Moderators: Ladybird, Mjetterd, xingridx, ynskek, Polly, Hanmar
Smystique schreef:Het klinkt inderdaad wel logisch Wilde het al halen vanwege een problematische huid (eczeem) Maar ga het nu helemaal maar proberen denk ik
Heb dan geen cellulitus, maar wil het wél voor zijn
Citaat:Essentiële vetzuren
Er bestaan twee groepen essentiële vetzuren: omega 3, omega 6. Met essentieel wordt aangegeven dat het lichaam deze vetzuren niet zelf kan aanmaken. Omega 9 werd tot voor kort ook gezien als essentieel maar de nieuwste onderzoeken wijzen uit dat het lichaam hier toch zelf in kan voorzien. Het zijn allemaal onverzadigde vetzuren. Het lichaam heeft essentiële vetzuren nodig voor veel processen. Zonder deze vetzuren is er geen normale groei mogelijk. Het hormoonsysteem en het afweersysteem zijn afhankelijk van deze vetzuren. Verder kunnen ook het bloed, de bloedvaten en het zenuwstelsel niet functioneren zonder essentiële vetzuren. Verder zorgen deze vetzuren voor de nodige elasticiteit van de celwanden. Kortom, ze zijn onontbeerlijk willen we ons lichaam gezond houden.
De omega 3 vetzuren zijn zeer sterk onverzadigd. Hiertoe behoren alfa-linoleenzuur uit plantaardige oliën en visoliën (EPA en DHA). Deze vetzuren blijven heel makkelijk in oplossing (vloeibaar) en helpen zo voorkomen dat gewone onverzadigde vetzuren of cholesterol gaat samenklonteren. (Aldus werking tegen cellulite? (Laura) ) Ze werken vet- en cholesterol verlagend en beschermen daarmee hart en bloedvaten. Bovendien voorkomen ze stolsels, houden het bloed dun en verlagen een verhoogde bloeddruk. Culturen die veel vette vissoorten (al of niet in combinatie met olijfolie) eten staan bekend om het feit dat hart en vaat ziekten er nauwelijks voorkomen.
De omega 6 vetzuren zijn minder sterk onverzadigd dan de omega 3 vetzuren. De bekendste hiervan is wel linolzuur. Linolzuur wordt in het lichaam omgezet in gamma-linoleenzuur (GLA). Het lichaam heeft vitamine B6, zink en magnesium nodig om linolzuur om te kunnen zetten in gamma-linoleenzuur. Vervolgens wordt gamma-linoleenzuur met behulp van B3, B6 en C omgezet in prostaglandines 1 en 3 (hormoonachtige stoffen). Deze prostaglandines (er zijn meerdere soorten) remmen ontstekingsreacties, werken vaatverwijdend, remmen trombosevorming, verlagen de bloeddruk, remmen de aanmaak van cholesterol en stimuleren afweercellen. Je zou hier kunnen spreken van gezondmakende prostaglandines.
Veel mensen hebben problemen met de omzetting van linolzuur in gamma-linoleenzuur (GLA). Dat kan veroorzaakt worden door een genetische zwakte of door een te hoog (verzadigd) vet- of alcoholgebruik. Ook een te hoog aanbod of een tekort aan genoemde mineralen en vitaminen kan de omzetting verstoren. Het is te begrijpen dat dit vrij veel problemen kan veroorzaken omdat dan ook de juiste prostaglandines (1 en 3) niet gemaakt worden. Van nature komt gamma-linoleenzuur voor in teunisbloemolie, zwartebessenzaadolie en borage olie. Hiemee omzeil je als het ware de omzetting.
Daarnaast veranderd linolzuur wat niet kan worden omgezet in prostaglandines 1 en 3 (zie boven), in arachidonzuur in de vrijgezette vorm. Arachidonzuur gebruikt het lichaam om prostaglandine 2 aan te maken. Deze prostaglandine heeft een sterk ontstekingsbevorderende werking. Vaak zie je aan het eind van deze cyclus dan ook astmatische, reumatische, eczeem- en oedeemachtige klachten. Het weglaten van linolzuur (dus ook linolzuur verrijkte margarines) en het opvoeren van de omega 3 vetzuren (vette vis) geeft dan ook vaak verbetering van deze klachten. (Dus tegen exzeem, tal en smystique!! (Laura))
Omega 9 vetzuren zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Dit zijn volgens de nieuwste onderzoeken geen echte essentiële vetzuren maar voor de volledigheid neem ik het toch op. Het bekendste omega-9 vetzuur is wel oliezuur. Olijfolie bevat heel veel oliezuur. Oliezuur heeft een sterk cholesterolverlagend effect. Het verhoogt HDL (gunstig - high density lipoproteins) cholesterol niet, maar verlaagd het LDL (schadelijk - low density lipoproteins) cholesterol. Een werking die ver uitstijgt boven die van linolzuur verrijkte margarines. Hiervan is aangetoond dat ze bovendien veel vrije radicalen vormen omdat er nauwelijks anti-oxidanten worden toegevoegd aan margarines.
Omega 3 vetzuren - alfa linoleenzuur, EPA en DHA, te vinden in:
Lijnzaad olie
Lijnzaad
Raapzaadolie
Hennep olie
Walnoot olie
Walnoten
Omega 3 margarines
Tonijn
Haring
Zalm
Makreel
Sardientjes
Visolie capsules
Ontstekingsremmend, cholesterolverlagend, gezondmakende werking.
Omega 6 vetzuren - linolzuur, te vinden in:
Distel olie
Zonnebloem olie
Plantenmargarine
Maiskiem olie
Soja olie
Tarwekiem olie
Indien om te zetten: ontstekingsremmend. Indien niet om te zetten (zie boven): ontstekingsbevorderend en dus een ziekmakende werking.
Omega 9 vetzuren - oliezuur
Olijfolie
Sterk cholesterolverlagend, gezondmakende werking.
(bron: Het kruidenvrouwtje.nl)