Tips revalideren peesblessure,stamceltherapie incl.schema

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
vmw
Berichten: 23
Geregistreerd: 13-01-10

Tips revalideren peesblessure,stamceltherapie incl.schema

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-08-11 12:36

Aanleiding stamceltherapie
Mijn paard heeft in 2008 een flinke peesblessure opgelopen. Ik had toen het geluk dat mijn dierenarts bezig was met een opleiding bij de universiteit in Engeland om stamceltherapie te mogen uitvoeren. Zelf was ik na de blessure alles over peesblessures en de behandelmethodes wezen lezen en deze kwam er geweldig. Zo kwam het dat we er tegelijkertijd over begonnen en ik mijn paard door zijn professor kon laten behandelen in de kliniek. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en zijn pees bestaat uit 80% nieuw weefsel wat de kans op een nieuwe blessure gelijk houd aan een niet eerder beschadigt been. Normaal ontstaat er namelijk littekenweefsel wat een stuk stugger is, vergelijkbaar met oud rubber. Wel sterker dus, maar minder flexibel en dus een grotere kans op knappen op de punten onder en boven dit littekenweefsel. Mocht je het geld hebben dan raad ik het ook zeker aan. Hieronder staat wat meer informatie over de therapie.

Revalideren na stamceltherapie
Voor het herstel zijn we een flinke tijd bezig geweest. Hiervoor heb ik een schema opgesteld in overleg met de dierenarts. Door ons hier heel strak aan te houden heeft zijn pees ook de kans gekregen om goed te genezen. Door dit succesverhaal hebben veel mensen dit schema al opgevraagd vandaar dat ik het ook bijgevoegd heb.
Daarnaast hebben we het geluk tegenover een meertje te wonen. Hierdoor kon ik hem aan de longeerlijn laten zwemmen. Dit is zeer goed voor het herstel en zorgt ervoor dat je paard ook in conditie blijft en zijn energie kwijt kan. Houd hierbij wel rekening dat:
• Je paard niet meer dan 5m., liefst minder, door ondiep water mag lopen voordat hij diep genoeg zit om te zwemmen.
• Het water voor jou een aangename temperatuur moet hebben, want een paard kan snel afkoelen.
• Je het zwemmen langzaam opbouwt, 5 min. Zwemmen staat namelijk al gelijk aan een half uur draven en als hij al een paar maanden bijna niks doet kan dit dus al behoorlijk intensief zijn

Paard relaxed houden tijdens revalidatie
Tijdens het herstel is het belangrijk dat je paard niet gek word van verveling en verandert in een energiebom met giga gedragsproblemen. Je moet er niet aan denken dat ondanks als je moeite je paard zich losrukt en hij zijn pees weer kapot trekt. Hiervoor heb ik een aantal dingen gedaan die ervoor hebben gezorgd dat ik een gelukkig relaxed paard had. En dit terwijl het een behoorlijk pittige kruising arabier is.
Manier van voeren
Dat je een paard dat moet herstellen niet vol krachtvoer moet stoppen mag logisch zijn, maar ook je manier van voeren is heel belangrijk. Geef veel ruwvoer en doe dit in een hooibal of hooinet, zodat hij er lekker lang over doet om het eten eruit te halen. Hang het zo op, zodat het beweegt, bijvoorbeeld aan een plafond balk. Verstop ook stukjes peen en dergelijke in het hooi en elders in de box. Als hij alleen zijn neusje gebruikt kan je ook lage voedingswaarde muesli of brok in een voerbal stoppen. Zo is je paard de gehele dag zoet met kleine beetjes eten zonder er kilometers voor te hoeven lopen als bij grazen.
Stalling
Als het kan zorg dan voor een ruime box, want volledige stilstand zorgt voor te weinig doorbloeding in het been en dat is ook niet goed. Een klein stukje kunnen lopen in de box is niet te zwaar en bevordert herstel. Contact met de buren helpt voor een mentale stimulering en geluksgevoel. Een box waarbij hij zijn hoofd naar buiten kan steken en waarvandaan een hoop te zien is zorgen ook voor de nodige afleiding.
Clickeren
Daarnaast heb ik mijn paard clickeren geleerd. Hierbij kan je vele oefeningen uit stilstand doen. Zo leer je jouw paard steeds nieuwe dingen wat hem mentaal bezig houd en moe maakt. Er zijn hier hele goede boekjes over te vinden. Als je wilt kan ik een titel doorgeven. Ik heb met name het laden en target training gedaan. Dit laatste heb ik uitgebreid door hem te leren op commando zonder target zijn hoofd naar links, rechts, omhoog en omlaag te laten buigen. Ook heb ik hem hiermee geleerd zijn voet tijdens de scan weer neer te zetten en uiteindelijk te laten staan, stil te staan op commando en achter de targetstick aan de spuitplaats op te laten lopen. Dit zorgde ervoor dat hij gedurende het hele proces eigenlijk braver is geworden dan daarvoor. Tijdens het lopen zijn we zeer consequent geweest met hem naast ons te laten lopen, dus niet voor ons en achteruit te zetten als hij dat wel deed en te belonen met de clicker als hij goed liep. Ook eten op commando was een uitvinding die voorkwam dat je steeds een paard mijn zijn neus uit het gras moet trekken. Bij deze dus een aanrader voor iedereen.

schema
Hieronder het schema dat ik moest aanhouden. Hierbij geld dus ook voor de eerste 2 maanden minimaal 4 keer per dag afspuiten. Alle beweging geven op het harde, dus beton, schelpenpad, asfalt en dergelijke. Onder geen voorwaarde op een ongelijke ondergrond of los zand laten lopen, dus ook niet in de bak. Niet longeren, want alle beweging moet zoveel mogelijk rechtuit zijn. Hem aan de longe op een cirkel zetten is te belastend.
Week Activiteit
0 rust
1 en 2 10 min. Stappen
3t/m4 20 min. Stappen
4t/m9 30 min. Stappen
9 echo
9t/m14 40 min stap 5 min draf
14t/m19 35 min stap 10 min draf
19t/m24 30 min stap 15min draf
24t/m29 25 min stap 20 min draf
29t/m32 20 min stap 25min draf
32 echo
32t/m34 15 min stap 30min draf ma+vrij 1,5km galop*
35t/m36 15 min stap 30min draf ma+vrij 2km galop
37+38 15 min stap 30min draf ma+vrij 2,5km galop
39+40 15 min stap 30min draf ma+vrij 3km galop
40 Echo
41t/m48 45 min dagelijkse oefening di+do+za galop
49 Echo
49 Volledig herstel?

Voorwaarden stamceltherapie
Patiënten die voor stamceltherapie worden aangeboden moeten een anamnese hebben van een letsel, opgelopen gedurende de laatste 4 weken, ultrasonografisch definieerbaar, aan een van de volgende structuren:
Diepe buiger / Deep Digital Flexor
Oppervalkkige buiger / Superficial Digital Flexor Tendon
Ligamentum Accessorius van de diepe buiger / Accessory ligament to the DDFT
Inferior Check Ligament (ICL) desmitis
Tussenpees / Tendo Interosseus / Suspensory Ligament (SUS) desmitis

DE STAMCEL

Stamcellen hebben de unieke eigenschap te kunnen differentiëren en tot een verscheidenheid van gespecialiseerde celtypen uit te groeien. Jarenlang is er onderzoek gedaan naar de mogelijkheid stamcellen te gebruiken voor herstel van ziek of beschadigd weefsel. In 1961 werd reeds peesvezeldifferentiatie van mesenchymstamcellen in vitro waargenomen door Bassett en Hermann. Aan het einde van de jaren 90 werd door Young et al en Awad et al de regeneratie van peesweefsel aangetoond in een met mesenchymstamcel behandeld model van konijnen met peesblessures.

De implantatie van paarden mesenchymstamcellen biedt de mogelijkheid peesvezels te generen op plaatsen waar een pees beschadigd is door trauma/ziekte.

In samenwerking met het Engelse laboratorium Vetcell wordt uit opgevangen beenmerg stamcellen gezuiverd en gekweekt. Deze stamcellen worden 2-3 weken na collectie rechtstreeks in het letsel geïmplanteerd onder ultrasonografische begeleiding. Deze techniek is ontwikkeld in samenwerking met Vetcell en de Royal Veterinary College en het Institute for orthopaedics (London University).

Artikel Hoefslag 2008
Door de slechte bodem van de arena in Athene kwamen diverse Olympische springpaarden met een acute overrekking van de oppervlakkige buigpees de ring uit. Lange tijd waren pijnstillers en ontstekingsremmers bij deze blessure het devies, maar in diverse landen zijn nieuwe peesherstellende methodes in opmars. De Hoefslag belicht een operatie in Zweden en Nederland.

In Hoefslag nummer 45 van 4 november vertelde dr. Hans van Schie over de mogelijkheden van echodiagnostiek bij peesletsel. Hij haalde een nog vrij nieuwe methode aan om peesblessures bij paarden te behandelen: stamceltechniek. Hoefslag wist onlangs de hand te leggen op een interessante reportage over een peesherstellende operatie in Zweden, waarbij gebruik wordt gemaakt van beenmerg. De stamcellen uit het beenmerg moeten de pees helen. Het verslag vindt u op deze twee pagina’s. Kort hierna bleek dat Dierenkliniek Meursing in Hazerswoude-Dorp in de persoon van Arthur Asveld werkt aan verfijning van die methode, met uitsluitend de stamcellen uit het beenmerg.

‘Een pees verbindt een spier met een bot. Hij ziet eruit als een dikke elastiek met allerlei kleine elastiekjes; als een pak dunne spaghetti eigenlijk. Bij zware belasting moet de pees kunnen doortreden en daarna de elastische energie weer kunnen loslaten. Een peesletsel geneest heel moeizaam. Bovendien blijft het punt van de aanhechting van het stuggere littekenweefsel aan de gezonde pees altijd een zwakke plek, doordat het aangrenzende gezonde peesweefsel moet compenseren.’ Aan het woord is Arthur Asveld, Erkend Paardendierenarts bij Dierenkliniek Meursing in Hazerswoude-Dorp. Sinds twee jaar werkt hij met onder anderen de Engelse collega-veterinair professor Roger Smith aan een methode om peesblessures te behandelen, waarbij gekweekte stamcellen uit het beenmerg van het borstbeen van het paard ingebracht worden in de gekwetste pees. Stamceltherapie is een vorm van beenmergtransplantatie, waarbij gezuiverde en gekweekte stamcellen in hoge concentratie in combinatie met lichaamseigen groeifactoren in een peesletsel geïmplanteerd worden. De methode kwam een jaar of drie geleden vanuit de Verenigde Staten naar Engeland. De Engelse professor Roger Smith, verbonden aan de universiteit van Londen, verzamelde samen met Vetcell Labaratorium een groep dierenartsen en wetenschappers om zich heen om de beenmergtransplantatietechniek verder te ontwikkelen. ‘Ik heb een jaar in Engeland gewerkt, waar ik op deze methode stuitte. Ik wilde er dolgraag mee aan de slag. Peesbehandelingen hadden tot nu toe slechts weinig invloed op het genezingsproces. Stamceltherapie zorgt ervoor dat er weer peesvezels op de plek des onheils uitgroeien, waardoor functioneel herstel mogelijk wordt met behoud van elasticiteit. De methode heeft daardoor een hoog slagingspercentage. Ik heb toen Roger Smith gebeld, de Engelse pionier op dit gebied. Hij was meteen enthousiast. De eerste paarden hier in Hazerswoude-Dorp hebben we samen met Engelse collega’s gedaan. Tot nu toe hebben we in Nederland drie paarden op deze manier behandeld. Op dit moment zijn wij de enige Nederlandse kliniek die deze behandeling toepast. We hopen dat andere volgen, want hoe meer dierenartsen hier in de toekomst mee werken, hoe meer resultaten we kunnen uitwisselen en hoe meer paarden na een peesklap uiteindelijk weer terug kunnen keren in de sport. Het laboratorium in Engeland, waar de stamcellen worden gekweekt, heeft een protocol opgesteld voor de behandeling met stamcellen uit beenmerg, zodat iedereen op dezelfde wijze werkt en de resultaten goed te vergelijken zijn.’

‘We hebben contacten met de praktijk van Hans van Schie. Wellicht gaan we zijn ultrasonografische weefselkarakterisering gebruiken voor het vaststellen van de peesschade en voor het volgen van het genezingsproces.’ De genezing verloopt in veel gevallen voorspoedig, aldus Asveld. In Engeland zijn tot nu toe 70 paarden op deze manier behandeld, vooral renpaarden, maar ook dressuur- en springpaarden. ‘De eerste resultaten uit een groep van 23 paarden met uitgesproken oppervlakkige buigpeesletsels van meer dan 25 procent, die reeds meer dan een jaar gevolgd zijn, zijn veelbelovend. 70 Procent van deze groep was na een jaar weer volledig aan het werk op het oude niveau, zonder terugval. Uit onderzoek bij renpaarden blijkt dat dat bij de conventionele methode zo’n 25 procent is, na een periode van 18 maanden. Het genezingsproces verloopt dus ook sneller.’ In de Verenigde Staten en in Zweden zijn paarden behandeld met puur beenmerg. De behandeling die Smith en Asveld toepassen, is hier eigenlijk een verfijning van. ‘Als je puur beenmerg in de pees transplanteert, moet je een groot volume inbrengen en heb je vervuiling. Beenmerg bevat namelijk naast stamcellen bloed, vetcellen en kalkdeeltjes. Door die deeltjes kan in de pees botvorming ontstaan, iets wat je natuurlijk niet wilt in een flexibel lichaamsdeel als een pees. Eigenlijk wil je alleen de zogenaamde mesenchymale stamcellen inbrengen. Die cellen zitten van alle plekken in het lichaam het meest in beenmerg, maar het percentage is nog altijd laag. Je moet dus een behoorlijk groot beenmergvolume in de beschadigde pees inbrengen. Dat vind ik in principe onwenselijk. In vergelijk met beenmergtransplantatie onder algehele narcose bij het liggende dier is onze methode minder belastend voor een paard, omdat hij staand behandeld wordt onder lokale anesthesie. We halen beenmerg uit het vierde en het vijfde borstbeen of sternum. Onze collega’s in Engeland kweken de geïsoleerde stamcellen in twee, drie weken op tot minimaal twee miljoen stuks. Die plaatsen we in de pees, samen met de paardeigen groeifactoren uit het beenmerg. Groeifactoren zijn stoffen in het lichaam die vrijkomen bij schade en zorgen voor herstel. Eerder zijn ook wel humane groeifactoren gebruikt, maar die bleken littekenweefsel in de hand te werken. Het inbrengen van de stamcellen in de pees doen we ook weer poliklinisch. Het paard hoeft dus niet naar een recovery-ruimte, waar met opstaan de pees vaak onnodig wordt belast. Na de ingreep mag het paard dezelfde dag naar huis. Daarna volgt een nauwgezet rehabilitatieprogramma, waarbij de beweging met behulp van echobegeleiding wordt afgestemd op het letselherstel. Ook geven we een beslagadvies. De ordening van de peesvezels staat of valt met de revalidatie. Alles wijst erop dat het revalidatieproces korter is.’

‘Tussen het moment van de beenmergaspiratie en het implanteren zit op dit moment twee, drie weken. Om deze tijd te verkorten zijn we voor het komende dekseizoen een celbank aan het opzetten. Wanneer een veulen ter wereld komt, wordt de moederkoek weggegooid. Zonde, want een nageboorte bevat miljoenen stamcellen. We hebben een veulenkit ontwikkeld waarmee we navelstrengbloed kunnen afnemen en opsturen voor opslag. We gaan fokkers de mogelijkheid bieden van een pasgeboren veulen een stamcellijn op te zetten en in te vriezen. Als het veulen op latere leeftijd in de problemen komt, bestaat de mogelijkheid gebruik te maken van dit stamcelreservoir. Er wordt onderzoek gedaan naar de toepassing van stamceltherapie bij de behandeling van spat, botcystes, hoefbevangenheid, longbloedingen, ocd. De kosten van opslag voor vijf jaar bedragen zo’n 500 euro. Het is bij een peesblessure dan niet meer nodig een beenmergpunctie te doen, want ook de mesenchymale stamcellen kunnen uit deze opslag worden gehaald. Dat betekent dus tijdwinst en minder belasting voor het paard. Humaan is deze ontwikkeling ook gaande. Toekomstige ouders wordt gevraagd of ze een stamcellijn van hun baby in opslag willen hebben.’

‘De kosten voor de behandeling bedragen op dit moment zo’n 2750 euro. Dit omvat beenmergaspiratie, ultrasound, zuiveren en kweken van stamcellen en re-implantatie van de cellen onder echografische begeleiding. Het is een eenmalige behandeling. In het verleden gaven eigenaren veel geld uit aan diagnostiek en revalidatieprogramma’s, terwijl je nu één specifieke therapie toepast. We hebben ook een eigenaar in de kliniek gehad met een 25-jarig paard. Helaas konden we dat paard niet helpen, aangezien het beenmerg niet meer actief was. We zijn in gesprek met verzekeringsmaatschappijen om de mogelijkheden voor vergoeding te onderzoeken. Op dit moment vergoeden ze de ingreep nog niet, maar we blijven in overleg.’ Arthur Asveld heeft zich nog geen vastomlijnde mening gevormd over de peesblessures tijdens de Olympische Spelen, maar is wel bezorgd over het hoge aantal. ‘In Athene heeft een aantal paarden ernstige peesblessures opgelopen. Daarop is er een onderzoekscommissie ingesteld, bestaande uit een aantal veterinairen, die mogelijke oorzaken aan het bekijken zijn. Ik kan daar weinig over zeggen, de bodem is op dit moment onderwerp van discussie. Ik weet wel; als je aan sport doet, komen de blessures. Juiste training en goede begeleiding van deze paarden zijn daarom zeer belangrijk. Ik vind dat de paarden die daar geblesseerd raakten op deze manier behandeld zouden moeten worden.’ Hoe zit het met de ethische kant aan stamceltechniek? ‘De weefselkweektechniek is afkomstig uit de humane geneeskunde. Het is de techniek van de toekomst. Ik vind niet dat er ethische bezwaren aan kleven. De stamcellen zijn lichaamseigen en ze worden niet veranderd of gemanipuleerd. Met embryonale stamcellen is het een ander verhaal. Op zich heeft de techniek geweldige mogelijkheden, maar, zoals met alles, alleen in de juiste handen.’

Arabesk

Berichten: 28675
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Re: Tips revalideren peesblessure,stamceltherapie incl.schema

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-08-11 12:40

?

vmw
Berichten: 23
Geregistreerd: 13-01-10

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-08-11 13:37

wat snap je er niet aan?

Gulpje

Berichten: 8075
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: In Uranus

Re: Tips revalideren peesblessure,stamceltherapie incl.schema

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-08-11 13:47

Hoe is het nu met je paard, TS? Weer volop met alles bezig?
Interessant stuk verder!

vmw
Berichten: 23
Geregistreerd: 13-01-10

Re: Tips revalideren peesblessure,stamceltherapie incl.schema

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-08-11 18:24

Het gaat nu weer super met hem. Zijn pees doet het weer helemaal en hij heeft op dat been geen dag meer kreupel gelopen. Ik rijd er western en recreatief mee en hij kan alles weer aan. Het rijden heb ik ook weer heel erg rustig opgebouwd, maar om dat schema erbij te plaatsen maakte het wel een heel erg lang stuk.

Toveren
Berichten: 1299
Geregistreerd: 09-08-09

Re: Tips revalideren peesblessure,stamceltherapie incl.schema

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-11 14:22

Wow, eindelijk eens wat zinvolle informatie!

vmw
Berichten: 23
Geregistreerd: 13-01-10

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-10-11 16:34

Bedankt ik hoop dat ik echt mensen hiermee kan helpen. Er zijn nog zoveel dingen die mis gaan bij de behandeling van een peesblessure. Echt zonde al die paarden die hierdoor voortijdig aan hun einde of in ieder geval het einde van hun carriere komen.

Aukelizzy

Berichten: 12658
Geregistreerd: 09-10-06

Re: Tips revalideren peesblessure,stamceltherapie incl.schema

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-10-11 16:50

Goed stuk om te lezen. Heel fijn dat je de moeite genomen hebt om dit zo duidelijk omschreven hier neer te zetten. Voor heel veel mensen is dit prettig want het revalideren van (pees) blessures blijft een grote uitdaging met vele obstakels..
Fijn dat je paard weer zo lekker gaat. Ik ben het helemaal met je eens dat goede revalidatie de kans op herstel groter maakt.

Okky
Berichten: 180
Geregistreerd: 27-05-09

Re: Tips revalideren peesblessure,stamceltherapie incl.schema

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-11 10:39

Mijn paardje heeft 2 weken geleden ook een stamcel transplantatie gehad. 1/3 van de oppervlakkige buigpees was beschadigd. Ik weet eigenlijk niet zeker of het een stamceltransplantatie was, maar ze hebben bloed afgenomen, daar de bloedplaatjes uitgehaald, en die in de pees gespoten.
We hebben een heel schema meegekregen, en over 6 weken moeten we weer terug. Ik heb er gisteren voor het eerst opgestapt, de dierenarts wilde namelijk dat ik er zo snel mogelijk op ging, zodat je nog een beetje de spieren behoud. Hij is gelukkig heel rustig, aangezien hij pas 5 jaar is, is dat heel voordelig.
Fijn om te horen dat jij er zo'n goede arvaring mee hebt, hopelijk gaat dat bij mij ook gebeuren!

Lola96
Berichten: 415
Geregistreerd: 25-09-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-11 12:52

Jeetje wat goed dit!
Begrijp ik nou goed dat dit binnen 4 weken na de peesblessure moet gebeuren?
Doen ze dit in Utrecht?
Ik ga morgen direct even informeren bij mijn DA.
Mijn paard heeft anderhalve week geleden een peesblessure opgelopen toen ze met haar achterbeen in voor kwam.
Er is na een week gescand maar zoals verwacht kon er geen exacte diagnose worden gesteld omdat ze op de scan geen duidelijk beeld hadden vanwege de zwelling.
Wel zijn de hele heftige peesblessures uitgesloten, dus daar was ik al enorm blij mee.
Advies DA: Volgende scan na 3 weken.
Dat houdt in dat ik dan precies 4 weken verder ben.
Als dit een optie is binnen 4 weken wil ik die scan een week eerder!
Ik was me inmiddels wel aan het verdiepen in de shockwavetherapie maar dit heb ik nog niet eerder gehoord!

daisy85
Berichten: 11
Geregistreerd: 24-04-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-12 13:41

hey

het zuiveren van bloedplaatjes uit volbloed is geen stamceltherapie, dat is platelet rich plasma therapie en kan gebruikt worden voor lichte verwondingen aan pees en ligamenten. Dit is niet éénmalig en moet meestal herhaald worden. Het stimuleert de wondheling en helpt bij de regeneratie van weefsel, maar is geen regeneratieve therapie op zich.
Stamceltherapie is een volledige regeneratieve aanpaak die ervoor zogt dat het beschadigde weefsel vervangen wordt door nieuw gelijkaardig weefsel en geen inflammatoir littekenweefsel. De paarden die hiermee behandeld worden hebben dit maar éénmalig nodig en tonen op X-ray genezing van het letsel.
In belgië is er een bedrijf die stamcelproducten voor paarden verkoopt, Fat-Stem.
Misschien kent je dierenarts het wel.

Anoniem

Re: Tips revalideren peesblessure,stamceltherapie incl.schema

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-12 13:51

Heel interessant om te lezen, wou dat ik het al wat jaartjes daarvoor geweten had,dan had ik hier zeker gebruik vampeta gemaakt. mijn paard heeft na 6 jaar nog steeds littekenweefsel dat ook niet meer weg gaat, en ik rij nu alleen nog recreatief omdat haar been niet het M niveau aan kon.