8nnemiek schreef:Ten eerste: Nederland is al overvol. Als er meer vee zou moeten komen kan kunnen boeren dat beter over de grens doen op plekken waar meer ruimte is.
Ten tweede: het is vreselijk voor onze planeet dat de vraag naar dierlijke producten toeneemt, want dat betekent ook meer ontbossing en meer broeikasgassen etc etc, dus dat moeten we juist tegengaan in plaats van meer aanbod creeëren..
Als we al die mensen willen voeden dan moet er meer plantaardig voedsel komen en minder dierlijk.
Intensieve veehouderij is de oplossing:
ruitje schreef:Nu heeft de Nederlandse veehouderij over het algemeen geen goed imago, maar op het gebied van duurzame soja is ze een voorloper in de wereld. Vooral de zuivelindustrie doet het goed: voor alle producten kan de sector garanderen dat er voor de gebruikte soja geen boom is geveld. De varkens- en pluimveesector loopt iets achter. Daar zijn alle dieren die vers vlees leveren dat in de Nederlandse schappen terechtkomt wel gevoed met duurzame soja, maar het deel dat gefokt wordt voor de export niet.
Citaat:
Nu het Nederlandse sojagebruik met dat van een groot deel van Noordwest-Europa langzaam maar zeker verduurzaamt, is het zaak de rest van de wereld te overtuigen. Volgens Van der Bijl kan er aan de productiezijde ook nog veel gewonnen worden, soms op onconventionele manier. ‘Het aantal hectares dat gebruikt wordt voor soja in Brazilië valt nog steeds in het niet bij dat van de veehouderij, die in Brazilië enorm extensief is. Science beschrijft hoezeer de Braziliaanse extensieve veehouderij bedraagt aan ontbossing. Er lopen daar koeien rond op in totaal 200 miljoen hectare, tegen 20 miljoen voor soja,’ zegt hij. ‘Als de Braziliaanse veesector, misschien met Nederlandse kennis, wat intensiveert, dan kan er veel ruimte vrijkomen om meer soja te verbouwen om de groeiende en steeds welvarendere bevolking te voeden.’ "
Bron: https://decorrespondent.nl/6592/soja-he ... 4-48200e9d[/quote]