Marije_jiplover schreef:Ik vind biologisch persoonlijk niet per definitie de beste keus.
Er zitten regels aan het keurmerk biologisch die soms een averechts effect hebben op de idee achter biologisch boeren.
En daarnaast, bijenhoning uit Nederland kan niet biologisch zijn, volgens de arbitraire regels.
Maar ik vind de Waddenhoning en ook de heidehoning die ik hier lokaal haal, van imkers die de bijenkasten op en rond de Posbank hebben staan, toch echt een betere keus dan biologische honing uit het buitenland.
Appelsap bv haal ik in de Landwinkel op stal, laten zij persen van eigen oogst. Niet biologisch, maar ook onbehandeld en zeer lokaal geproduceerd, dat weet ik zeker! (tot dit voorjaar stond er een goed producerende appelboom in de uitloop van mijn pony, die is helaas op een leeftijd van een jaar of 70 omgevallen tijdens een voorjaarsstorm).
Daarom vind ik het ook altijd lastig.. Binnenkort krijgen we een vriezer en dan wil ik het vlees van mijn vriend halen bij een lokale hobbyboer. Die laat 2x in het jaar een paar koeien slachten die normaal gesproken vrij kunnen lopen (maar wel behandeld worden als ze ziek zijn, iets wat bij biologisch imo soms te laat gebeurd) en vriest de restjes (nadat bestelde pakketten zijn gemaakt) in zodat deze nog een tijdje verkocht kunnen worden. Ook niet biologisch maar waarschijnlijk qua dierenwelzijn een betere keus dan biologisch.
Overigens kan sinds kort honing uit Nederland als biologisch bestempeld worden maar het is als imker belachelijk moeilijk om aan de eisen te voldoen.
Edit: Wat betreft het voedingscentrum: die worden gesponsord door de voedingsindustrie en dat zie je enorm goed terug in hun voedingsadviezen. Ik ben al enorm blij dat de schijf van vijf is aangepast, want ze erkennen éindelijk dat je ook rustig een avondje vegetarisch kunt eten.. poepoe.