#genoeggezwegen, over obstetrisch geweld

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
secricible

Berichten: 25705
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

#genoeggezwegen, over obstetrisch geweld

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-12-20 12:50

Gisteren las ik bij RTL dit artikel.

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/arti ... -hou-op-ik

Het is een artikel n.a.v. Een actie #genoeggezwegen die herhaald wordt na 2016. Vrouwen delen hun geboortetrauma’s, met name gericht op het schenden van de rechten van de patient: behandelingen die stiekem uitgevoerd worden of zelfs doorgezet worden na duidelijk melden dat je geen toestemming geeft. Eraan gekoppeld zijn er verloskundigen en gynaecologen die hun eigen misstappen delen onder #handineigenboezem. Via geboortebeweging zijn alle verhalen te lezen.

Waar je bij sommige verhalen nog discussie kunt hebben over medische noodzaak (mag je een knip zetten bijvoorbeeld als de vrouw weigert, omdat jij als arts vindt dat er foetale nood is) lees ik ook verhalen over kleineren, geweld (slaan in het gezicht, vasthouden met dwang om een handeling te doen) ed. Daar schrik ik wel oprecht van.

Waar ik eigenlijk nog het meest van schrik zijn reacties van andere vrouwen op twitter n.a.v dit bericht: vrouwen vinden dat je niet moet zeiken, geen mening mag hebben over bevallen en dat de dokter het heus wel beter weet.

Ik ben nu zwanger van mijn tweede kindje en wil iets anders dan de procollen voorschrijven en merk diezelfde reactie van gynaecologen. Letterlijk dat ik moet stoppen iets te willen en het gewoon aan hun over moet laten, om me vervolgens te adviseren met dingen die hun protocollen zelf afraden. Het is echt vechten om op te mogen komen voor mijn eigen rechten. Ik ken dat eigenlijk helemaal niet uit vanuit andere specialismes en ook niet in mijn eigen werk in de zorg.

Ik ben benieuwd hoe bokkers hier naar kijken. Goed dat zo’n actie er is? “Niet zeuren, als artsen iets doen is het heus wel nodig?” Of compleet overbodig?

Avalanche

Berichten: 16188
Geregistreerd: 28-04-16
Woonplaats: Zuid, Zuider Zuidst

Re: #genoeggezwegen, over obstetrisch geweld

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-20 13:01

Ik vind dit echt heel heftig en ook heel erg. Ik ben ook erg geschokt dat dit in Nederland gebeurt eigenlijk

Gini
Berichten: 17956
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-20 13:08

Als de dokter een knip wilt zetten omdat die weet dat de vrouw anders verschrikkelijk uit gaat scheuren of de geboorte voor de baby enorm moeizaam zal verlopen en de vrouw zegt 'nee' enkel en alleen 'omdat ze het niet wil' (dus niet echt een gegronde reden), tja, wat doe je dan?
Ergens ga je naar een dokter omdat je vertrouwd op zijn/haar expertise en ervaring. Wat heb je er dan aan om zijn/haar hulp te weerleggen?

Een katheter krijgen terwijl mensen je neerdrukken op het bed, dat gaat natuurlijk alle fatsoen en integriteit te boven.

Moeilijk onderwerp.

Zoolgangster

Berichten: 9710
Geregistreerd: 08-04-06
Woonplaats: 587 km van Londen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-20 13:08

Het lijkt me goed... mijn moeder is zelf een baby verloren door nalatigheid van een arts, ze had een keizersnede moeten hebben, was haar ook toegezegd door arts 1, maar arts 2, aanwezig bij de bevalling, vond dat onzin... gevolg is dat mijn broertje letterlijk gestikt is in mijn moeders bloed, door totaal scheuren baarmoeder, mijn moeder is met de grootste moeite in leven gehouden. Dat we de waarheid weten is doordat mijn vader in eerste instantie aangezien werd voor een arts, waardoor een verpleegster hem vertelde wat er was gebeurd.

Blijkbaar is er tientallen jaren later niets veranderd... Behalve dan misschien dat mensen heel soms iemand voor de tuchtraad krijgen, en zelfs heel soms een schadevergoeding krijgen.

djinnie

Berichten: 2795
Geregistreerd: 23-04-05
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-20 13:10

Ik heb 2 kinderen en heb iets dergelijks gelukkig nooit meegemaakt. Wel dat kraamverzorgers niet helemaal beseffen wat voeden op verzoek is, maar dat was bij mijn 2e en dan sta je vaak wat sterker in je schoenen.

Ik vind het goed dat de actie er is, al moet er ook altijd goed gekeken worden naar de baby. Zoals in het voorbeeld van 'geen knip, wel foetale nood'. Dus waar leg je de grens tussen recht hebben op bepalen wat er met jouw lijf gebeurd en de voldragen baby die er ook veilig uit moet...

(En nee, dat is een andere discussie dan abortus, ik ben erg pro bepalen wat er met je eigen lichaam gebeurd... maar ben blij dat ik hier in geen keuzes hoef te maken).

beert
Berichten: 2439
Geregistreerd: 26-01-08
Woonplaats: Zuid Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-20 13:13

De ervaringen die genoemd worden, zijn natuurlijk absurd. Daar zou niemand over hoeven zwijgen. Stiekem weeënopwekkers of handelingen die expliciet niet om gevraagd zijn, mogen nooit (tenzij een leven in gevaar is).

Maar je hebt natuurlijk wel met twee levens te maken en in sommige gevallen zal er ook iets besloten worden vanwege de gezondheid van het kind. Stel dat een bevallig al twee dagen duurt en de moeder wil koste wat het kost natuurlijk bevallen, maar de gezondheid van het kind komt in gevaar, wat moet je dan als arts? Al kun je dan natuurlijk ook met de vader of begeleider in gesprek gaan.

Nogmaals,bepaalde zaken mogen niet gebeuren en ik denk dat het ook voor artsen een goed leerpunt is dit, maar ik ben dan ook benieuwd naar de andere kant van het verhaal. Ik vraag me echt af waarom artsen (welke dan ook) dit zomaar tegen de wil van een patiënte doen.

beert
Berichten: 2439
Geregistreerd: 26-01-08
Woonplaats: Zuid Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-20 13:16

Zoolgangster schreef:
Blijkbaar is er tientallen jaren later niets veranderd... Behalve dan misschien dat mensen heel soms iemand voor de tuchtraad krijgen, en zelfs heel soms een schadevergoeding krijgen.

Dit is natuurlijk te kort door de bocht. Het is heel erg wat er met je moeder en broertje gebeurd is :-(. Maar waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Dat is niet alleen iets van tientallen jaren geleden.

Als het maar verbeterd is in de loop der jaren en veel minder vaak voorkomt.

secricible

Berichten: 25705
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-12-20 13:22

Rondom de knip vind ik ook wel lastig, hoewel dat wettelijk gezien best heel duidelijk is. Je mag in NL een behandeling weigeren, ook al is dat medisch gezien niet het meest verstandige. Gevoelsmatig word het ingewikkelder door het kind dat er bij is, maar tegelijk denk ik dat geen enkele moeder een dood kind wil hebben. Ik kan me geen moeder bedenken die bij een directe foetale nood geen knip wil, de meeste willen alleen geen “standaard knip”, omdat het voor het gemak van de dokter is, of “voor de zekerheid”.
In NL wordt bij ongeveer 50% van de vrouwen die medisch bevalt een knip gezet. In de meeste andere (westerse) landen komt dat percentage niet boven de 10% heb ik begrepen. De babysterfte ligt daar niet hoger. Dus tenzij we in NL een groot probleem hebben met onze vaginas kun je je dus ook afvragen of al die knippen echt zo noodzakelijk zijn en of je dus niet gewoon een punt hebt als je terughoudend bent qua knippen.


Gini schreef:
Ergens ga je naar een dokter omdat je vertrouwd op zijn/haar expertise en ervaring. Wat heb je er dan aan om zijn/haar hulp te weerleggen?

Als ik voor mezelf spreek. Mijn eerste bevalling was een ks doordat mijn ontsluiting niet vorderde. Achteraf kan ik voor mezelf wel verklaren waardoor. Kort samengevat voelde ik me zwaar overdonderd, gestresst en onveilig door wat er was gebeurt. Zonder dat ik dat heel erg mensen aan kan rekenen overigens, maar bepaalde goedbedoelde opmerkingen zijn gewoon een eigen leven gaan leiden in mijn hoofd en dat heeft niemand op het moment zelf doorgehad, ik ook niet.

Ik wil niet bevallen met een gynaecoloog nu, maar met een eigen verloskundige uit de eerste lijn. Ons huidige zorgstelsel maakt dat vrijwel onmogelijk. Er zijn bijna geen vk die het aandurven en er is bijna geen zkh dat accepteert dat ik daar poliklinisch wil bevallen en geen verwijzing naar de tweede lijn wil.
Ik heb uiteindelijk een vk gevonden op bijna een uur rijden, met het zkh ben ik nog druk bezig, maar ik moet me naar hun toe aan alle kanten verantwoorden en verdedigen.
Daarnaast heb je geen idee welke arts in het zkh uiteindelijk je bevalling doet. Er is dus ook vrijwel geen vertrouwensrelatie met je behandelaar in het zkh.

@beert, onderaan het artikel staat een stukje van een gyn. Hij geeft aan (en ik deel dat wel) dat het voortkomt uit een stuk verantwoordelijkheidsgevoel naar het kind, een angst aangeklaagd te worden. Het gevoel dat informed refusal gewoon als heel moeilijk wordt ervaren.
Ik denk zelf dat de geboortezorg zoals die is ingericht er ook aan bijdraagt. Verloskundige in de eerstelijn die lange uren en dagen maken. Mijn eigen vk had de dagdienst al gedraaid en daarna mijn bevalling midden in de nacht. Ik vermoed nog steeds dat zij gewoon doodmoe was en het voor haar fijn was als ik medisch werd zodat ik overgedragen kon worden.
Ik denk dat de meese artsen iig geen kwaad in hun zin hebben en echt denken dat ze goed doen.

Tijdens mijn stage als dietist in het zkh weet ik dat we een jehovas getuigen hadden die na complicaties na ok bloed nodig had en dit weigerde en uiteindelijk ook gestorven is. Voor de artsen die bij haar betrokken waren was dit echt heel zwaar en er waren echt artsen die zich afvroegen of ze haar niet mochten dwingen bloed te accepteren.
Laatst bijgewerkt door secricible op 05-12-20 13:28, in het totaal 2 keer bewerkt

Saskia9
Berichten: 12295
Geregistreerd: 18-09-03
Woonplaats: Sprang Capelle

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-20 13:24

Dit is helaas niet alleen een probleem in de geboorte zorg, maar dit kan veel breder getrokken worden.
In het hele Nederlandse zorgsysteem gaat er gewoon iets mis. Gemeenten, scholen, zorg.. De bureaucratie is vreselijk en mijn mening en ervaring is dat er echt op grotere schaal eens gekeken moet worden waar ze nu eigenlijk mee bezig zijn...

mariettek

Berichten: 1703
Geregistreerd: 25-02-06
Woonplaats: Ermelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-20 13:27

Jep, hier helaas ook ervaring.
Was absoluut geen noodzaak (sterker nog, kind was al geboren) maar ondanks mijn protesten een rectaal en onnodig onderzoek na de geboorte van m'n derde kind. Heb er na bijna anderhalf jaar nog steeds mentaal last van.
Wel uitgesproken met de verloskundige, maar toen niet kunnen weten dat het schenden van mijn duidelijke en herhaaldelijke 'nee!' zolang zoveel impact zou hebben.

Luisteren naar vrouwen door artsen en andere verzorgenden mag wat mij betreft zeker meer aandacht hebben.

Eliana

Berichten: 5468
Geregistreerd: 14-03-03
Woonplaats: Ridderkerk

Re: #genoeggezwegen, over obstetrisch geweld

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-20 13:33

Bij mijn eerste in het ziekenhuis bevallen, ivm zwangerschapsvergiftiging, door een inleiding, dus dat was niet anders maar de bevalling duurde erg lang omdat ik me slecht kon ontspannen.

Bij de 2e wou ik graag thuis bevallen met mijn eigen verloskundige, pas in week 35 kreeg ik hiervoor groen licht van een gynaecoloog.
(Ik liep zowel bij de gynaecoloog als mijn eigen verloskundige op mijn uitdrukkelijke verzoek).
De 2e bevalling thuis in bad is mij een stuk beter bevallen en duurde 2 uur ipv 24.

Dus uiteindelijk hebben ze wel gedaan wat ik graag wou, en mijn verloskundige zag het zitten om de bevalling thuis te doen.

Hutcherson

Berichten: 7422
Geregistreerd: 21-07-13
Woonplaats: --

Re: #genoeggezwegen, over obstetrisch geweld

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-20 13:37

Maar stel dokter wil knip zetten, vrouw zegt nee, dokter knipt niet... Vrouw scheurt vreselijk uit en is daar voor de rest van haar leven door belemmert (op wat voor manier dan ook) dan betwijfel ik heel erg of vrouw dan ook teggen haar omgeving zegt dat dokter correct heeft gehandeld omdat zij het niet wilde. Ik ken eigenlijk alleen de verhalen van 'de dokter had dit moeten doen' of 'de dokter heeft dit niet gedaan daarom heb ik dit nu'.

Balou_k

Berichten: 14084
Geregistreerd: 02-01-08
Woonplaats: Westdorpe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-20 13:37

Waar ik nog steeds ergens last van heb is het katheteriseren. De handeling an zich was nodig, wegens nood. Ik had alleen een paar seconde nodig om aan het idee te wennen. Deze tijd werd mij niet gegund.

Ik beschrijf het nog steeds alsof de gynaecoloog een pijl en boog nam en zo de katheter er in schoot.

Ik wou heel graag mijn moeder haar hand vast houden. Maar er werd niet gewacht tot zij bij mij was. Dit had twee of drie voetstappen geweest. Ik hoor mezelf nog roepen ‘mama’..

Ik had geen pijnmedicatie en/of ruggen prik. Mijn blaas moest leeg omdat mijn zoontje verkeerd lag en er met grote nood uit moest. Ik snap de medische handelingen die moesten worden verricht. De meerdere knippen, de ‘zuignap’, het mee willen duwen op de buik en dus ook de katheter. Enkel had ik aan twee seconde wachttijd meer gehad dan aan hetgeen ik kreeg..

Vleddertje1
Berichten: 984
Geregistreerd: 10-06-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-20 13:43

Wat ik hierin heel erg lastig vind..is dat er ook een andere kant is...

Jij als patiënt wil een behandeling niet( met voor jou gegronde redenen) de arts wil een behandeling wel( met voir hem gegronde redenen)


Je goed recht natuurlijk om een behandeling te weigeren..jij beslist waar je je prettig bij voelt en hoe je wil dat zorg uitvoert...

Maar jij verwacht wel dat de arts jou zorg blijft leveren en niet zegt..prima maar achter die keuze kan ik niet staan dus je zal op zoek moeten naar andere arts...vaak gaat dat niet in spoedsituatie..dus maw een arts moet zorg uitvoeren waar hij/zij totaal niet achter staat

Vaak gaat het in dit soort situaties mis in communicatie...maar eerlijk is eerlijk in een echte noodsituatie heb je daar niet veel tijd voor.
En ja als dan achteraf alles goed is gegaan en dat je een gezonde baby hebt dan is het makkelijk praten..( het was niet nodig geweest) maar je zal nooit weten wat er gebeurd zou zijn als er niet ingegrepen zou zijn...

Ik sta zelf aan de andere kant...er zijn gewoon situaties waarbij een patiënt volledig in paniek is vanwege de pijn..op dat moment weet je als arts dat er gehandeld moet worden( en ja soms had je misschien best iets langer kunnen wachten...maar vaak ook niet)
Je staat daar niet om iemand te laten overlijden( moeder of kind) maar om goede zorg te leveren...ook al was dat niet helemaal volgens de planning van de patiënt...een bevalling is nu eenmaal niet te plannen helaas..
Laatst bijgewerkt door Vleddertje1 op 05-12-20 13:55, in het totaal 1 keer bewerkt

zonnebloem18

Berichten: 24862
Geregistreerd: 10-06-04
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-20 13:47

Ik volg de geboortebeweging al een paar jaar en elk jaar weer zitten er schrijnende verhalen bij. Weeenopwekkers die stiekem of zonder overleg opgehoogd worden bijv.

Het ergste is dat vrouwen het gevoel krijgen dat ze slechts een omhulsel van de baby zijn. Natuurlijk is het belangrijk dat moeder en baby zo gezond mogelijk uit een bevalling komen. Toch kom je met overleg en uitleg al een heel eind als er geen medische noodzaak is.

secricible

Berichten: 25705
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-12-20 13:49

Hutcherson schreef:
Maar stel dokter wil knip zetten, vrouw zegt nee, dokter knipt niet... Vrouw scheurt vreselijk uit en is daar voor de rest van haar leven door belemmert (op wat voor manier dan ook) dan betwijfel ik heel erg of vrouw dan ook teggen haar omgeving zegt dat dokter correct heeft gehandeld omdat zij het niet wilde. Ik ken eigenlijk alleen de verhalen van 'de dokter had dit moeten doen' of 'de dokter heeft dit niet gedaan daarom heb ik dit nu'.


Dat zal ongetwijfeld in sommige verhalen zo spelen. Het gaat om ervaringen uiteindelijk.
Waar het mij meer om gaat is dat de dokter in jou voorbeeld zich wel houdt aan de rechten waar hij zich aan hoort te houden. Hij hoort de vrouw te informeren en deze geeft vervolgens toestemming (informed consent). De arts is uiteindelijk ook niet verantwoordelijk voor de uitkomst van het proces, maar voor hoe het proces verloopt.
Dus als een vrouw “nee” zegt hoor je je daar aan te houden. En dan bestaat de kans dat de uitkomst voor de vrouw tegenvalt. Maar ik vind dat iets anders als dat een arts handelingen bij je uitvoert waar je zelf tegen bent geweest en geen toestemming voor geeft of zelfs verbied.



Vleddertje1 schreef:
Wat ik hierin heel erg lastig vind..is dat er ook een andere kant is...

Jij als patiënt wil een behandeling niet( met voor jou gegronde redenen) de arts wil een behandeling wel( met voir hem gegronde redenen)


Je goed recht natuurlijk om een behandeling te weigeren..jij beslist waar je je prettig bij voelt en hoe je wil dat zorg uitvoert...

Maar jij verwacht wel dat de arts jou zorg blijft leveren en niet zegt..prima maar achter die keuze kan ik niet staan dus je zal op zoek moeten naar andere arts...vaak gaat dat niet in spoedsituatie..dus maw een arts moet zorg uitvoeren waar hij/zij totaal niet achter staat

Juist daarom is denk ik een bevalplan belangrijk, zodat je zo min mogelijk verrassingen hebt op het moment zelf en eerder kan kijken om iemand over te dragen.
Verder zit er een nuance in je bericht, je mag namelijk geen interventie afdwingen. Een arts hoeft dus noit zorg te bieden die hij niet wil. Wat kan gebeuren is dat een arts geen zorg mag bieden, die hij wel wil bieden.
Maar dat is toch ook onderdeel van je werk als arts dan? Je rol is om mensen te helpen. Door iemand te dwingen tot een handeling die hij niet wil, is dat nog helpen te noemen?

Ik denk overigens wel dat je het probleem hiermee aanstipt hoor, want er zit een verantwoordelijkheidsgevoel. Maar m.i. Schiet dat echt te ver door. We dwingen een patient ook geen chemo als hij kiest niet behandelt te worden voor kanker, we leggen een patient niet vast op bed en doen een anaal onderzoek omdat we denken dat hij een ernstige ziekte daaronder heeft. En in de geboortezorg doen we dat wel, omdat er een baby bij betrokken is...

dromertje2
Berichten: 7541
Geregistreerd: 25-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-20 13:54

Ik vind dar tot een bepaald punt moeders misschien meer zouden mogen bepalen. Maar op een bepaald punt vibd ik dat mensen die er voor gestudeerd hebben, ervaribg mee hebben er toch iets meer over te zeggen hebben.

Merk op dat sommige mensen een beoaald idee hebben hie iets moet verlioen, en dan war blind worden voor bepaalde adviezen en niets meer willen aannemen wat niet past in het beeld wzt zz voir ogen hebben.

T is een fijne lijn want als er dan iets mis gaat, dan is het waarschijnlijk ineens wel de fout van de gyn omdat die niet ingegrepen hebt .

Normaal heb je toch vertrouwen in je dokter, als je dat vertrouwen hebt weet je dat als hij of zij iets nodig acht, dat dit ook zo is.
Waarom laat je die dokter anders je bevalling doen?

Ik had dat vertrouwen en 2 keizersnedes gehad die perfect zijn verlopen.

beert
Berichten: 2439
Geregistreerd: 26-01-08
Woonplaats: Zuid Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-20 13:55

secricible schreef:
Rondom de knip vind ik ook wel lastig, hoewel dat wettelijk gezien best heel duidelijk is. Je mag in NL een behandeling weigeren, ook al is dat medisch gezien niet het meest verstandige. Gevoelsmatig word het ingewikkelder door het kind dat er bij is, maar tegelijk denk ik dat geen enkele moeder een dood kind wil hebben. Ik kan me geen moeder bedenken die bij een directe foetale nood geen knip wil, de meeste willen alleen geen “standaard knip”, omdat het voor het gemak van de dokter is, of “voor de zekerheid”.
In NL wordt bij ongeveer 50% van de vrouwen die medisch bevalt een knip gezet. In de meeste andere (westerse) landen komt dat percentage niet boven de 10% heb ik begrepen. De babysterfte ligt daar niet hoger. Dus tenzij we in NL een groot probleem hebben met onze vaginas kun je je dus ook afvragen of al die knippen echt zo noodzakelijk zijn en of je dus niet gewoon een punt hebt als je terughoudend bent qua knippen.


Gini schreef:
Ergens ga je naar een dokter omdat je vertrouwd op zijn/haar expertise en ervaring. Wat heb je er dan aan om zijn/haar hulp te weerleggen?

Als ik voor mezelf spreek. Mijn eerste bevalling was een ks doordat mijn ontsluiting niet vorderde. Achteraf kan ik voor mezelf wel verklaren waardoor. Kort samengevat voelde ik me zwaar overdonderd, gestresst en onveilig door wat er was gebeurt. Zonder dat ik dat heel erg mensen aan kan rekenen overigens, maar bepaalde goedbedoelde opmerkingen zijn gewoon een eigen leven gaan leiden in mijn hoofd en dat heeft niemand op het moment zelf doorgehad, ik ook niet.

Ik wil niet bevallen met een gynaecoloog nu, maar met een eigen verloskundige uit de eerste lijn. Ons huidige zorgstelsel maakt dat vrijwel onmogelijk. Er zijn bijna geen vk die het aandurven en er is bijna geen zkh dat accepteert dat ik daar poliklinisch wil bevallen en geen verwijzing naar de tweede lijn wil.
Ik heb uiteindelijk een vk gevonden op bijna een uur rijden, met het zkh ben ik nog druk bezig, maar ik moet me naar hun toe aan alle kanten verantwoorden en verdedigen.
Daarnaast heb je geen idee welke arts in het zkh uiteindelijk je bevalling doet. Er is dus ook vrijwel geen vertrouwensrelatie met je behandelaar in het zkh.

@beert, onderaan het artikel staat een stukje van een gyn. Hij geeft aan (en ik deel dat wel) dat het voortkomt uit een stuk verantwoordelijkheidsgevoel naar het kind, een angst aangeklaagd te worden. Het gevoel dat informed refusal gewoon als heel moeilijk wordt ervaren.
Ik denk zelf dat de geboortezorg zoals die is ingericht er ook aan bijdraagt. Verloskundige in de eerstelijn die lange uren en dagen maken. Mijn eigen vk had de dagdienst al gedraaid en daarna mijn bevalling midden in de nacht. Ik vermoed nog steeds dat zij gewoon doodmoe was en het voor haar fijn was als ik medisch werd zodat ik overgedragen kon worden.
Ik denk dat de meese artsen iig geen kwaad in hun zin hebben en echt denken dat ze goed doen.

Tijdens mijn stage als dietist in het zkh weet ik dat we een jehovas getuigen hadden die na complicaties na ok bloed nodig had en dit weigerde en uiteindelijk ook gestorven is. Voor de artsen die bij haar betrokken waren was dit echt heel zwaar en er waren echt artsen die zich afvroegen of ze haar niet mochten dwingen bloed te accepteren.

Interessante post. Laatste wat je zegt is ook heel dubbel voor de artsen :-(

Maar van die overdracht van verloskunde naar ziekenhuis is raar inderdaad. Ik ben bij beide kinderen last minute overgedragen naar het ziekenhuis (zonder indicatie vooraf). Ik kende niemand in het ziekenhuis en ineens staat daar een vreemde aan je bed die "het belangrijkste werk" doet. Vooral bij mijn jongste vond ik het erg vervelend, want die verloskundige kwam om bij niet echt betrokken over en terwijl ik in een weeënstorm zat, zei ze van "over twee uur kijken we even verder hoe ver je bent" en ging weg. Helemaal niks gevraagd over wensen of wat er ging gebeuren, zoals wel met je eigen verloskundigen besproken is.

Enfin, mijn zoon was er binnen een halfuur en mijn partner had gelukkig een lieve verpleegkundige van de gang getrokken die zich wel om mij bekommerde.

Zoolgangster

Berichten: 9710
Geregistreerd: 08-04-06
Woonplaats: 587 km van Londen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-20 13:55

beert schreef:
Zoolgangster schreef:
Blijkbaar is er tientallen jaren later niets veranderd... Behalve dan misschien dat mensen heel soms iemand voor de tuchtraad krijgen, en zelfs heel soms een schadevergoeding krijgen.

Dit is natuurlijk te kort door de bocht. Het is heel erg wat er met je moeder en broertje gebeurd is :-(. Maar waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Dat is niet alleen iets van tientallen jaren geleden.

Als het maar verbeterd is in de loop der jaren en veel minder vaak voorkomt.


Dat er fouten gemaakt worden is begrijpelijk, maar dat fouten en foute bejegeningen ontkend/ verzwegen worden, ook tegenwoordig nog, is een trap na voor de mensen die het overkomt.

Ook het mensen dingen beloven en die niet waarmaken gebeurt al jaren. Wordt er mensen beloofd dat ze een ruggeprik of andere verdoving krijgen, als het te gek wordt, krijgen ze die niet, dat soort ongein.

verootjoo
Berichten: 35665
Geregistreerd: 19-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-20 13:58

Gini schreef:
Als de dokter een knip wilt zetten omdat die weet dat de vrouw anders verschrikkelijk uit gaat scheuren of de geboorte voor de baby enorm moeizaam zal verlopen en de vrouw zegt 'nee' enkel en alleen 'omdat ze het niet wil' (dus niet echt een gegronde reden), tja, wat doe je dan?
Ergens ga je naar een dokter omdat je vertrouwd op zijn/haar expertise en ervaring. Wat heb je er dan aan om zijn/haar hulp te weerleggen?

Een katheter krijgen terwijl mensen je neerdrukken op het bed, dat gaat natuurlijk alle fatsoen en integriteit te boven.

Moeilijk onderwerp.


Dan ga je werken aan je communicatie skills zodat je zo goed mogelijk kan bespreken waarom jij vind dat zaken nodig zijn.

Ik heb bij de eerste het gevoel gehad dat alles langs me heen ging. Bij de tweede het heft in eigen hand genomen en van tevoren alles in mijn dossier laten zetten hoe ik het wilde. En sowieso alles in overleg. En geen mensen in opleiding aan mijn lijf.
En mijn gyn zei toen; echte spoed wanneer er geen tijd is voor overleg komt maar heel weinig voor. Het is vrijwel altijd mogelijk om de opties die je hebt te bespreken.

Ik denk zelf dat zulke dingen komen doordat voor medische hulpverleners alles heel normaal is en in de drukte van hun dienst soms gewoon op automatische piloot gaan en niet meer beseffen dat ze te maken hebben met een individu, geleid door hormonen en met eigen wensen en gevoelens.

Vleddertje1
Berichten: 984
Geregistreerd: 10-06-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-20 13:58

secricible schreef:
Hutcherson schreef:
Maar stel dokter wil knip zetten, vrouw zegt nee, dokter knipt niet... Vrouw scheurt vreselijk uit en is daar voor de rest van haar leven door belemmert (op wat voor manier dan ook) dan betwijfel ik heel erg of vrouw dan ook teggen haar omgeving zegt dat dokter correct heeft gehandeld omdat zij het niet wilde. Ik ken eigenlijk alleen de verhalen van 'de dokter had dit moeten doen' of 'de dokter heeft dit niet gedaan daarom heb ik dit nu'.


Dat zal ongetwijfeld in sommige verhalen zo spelen. Het gaat om ervaringen uiteindelijk.
Waar het mij meer om gaat is dat de dokter in jou voorbeeld zich wel houdt aan de rechten waar hij zich aan hoort te houden. Hij hoort de vrouw te informeren en deze geeft vervolgens toestemming (informed consent). De arts is uiteindelijk ook niet verantwoordelijk voor de uitkomst van het proces, maar voor hoe het proces verloopt.
Dus als een vrouw “nee” zegt hoor je je daar aan te houden. En dan bestaat de kans dat de uitkomst voor de vrouw tegenvalt. Maar ik vind dat iets anders als dat een arts handelingen bij je uitvoert waar je zelf tegen bent geweest en geen toestemming voor geeft of zelfs verbied.



Vleddertje1 schreef:
Wat ik hierin heel erg lastig vind..is dat er ook een andere kant is...

Jij als patiënt wil een behandeling niet( met voor jou gegronde redenen) de arts wil een behandeling wel( met voir hem gegronde redenen)


Je goed recht natuurlijk om een behandeling te weigeren..jij beslist waar je je prettig bij voelt en hoe je wil dat zorg uitvoert...

Maar jij verwacht wel dat de arts jou zorg blijft leveren en niet zegt..prima maar achter die keuze kan ik niet staan dus je zal op zoek moeten naar andere arts...vaak gaat dat niet in spoedsituatie..dus maw een arts moet zorg uitvoeren waar hij/zij totaal niet achter staat

Juist daarom is denk ik een bevalplan belangrijk, zodat je zo min mogelijk verrassingen hebt op het moment zelf en eerder kan kijken om iemand over te dragen.
Verder zit er een nuance in je bericht, je mag namelijk geen interventie afdwingen. Een arts hoeft dus noit zorg te bieden die hij niet wil. Wat kan gebeuren is dat een arts geen zorg mag bieden, die hij wel wil bieden.
Maar dat is toch ook onderdeel van je werk als arts dan? Je rol is om mensen te helpen. Door iemand te dwingen tot een handeling die hij niet wil, is dat nog helpen te noemen?

Ik denk overigens wel dat je het probleem hiermee aanstipt hoor, want er zit een verantwoordelijkheidsgevoel. Maar m.i. Schiet dat echt te ver door. We dwingen een patient ook geen chemo als hij kiest niet behandelt te worden voor kanker, we leggen een patient niet vast op bed en doen een anaal onderzoek omdat we denken dat hij een ernstige ziekte daaronder heeft. En in de geboortezorg doen we dat wel, omdat er een baby bij betrokken is...



Dat is idd het probleem als het om een patient alleen gaat die een behandeling weigert is er denk ik geen enkele arts die door gaat met iets uitvoeren...

Maar hierbij is er een baby betrokken...en ja zo lang die niet geboren is heeft een kind totaal geen rechten...maar als arts voel je je wel verantwoordelijk voor dat leven...

_Nelleke_

Berichten: 8067
Geregistreerd: 02-11-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-20 14:02

Over de knip: uit steeds meer onderzoeken blijkt dat een knip:

- onnodig was
- dient voor het gemak van de arts/verloskundige
- voor ergere bloedingen zorgt
- voor langer herstel zorgt

Het blijkt nu ook steeds meer dat je beter kan scheuren dan knippen, omdat je lichaam scheurt op de plek waar het het minst schadelijk is en grote bloedvaten vaak niet scheuren maar meerekken. Die schaar gaat gewoon door dat grote bloedvat heen.

Dus zo lang de baby niet in levensgevaar is mag er wat mij betreft niet geknipt worden als de vrouw dat niet wil. Ook niet als de arts z'n shift eindigt, ook niet omdat het druk is op de afdeling, ook niet als de bevalling daardoor een half uur langer duurt, ook niet als het daarna lastiger hecht omdat de vrouw toch uitscheurt. Gewoon niet. Punt.

Net als het onvrijwillig katheteriseren, zolang geen van beide in levensgevaar is zie ik niet in waarom dit dan toch per se moet.

Myfairytale
Berichten: 5417
Geregistreerd: 26-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-20 14:04

Avalanche81 schreef:
Ik vind dit echt heel heftig en ook heel erg. Ik ben ook erg geschokt dat dit in Nederland gebeurt eigenlijk


Dit... echt ongelooflijk en ik ben diep geschokt.

Zoolgangster

Berichten: 9710
Geregistreerd: 08-04-06
Woonplaats: 587 km van Londen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-20 14:06

beert schreef:
Zoolgangster schreef:
Blijkbaar is er tientallen jaren later niets veranderd... Behalve dan misschien dat mensen heel soms iemand voor de tuchtraad krijgen, en zelfs heel soms een schadevergoeding krijgen.

Dit is natuurlijk te kort door de bocht. Het is heel erg wat er met je moeder en broertje gebeurd is :-(. Maar waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Dat is niet alleen iets van tientallen jaren geleden.

Als het maar verbeterd is in de loop der jaren en veel minder vaak voorkomt.


Weetje, dat "foutje" heeft het leven van mijn moeder verwoest... ze moest levenslang medicijnen krijgen die haar akelige bijwerkingen gaven, pas toen ik 15 was vond een arts een medicijn om haar een normaal leven te geven, maar voor mijn jeugd en die van mijn oudere broer te laat...ik kende haar alleen "ziek" wat denk je dat het is om met een kapotte moeder op te groeien... en toen ik een foto van mezelf bekeek, vrolijk met mijn eigen dikke buik, kort voor mijn bevalling, mijn moeder naast me, zag ik de angst in haar ogen.

Ik denk dat sommige ingrepen nou eenmaal moeten gebeuren, maar een beetje meer fatsoen naar de patiëntes toe, zou niet misstaan.

secricible

Berichten: 25705
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-12-20 14:06

dromertje2 schreef:
Ik vind dar tot een bepaald punt moeders misschien meer zouden mogen bepalen. Maar op een bepaald punt vibd ik dat mensen die er voor gestudeerd hebben, ervaribg mee hebben er toch iets meer over te zeggen hebben.


En waarom vind je dat? En vind je dat ook als er geen kind betrokken is? Mag een arts je dan ook dwingen tot vaccinatie, als die vind dat dat beter is voor je? Of iemand met kanker dwingen tot chemo omdat de arts van mening is dat dat beter is voor diegene? Je dwingen pillen te slikken, omdat hij vindt dat dat beter voor je is, of je zelfs een medicijn toedienen zonder dat je dat door hebt?

Citaat:
Merk op dat sommige mensen een beoaald idee hebben hie iets moet verlioen, en dan war blind worden voor bepaalde adviezen en niets meer willen aannemen wat niet past in het beeld wzt zz voir ogen hebben.

Sorry, geen idee wat je zegt :o

Citaat:
T is een fijne lijn want als er dan iets mis gaat, dan is het waarschijnlijk ineens wel de fout van de gyn omdat die niet ingegrepen hebt .

Nee, een art is nooit verantwoordelijk voor de uitkomst, alleen voor zijn handelen. Hij voelt zich verantwoordelijk, dat is wat anders.
Je hebt als vrouw wel rechten. 1 van die rechten is dat je ingelicht moet worden door een arts en toestemming mag geven. Een ander recht is dat je een behandeling mag weigeren. Beide worden in deze geschonden.

Citaat:
Normaal heb je toch vertrouwen in je dokter, als je dat vertrouwen hebt weet je dat als hij of zij iets nodig acht, dat dit ook zo is.
Waarom laat je die dokter anders je bevalling doen?

Ik had dat vertrouwen en 2 keizersnedes gehad die perfect zijn verlopen.

Hier heb ik net al iets over gezegd, je hebt in NL niet echt altijd een keuze.

En super fijn dat jij wel vertrouwen had in je artsen en fijne keizersnedes hebt gehad. Dat gun ik iedereen.