ElCamino schreef:echte bietenpulp is niet te vergelijken met speedibeet. de vraag ging over bietenpulp vandaar mijn reactie.
en zoals ik zei: wanneer je voeren in eigen hand hebt ok maar wanneer je van een ander afhankelijk bent: wie zegt dat het lang genoeg geweekt is ???? of te lang in de hitte staat...
Vroeger werkte ik op een kinderboerderij, werkelijk álles kreeg echte bietenpulp, emmers vol werden dag ervoor geweekt en ieder kreeg een schep met wat aanvulling die per diersoort afhankelijk was, granen, brokjes, etc. Ik vond het toen al een goedkope manier van dieren voeren ipv voor ieder dier gewoon eigen voer ( schaap, geit, lama, hertjes, pony, etc etc)
Echte bietenpulp kopen we ook weleens. Is goedkoper, maar moet langer weken.
Het gaat ook niet om de prijs, maar de prebiotische werking. Als ik een keus heb, geef ik dat 10x liever dan slobbers met van alles erin die alleen buikvulling of lekker zijn.
Speedibeet is ook net iets veiliger; omdat het sneller weekt ( echt in 10minuten ) en omdat je weet hoeveel suiker er nog in zit. Bij gewone bietenpulp staat dat er niet op. Ik ga er vanuit dat het ongeveer even weinig is, maar speedibeet kan je naar de gehalte's kijken.
En buiten dat is het een langzame energie leverancier, dus zoals met kou en oude paarden 24/7 buiten zonder dekens heel fijn.
Wat wij bijvoeren is altijd op basis van vezels, dus een ruwvoer mix, grasbrok etc. Zeker als ze minder hooi gaan eten, moet je dat ook opvangen, want dan krijgt het paard nog minder vezels binnen die zo belangrijk zijn voor de darmflora.
Onze shet en merrie die oudste zijn, hebben niet de beste kiezen meer en shet mist er 3 en alle snijtanden. Die vindt hooi nog wel erg lekker, dus krijgt hij zolang het goed gaat.
Ik controleer wel ook hun mest of ik veel onverteerd terug vind bijvoorbeeld.