Rhinopneumonie

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Samir

Berichten: 4179
Geregistreerd: 29-06-05

Rhinopneumonie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-04-07 10:44

Rhinopneumonie


Rhinopneumonie is een virusziekte die wordt veroorzaakt door het Equine Herpesvirus. Het is een infectie aan de voorste luchtwegen. De incubatietijd bedraagt enkele dagen tot ruim een week. Er zijn in totaal 4 vormen van Rhinopneumonie:

• verkoudheidsvorm
• abortusvorm (besmettelijk verwerpen)
• neurologische-vorm
 Oogvorm



De verkoudheidsvorm komt vooral voor bij jonge paarden. Het is over het algemeen een onschuldig virus. Het paard is ziek, eet minder, heeft een lichte temperatuur verhoging tot hoge koorts, de [[lymfeknopen]] zijn gezwollen, dikke benen kunnen voorkomen en het paard heeft neusuitvloeiing. De meeste gevallen zijn binnen een paar weken weer beter. Soms wordt het virus niet eens opgemerkt, zo licht is het. Als er een secundaire bacteriële infectie ontstaat blijven de symptomen echter langer bestaan en kan het mogelijk zijn dat er een [[antibioticakuur]] moet worden gegeven.

De abortusvorm komt regelmatig voor bij merries. Door het [[virus]] kan de [[baarmoeder]] geïnfecteerd raken. Vanuit hieruit kan de infectie zich verder verspreiden, tot het de [[foetus]] infecteert. Dit leidt in de meeste gevallen uit tot een [[abortus]] of er wordt een sterk verzwakt [[veulen]] geboren. Vaak vindt de abortus pas na een paar maanden plaats, maar het kan ook binnen een paar dagen gebeuren. Dit wordt veroorzaakt door het [[hormoon]] prostaglandinen die bij hoge koorts door het lichaam worden aangemaakt.


De neurologische-vorm komt niet zo vaak voor. Bij deze vorm wordt het zenuwstelsel aangetast. De verschijnselen zijn een wat slappere staart en atactisch lopen, net als een dronkeman De paarden kunnen verlamt raken, en nadat ze zijn gaan liggen kunnen ze niet meer opstaan. Ook komt blaas verlamming voor, ze kunnen dan moeilijk mesten. komen regelmatig met het rhinopneumonie-virus in contact. Het is helaas niet bekend waarom een bedrijf soms getroffen wordt door abortussen of verlammingsproblemen.

De oogvorm komt zelden voor. Het oog wordt geïnfecteerd waardoor er witte vlekjes op het hoornvlies ontstaan. Als die vlekjes niet worden behandeld bestaat de mogelijkheid op blijvende schade. Hierdoor heeft het paard tijdelijke, of blijvende oogschade, en soms zelfs totaal verlies van het gezichtsvermogen.

Besmette paarden blijven het virus behouden, en moeten apart worden gezet om besmetting van andere paarden te voorkomen. Dit gebeurt voornamelijk door direct contact tussen paarden, maar ook mensen kunnen het virus overbrengen. Dit kan worden voorkomen door nieuw, schoon schoeisel aan te trekken, waar het virus niet mee in contact is gekomen.

Behandeling
Voor Rhinopneumonie is geen specifieke therapie. In het geval van de verkoudheidsvorm is dat geen probleem omdat de paarden doorgaans snel herstellen, net zoals de mens in het geval van een verkoudheid. De abortusvorm veroorzaakt de dood van de vrucht of van het ernstig ziek geboren veulen, maar geeft geen echte ziekteverschijnselen bij de merrie. Voor het veulen is behandeling niet mogelijk en voor de merrie meestal niet nodig. In het geval van de neurologische-vorm is er geen echte therapie, maar paarden met de neurologische-vorm hebben wel intensieve verpleging nodig. Met een goede verzorging kunnen deze paarden gedeeltelijk of volledig herstellen. De belangrijkste punten van de verzorging/behandeling zijn:
• voorkomen dat het paard, als hij zich niet meer staande kan houden, in paniek raakt en gaat liggen vechten en zich zelf ernstig beschadigt.
• voorkomen dat de blaas teveel uitrekt. Dit kan doormiddel door de blaas regelmatig te legen.
 Antibiotica kan worden toegediend om secundaire infecties te voorkomen.
 Vitamine B kan worden toegediend omdat dat het herstel van het zenuwstelsel bevordert.
 Corticosteroïden hebben een ontstekingremming en kan dus tegen eventuele ontstekingen helpen.
• zorgen dat het paard voldoende vocht en voedsel binnen krijgt.



Ezels
Ezels kunnen wel Rhinopneumonie krijgen, maar ze zijn gevoelig voor een ander serotype dan het paard. Het rhinopneumonie-virus (Equine Herpes Virus) bestaat in 8 soorten, die genummerd zijn van EHV 1 t/m 8. Het paard is gevoelig voor serotype 1 t/m 5, de ezel voor serotype 6 t/m 8.
Dit betekent dus, dat paarden en ezels dit virus niet van elkaar kunnen overnemen.
Laatst bijgewerkt door Samir op 20-04-07 10:50, in het totaal 1 keer bewerkt

Samir

Berichten: 4179
Geregistreerd: 29-06-05

Re: Rhinopneumonie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-04-07 10:45


savath

Berichten: 2655
Geregistreerd: 18-08-05
Woonplaats: belgie,ergens in de kempen

Re: Rhinopneumonie

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-07 10:04

Zeklfs bij drie maal enten in een jaar en twee maal bij niet drachtige paarden kan je nog makkelijk rhino krijgen.
Enten geeft geen garantie tegen de verkoudheidsvorm,we hebben het aan den lijven ondervonden,rhino met staffylococcen ,het leek op zeer erntsige droes alle absessen zijn opengebroken,hoge koorts enz..
maar bij een test van de sljimen bleek het geeneens om droes te gaan,ook de oudere paarden die ooit droes gehad hebben waren besmet .
Is van buiten af ùmee binnengebracht met kleding of schoeisel.
Na bezoek van besmette stal waar het nog niet echt was uitgebroken(alleen verkoudheid).

Zelfs mijn toen drachtige merrie heeft verworpen ,ze was toen reeds perfect geent tegen rhino.

Dus niet denken dat je veilig bent!!

8nnemiek

Berichten: 43419
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Rhinopneumonie

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-07 23:56

Dat is inderdaad ook belangrijk om erbij te vermelden.
Wanneer is het belangrijk om te enten. En wanneer heeft het geen zin. Van zijn de voordelen en nadelen van enten.
Ik heb begrepen van onze dierenarts dat enten geen enkele zin heeft als niet de hele stal eraan meedoet.

Samir

Berichten: 4179
Geregistreerd: 29-06-05

Re: Rhinopneumonie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-04-07 09:55

Ik heb het ook niet over het enten tegen de rhino virus zelf, maar over een secundaire infectie.

Daar bedoel ik dus mee dat de paarden die rhino hebben ook nog een tweede infectie kunnen krijgen.

Ik weet niet of jullie dat bedoelde trouwens, misschien heb ik het verkeerd opgevat. Lachen

Coliena
Berichten: 673
Geregistreerd: 07-07-04

Re: Rhinopneumonie

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-07 13:40

Hallo, er staan een heleboel fouten in het rhinopneumonie artikel! Wil er mij eens iemand Pb-en? Dan geef ik wat meer uitleg. Bedankt!

Ezter
Berichten: 793
Geregistreerd: 21-11-06

Re: Rhinopneumonie

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-07 13:50

- Enten specifiek tegen rhino is mogelijk. Deze enting wordt dan vaak gegeven tegelijk met de enting tegen influenza, dus meestal tweemaal per jaar. Echter de enting beschermt bij lange na geen 6 maanden tegen rhino. Sterker nog het beschermt maar ongeveer een maand. Preventief enten tegen rhino is dus praktisch niet mogelijk.

- De vormen die jij beschrijft zijn niet verschillende vormen van het virus zelf, maar verschillende symptomen. Dat is een groot verschil. Stel het virus heerst op een stal. Het is goed mogelijk dat door datzelfde virus het ene paard zwaar atactisch wordt en verlamd raakt terwijl een merrie spontaan aborteert. Dan heerst er nog steeds maar een virus.

- Kan het nu niet precies nazoeken, maar simpel uitgelegd:
Paarden kunnen geinfecteerd raken door het Equine Herpes Virus (EHV) 1 of EHV 4. Bij deze virussen horen gedeeltelijk dezelfde en gedeeltelijk andere symptomen. Verkoudheid bijvoorbeeld kan een gevolg zijn van beide virussen. Het verschil tussen EHV 1 en 4 is dat de een een lichte vorm van rhino geeft, waar paarden meestal van herstellen, terwijl de andere een zwaardere en veel vaker dodelijke vorm van rhino geeft. Nogmaals ik weet zo even niet welke welke is.

Hoop dat e.e.a. hiermee verduidelijkt is.