. Hak de koriander en hazelnoten.
2
Spoel kikkererwten af en laat ook deze goed uitlekken.
Verwarm 2 eetlepels olie in een wok of pan met dikke bodem en bak hierin de ui en de zoete
aardappelblokjes. Doe de currypasta erbij bak even mee. Voeg de kokosmelk toe, roer goed door tot
de pasta is opgelost en doe de jackfruit erbij. Laat het geheel al roerend zachtjes sudderen tot de
zoete aardappel beetgaar is. Doe de boerenkool en kikkererwten erbij en warm nog even door.
3
Bestrooi de curry voor serveren met de gehakte hazelnoten en de koriander. Lekker met platbrood of
noedels. Geniet van je curry met jackfruit!
Volledigheidshalve hier een link naar het originele recept
Mijn aanpassingen:
Ik heb de zoete aardappel vervangen door een gewone aardappel. Ik heb 150 gram boerenkool (de gehele zak) en een heel blik kikkererwten toegevoegd. Ik heb uiteindelijk de harde stukken van de jackfruit gesneden (elders gelezen dat dit het beste is) en dan houd je weinig jackfruit over, dus misschien is het een idee om twee blikken jackfruit toe te voegen.
De curry is erg lekker!
Citaat:Ik had o.a. maiskolfjes met honing in aluminium, gevulde paddenstoelen met versie 1. geitenkaas en kruiden en versie 2. met kruidencrème (die liep wat weg maar was toch lekker). Spiesjes met tomaat, paprika, ui, champignon, gemarineerde stukjes tofu en courgetteplakjes, een soort enchilada´s, gepofte aardappels, salade, versgebakken brood en gewone komkommers en cherrytomaatjes uit eigen tuin.
Citaat:Pien ik neem een verpakking vers bladerdeeg op rol (of pizzadeeg dus ), die moet je wel een tijdje buiten de koeling laten liggen anders kan hij scheuren (30 minuutjes ofzo). Intussen snijd je groenten (deze keer had ik ui, champignons, prei, paprika (groen en rood) en courgette) , die bak je even kort aan. Dan neem je een blok tofu en die doe je in de keukenmachine, en dan hakken tot het gruis is. Vervolgens een scheutje sojamelk (of andere plantaardige melk) toevoegen in scheutjes tot je er een deegbal van kan kneden (dat gaat vrij snel). Intussen is waarschijnlijk je groenten wel aangebakken, samen doe je dat in een kom, daarbij kruiden naar jouw keuze (wij hadden gemalen komijn, knoflookpeper (een kruidenmixje van de markt ) en cajun kruiden) en dan goed mengen.
Vervolgens een ovenschaal oid bekleden met de rol bladerdeeg (zit meestal al bakpapier aan vast, handig!), afhankelijk van het aantal eters zul je wat overhebben of niet. Ik knip de randjes af en daar maak ik soms appelflapjes mee voor het toetje
Stort het mengsel erin, strooi er cashewnootjes / vegan kaas / extra kruiden over, of steek er halve cherrytomaatjes in (met de snijkant naar boven, ziet er leuk uit). Net wat je in huis hebt / trek in hebt. Dan vouw je het deeg naar binnen en bak je tot het klaar is. Bij het pizzadeeg was dat 15 minuten gehele warmte op 180 graden, en dan omzetten naar 200 graden onderwarmte. Bij bladerdeeg iets korter (10 en 15 minuten zou ik zeggen, maar kijk even hoe het eruit ziet).
Hij blijft soms wel wat vochtig, zeker als je met (veel) olie kookt of wat uitgeschoten bent bij het keukenmachinen van de tofu. Maar dat deert ons persoonlijk niet
Bladerdeeg op rol
Ui, champignons, prei, paprika’s, courgette, tofu, melk, kaas, tomaatjes
pien_2010 schreef:Hai Elise, wat leuk dat je ook gaat proberen minder vlees te eten.
Ik heb in mijn pb box een verzameling van lekkere recepten verzameld. Ze zijn niet van mij zelf vaak, maar dat geeft dus niets. Ik zal ze hieronder weergeven, ze komen uit dit topic voort en deze maak ik dus vaak daar ze gemakkelijk en eenvoudig en vooral erg lekekr zijn:Citaat:Weer lekker gegeten en eenvoudig. REstant van de flespompoen maar nu in schijven in de oven waarover thijm, zout en peper. Daarnaast in de oven, aardappelen (in de schil) met rosemarijn en knoflook. Voor mij een vegaburger van granen met wiskeysaus en uitjes (en voor manlief een biefstukje). Daarbij een lekkere bietensalade van bietjes in blokjes met uitje klein gesneden en gesnipperd appeltje met een beetje pastis.
Toetje:Citaat:Ingrediënten
1 rijpe avocado
2 rijpe bananen
2 eetlepels cacaopoeder
3 eetlepels agavesiroop
Bereiding
Doe alle ingrediënten in de blender. Voeg eventueel nog een beetje water toe als het te droog is. Eet smakelijk!
Tip: Ook lekker met stukjes chocolade en nootjes
Heel lekker:
https://www.thebuddhistchef.com/recipe/ ... hroom-pie/
Heel lekker:pien_2010 schreef:Ik heb vandaag Thaise groene curry met jackfruit gemaakt. (En burrito's met vegetarisch gehakt en burrito's met zwarte bonen. In het weekend kook ik altijd extra om in te vriezen, zodat ik tijdens mijn werkweek vaak gewoon een maaltijd kan opwarmen)
INGREDIËNTEN
1 ui
1 zoete aardappel
100 gr boerenkool
80 gr kikkererwten
15 gr koriander
25 gr hazelnoten
Plantaardige olie
EN VAN FAIRTRADE ORIGINAL:
1 blik jackfruit
400 ml kokosmelk
1 pakje Thaise groene curry
BEREIDINGSWIJZE
1
Spoel het jackfruit af, laat goed uitlekken en snijd in gelijke stukken.
Snipper de ui, snijd de zoete aardappel in blokjes van ongeveer 1 centimeter en snijd de boerenkool
grof. Hak de koriander en hazelnoten.
2
Spoel kikkererwten af en laat ook deze goed uitlekken.
Verwarm 2 eetlepels olie in een wok of pan met dikke bodem en bak hierin de ui en de zoete
aardappelblokjes. Doe de currypasta erbij bak even mee. Voeg de kokosmelk toe, roer goed door tot
de pasta is opgelost en doe de jackfruit erbij. Laat het geheel al roerend zachtjes sudderen tot de
zoete aardappel beetgaar is. Doe de boerenkool en kikkererwten erbij en warm nog even door.
3
Bestrooi de curry voor serveren met de gehakte hazelnoten en de koriander. Lekker met platbrood of
noedels. Geniet van je curry met jackfruit!
Volledigheidshalve hier een link naar het originele recept
Mijn aanpassingen:
Ik heb de zoete aardappel vervangen door een gewone aardappel. Ik heb 150 gram boerenkool (de gehele zak) en een heel blik kikkererwten toegevoegd. Ik heb uiteindelijk de harde stukken van de jackfruit gesneden (elders gelezen dat dit het beste is) en dan houd je weinig jackfruit over, dus misschien is het een idee om twee blikken jackfruit toe te voegen.
De curry is erg lekker!
barbecue ideetjes, heel lekker:Citaat:Ik had o.a. maiskolfjes met honing in aluminium, gevulde paddenstoelen met versie 1. geitenkaas en kruiden en versie 2. met kruidencrème (die liep wat weg maar was toch lekker). Spiesjes met tomaat, paprika, ui, champignon, gemarineerde stukjes tofu en courgetteplakjes, een soort enchilada´s, gepofte aardappels, salade, versgebakken brood en gewone komkommers en cherrytomaatjes uit eigen tuin.
quiche, heel erg lekker:Citaat:Pien ik neem een verpakking vers bladerdeeg op rol (of pizzadeeg dus ), die moet je wel een tijdje buiten de koeling laten liggen anders kan hij scheuren (30 minuutjes ofzo). Intussen snijd je groenten (deze keer had ik ui, champignons, prei, paprika (groen en rood) en courgette) , die bak je even kort aan. Dan neem je een blok tofu en die doe je in de keukenmachine, en dan hakken tot het gruis is. Vervolgens een scheutje sojamelk (of andere plantaardige melk) toevoegen in scheutjes tot je er een deegbal van kan kneden (dat gaat vrij snel). Intussen is waarschijnlijk je groenten wel aangebakken, samen doe je dat in een kom, daarbij kruiden naar jouw keuze (wij hadden gemalen komijn, knoflookpeper (een kruidenmixje van de markt ) en cajun kruiden) en dan goed mengen.
Vervolgens een ovenschaal oid bekleden met de rol bladerdeeg (zit meestal al bakpapier aan vast, handig!), afhankelijk van het aantal eters zul je wat overhebben of niet. Ik knip de randjes af en daar maak ik soms appelflapjes mee voor het toetje
Stort het mengsel erin, strooi er cashewnootjes / vegan kaas / extra kruiden over, of steek er halve cherrytomaatjes in (met de snijkant naar boven, ziet er leuk uit). Net wat je in huis hebt / trek in hebt. Dan vouw je het deeg naar binnen en bak je tot het klaar is. Bij het pizzadeeg was dat 15 minuten gehele warmte op 180 graden, en dan omzetten naar 200 graden onderwarmte. Bij bladerdeeg iets korter (10 en 15 minuten zou ik zeggen, maar kijk even hoe het eruit ziet).
Hij blijft soms wel wat vochtig, zeker als je met (veel) olie kookt of wat uitgeschoten bent bij het keukenmachinen van de tofu. Maar dat deert ons persoonlijk niet
Bladerdeeg op rol
Ui, champignons, prei, paprika’s, courgette, tofu, melk, kaas, tomaatjes
Heel lekker is de chili concarne en favoriet van ons met boekweit wraps of gekochte wraps (tortilla's soort):
https://dagelijksekost.een.be/gerechten/chili-no-carne
Ook heel lekker is pannenkoekjes maken (erg gezond) waar je bij de molen boekweit meel gaat kopen. Daar koop je dan amandelmelk bij (kan ook gewone melk voor gebruikt worden of voor wraps water). Eventueel met eieren en daar kun je lekkere pannenkoekjes van maken en eten met pannenkoeken siroop, jam of poedersuiker.
Gewoon lekker is je neem rode aardappels, of gewone aardappels in de oven (rode zoete aardappels zijn gezonder en zijn geen koolhydraten). Je snijdt plakken van 1 cm die je in de oven legt waarover je olijfolie doet,. Tussendoor leg je rosemarijn takjes (plant een rosemarijn struik in je tuin) en gehalveerde knoflookteentjes. Zout en peper erop en in de oven laten garen. Is zo vreselijk lekker. Daarbij kun je lekkere verse salade eten met een omelet en eventueel nog wat groenten.
Ook lekker is het zelf maken van nassi en bami.
Je koopt een diepvrieszak (als je het erg gemakkelijk wil doen) van thaïse of Maleise groente. Die bak je met knoflook erbij en kruid je lekker met conimex kruiden bijvoorbeeld of zelf gekochte thaïse kruiden zoals curcumma, kerrie, chili, ketoembar etc. Daar maak je een lekker prut van. Daar doe je eigeel door als het klaar is zodat het mooi bind en serveer je met lekker rijst of bami. Je kunt komkommer in het zoetzuur erbij serveren, lekker gebakken banaan in de conimex olie erbij → zeer smakelijk en zo gemaakt.
Ook lekker is het maken van gado gado.
Je maakt spercieboontjes lekker gaar. Je maakt pindasaus (zelf maken of kant en klaar kopen (tja ik ben dol op de conimex smaak) en je kookt paar eieren hard. De opindasaus roer je door de boontjes, de eieren doe je er boven op en dat garneer je met geraspte nootjes (mjammie). Dat serveer je met zilvervlies rijst (verteerd wat langzamer).
Hier wat ideetjes. Ik garandeer je dat je het vlees niet zult gaan missen. Ik eet inmiddels praktisch helemaal geen vlees meer, want ik vind het gewoon minder en minder lekker. Als ik dit jaar in totaal 4x vlees heb gegeten is het veel en ik mis het helemaal niet.
Met dank aan alle vega mensen hier want maar paar recepten zijn van mezelf.