Overdreven stressreactie/hyperfocus op paarden die vast staan

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Suliko

Berichten: 4323
Geregistreerd: 06-12-14
Woonplaats: Utrecht

Overdreven stressreactie/hyperfocus op paarden die vast staan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-11-22 13:08

Ik vind het ergens beschamend om hier een topic over te openen, maar misschien zijn er mensen die soortgelijke ervaringen hebben (gehad) of dat iemand tips heeft hoe hiermee om te gaan.
Excuses als het verkeerd staat.

Sinds een jaar heb ik een abnormale stressreactie en hyperfocus op paarden die aan een touw worden vastgezet. De angst die eronder zit is dat het touw om hun hoofd terechtkomt, ze zich op een rare manier vastzetten of iets in die richting en dan in paniek raken. Het is een irrationele angst, maar wel een die ik ergens heb opgeslagen en enorm tot uiting komt zodra er één of meerdere paarden op de poetsplaats staan. Het paard wat ik al 7 jaar verzorg, kan ik schijn vastzetten. Als hij zich lostrekt heeft hij dit niet door of hij loopt 2 m en blijft dan staan, ik zorg ervoor dat ik al mijn spullen al heb en blijft in de buurt. Is geen oplossing, maar het zorgt er in ieder geval voor dat ik bij hem geen stress heb. Zodra er andere paarden op de poetsplaats staan, zelfs als eigenaar/verzorger in de buurt is, ben ik constant hyperalert op waar het touw zit en waar het paard zijn hoofd zich bevindt. Je kan je voorstellen dat lekker ontspannen naar de paarden gaan hierdoor flink verandert is.

Hoe dit is ontstaan? Vorige zomer maakte ik een trektocht met een vriendin en haar 2 paarden door Luxemburg. De paarden stonden vast aan de trailer en we waren ze aan het klaarmaken voor vertrek. Toen één van de paarden het voor elkaar kreeg om het touw onderaan de trailer vast te haken achter een uitstekend punt. Hierdoor zat zijn hoofd heel laag bij de grond en vast, waardoor hij in paniek raakte en zich los probeerde te trekken. Hij trok bijna de trailer omver, gaf mij een enorme kopstoot toen ik hem probeerde te helpen en de hele situatie was chaos. Gelukkig kreeg mijn vriendin de knoop snel los (was uiteraard een veiligheidsknoop). Dit soort hectische situaties gebeuren wel eens met paarden, ze zijn nou eenmaal lomp als er paniek is. Het is zeker niet de eerste benarde situatie die ik heb meegemaakt, ik zit al 10 jaar fanatiek in de paarden, heb meerdere paarden verzorgd, in de hand gehad en getraind, trektochten door binnen en buitenland gemaakt, veel lange afstandsritten. En toch is deze situatie er op de een of andere manier anders ingehakt. Ik denk zelf dat dit komt doordat het mentaal al 2 jaar met mij niet zo goed gaat door privé gebeurtenissen. Mijn hoofd en lichaam zitten al langer in een overlevingsmechanisme waardoor ik alert en onrustig kan zijn. Ik denk dat hierdoor deze situatie is opgeslagen als enorme angst en dat het er ook voor zorgt dat het nu telkens getriggerd wordt.

Ik kan het dus allemaal beredeneren, ik weet dat het een irrationele angst is. Alle paarden die ik ken worden met een veiligheidsknoop vastgezet en met halsters die bij grote druk waarschijnlijk breken. Verder gebeurt het zo zelden dat ze zich vast weten te zetten. En toch, hoeveel ik ook relativeer en begrijp waar het vandaan komt, de reactie blijft er. Ik hou alle paarden op de poetsplaats enorm in de gaten, als een hoofd even naar beneden gaat om te eten of iets raak ik direct in de stress 'want hij zou maar zijn hoofd zo omhoog doen dat het touw achter de oren blijft steken'. Soms loop ik bewust weg, zodat ik me niet verantwoordelijk hoef te voelen als het misgaat en de eigenaar van het betreffende paard is niet in de buurt (ja, hele rare gedachtengangen, maar beetje in de trend van, als ik het niet zie is het er niet) Ik sta aan, voel me opgejaagd en gestresst. En dat terwijl het bij de paarden zijn juist mijn ontspanning was.

Ik ben al een tijd in therapie voor mijn gemoedstoestand wat hier los van staat, maar heb dit wel benoemd omdat de situatie goed laat zien hoe mijn mentale zijn de rest van mijn leven beïnvloed. Ik heb toen een keer emdr gedaan specifiek hiervoor, maar helaas heeft het niet geholpen.
Laatst ging het dus wel een keer mis op de poetsplaats (gebeurt nooit, tuurlijk wel wanneer ik er bij ben), paard kreeg het touw om de nek en begon te steigeren. Anderen waren in de buurt en hadden het touw direct los, paard was weer kalm. Ik dacht nog, kijk, mooie ervaring, het kan misgaan maar is zo opgelost. Helaas, ik stond te trillen als een rietje en mijn ademhaling was ontzettend hoog.

Ik wil hier zó graag vanaf. Ik vind het bizar dat iets wat er nooit is geweest, in al die jaren dat ik met paarden omga me zo plots kan overnemen. Ik had gehoopt dat het met de tijd wel minder zou worden, maar ik ben een jaar verder en er is niets verandert. Nu is mijn algehele stresslevel ook nog niet echt gezakt, dus misschien ligt daar het antwoord. In ieder geval, lang verhaal. Ik hoor graag jullie gedachtes erover.

shadow33
Berichten: 147
Geregistreerd: 03-04-11
Woonplaats: Nijeholtpade

Re: Overdreven stressreactie/hyperfocus op paarden die vast staan

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-22 13:18

Mijn eerste gedachte was toen ik dit las EMDR, maar dat heb je al gedaan.
Als je wel weer een keer een eigen paard moet vast zetten, dan zou ik korter vast zetten zodat ze niet met het hoofd eronder kunnen komen. Opzich als schijn vastzetten bij jouw paard werkt, lijkt me dat prima als je erbij blijft. Alleen lastig vd stress met andere paarden. Miss op rustigere tijden komen wanneer er niet zoveel mensen tegelijk met hun paard bezig zijn?

Suliko

Berichten: 4323
Geregistreerd: 06-12-14
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-11-22 13:25

shadow33 schreef:
Mijn eerste gedachte was toen ik dit las EMDR, maar dat heb je al gedaan.
Als je wel weer een keer een eigen paard moet vast zetten, dan zou ik korter vast zetten zodat ze niet met het hoofd eronder kunnen komen. Opzich als schijn vastzetten bij jouw paard werkt, lijkt me dat prima als je erbij blijft. Alleen lastig vd stress met andere paarden. Miss op rustigere tijden komen wanneer er niet zoveel mensen tegelijk met hun paard bezig zijn?


Ja echt stom dat EMDR niet werkte, want dat was echt ideaal geweest. Het gaat inderdaad vooral om de stress door de andere paarden die er ook staan. En bij ons op stal gaan mensen gerust even wat drinken of alle tijd nemen om spullen te pakken en te kletsen terwijl de paarden al op de poetsplaats staan. Die staan vaak aan vrij lange touwen, ook om hooi te kunnen eten en een beetje om zich heen te kunnen kijken. Allemaal prima natuurlijke en moet kunnen, maar het triggerd mij enorm erg. -O-
Ik ga meestal in de ochtend/begin middag doordeweeks, dan is het rustig en ben ik ook vaak alleen. Maar sommige dagen kan ik alleen eindmiddag en avond en dan is het juist heel erg druk.

Kookaburra

Berichten: 5399
Geregistreerd: 23-07-20
Woonplaats: Op een laaghangende tak in een loofbos.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-22 13:27

Klik je goed met je hulpverlener/psych?
Ik denk dat het echt een hele goede is om hier wat verder in te duiken met hem of haar. Want dit is ontzettend lastig.
Ik zou EMDR toch niet helemaal uitsluiten. Ondanks dat het toen niet hielp.

Helpt het ook om elke positieve ervaring op te schrijven? Dus als je op stal bent geweest, iemand had zijn paard vast staan, en er is niets geks gebeurd? En dat elke keer opnieuw?

Eapy

Berichten: 1735
Geregistreerd: 22-05-13
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-22 13:28

Helemaal niet beschamend, ik begrijp je angst heel goed.

Mijn ervaring met ‘irrationele’ angsten is dat inderdaad, als je algehele stressniveau daalt, je minder last hebt van je angsten. En als het dus wel weer stijgt, je weer meer last zal hebben.

EMDR is hier over het algemeen effectief voor. Maar ook exposure therapie. Je kunt bijvoorbeeld echt even goed kijken naar het dier wat vast staat en jezelf wat vragen stellen over de situatie (waar ben ik bang voor, waarom ben ik daar bang voor, wat roept dit in mij op, etc). Of je kunt je focussen op je lichaam — waar voel ik spanning, hoe is mijn ademhaling, wat voel/zie/ruik/proef ik, etc.

Ik zou zelf eerst werken aan je algehele stressniveau. Zonder een ‘veilige basis’ kun je niet zo makkelijk vooruit met angst-management. Sterkte!!

verootjoo
Berichten: 35653
Geregistreerd: 19-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-22 13:28

Ik zou in combinatie met de psycholoog ook een meer lichaamsgerichte therapie doen zoals psychomotorische therapie of psychosomatische fysiotherapie of haptotherapie.

Psychologie richt zich heel erg op het cognitieve gedeelte, maar angstproblematiek gaat juist helemaal om het cognitieve stuk in je hersenen heen en uit zich vooral lichamelijk. Dat is zo geëvolueerd, omdat het bij ‘echte’ stressreacties natuurlijk niet handig is als we eerst gaan nadenken voor we weg moeten rennen voor een tijger. Jouw angstalarm gaat nu eenmaal te vroeg af en je lichaam maakt zich klaar voor actie, maar is in de situaties die jij noemt niet handig.
Dat maakt dus ook dat je met je hoofd wel weet en kan beredeneren, maar dat je lichaam er echt anders over denkt. Om echt tot je emotionele brein te komen werkt een lichamelijke insteek vaak goed. Juist in combinatie met de EMDR en psychologische behandeling.

NadjaNadja
Hoofdmoderator Algemeen2
No worries, be happy!

Berichten: 6672
Geregistreerd: 28-08-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-22 13:36

Ik dacht inderdaad ook direct aan EMDR, maar las vervolgens dat je dat al gehad hebt. Wat maakt dat de EMDR niet geholpen heeft? Ik spreek vaker mensen bij wie het niet geholpen heeft en dan blijkt vaak dat het eigenlijk niet goed uitgevoerd is. Dan is het natuurlijk ook wel logisch dat het niet helpt. Ik zou het daarom nog niet uitsluiten inderdaad.

Verder zou exposure in vivo (jezelf blootstellen aan de situatie) inderdaad ook goed kunnen werken/aansluiten, alhoewel je dat eigenlijk ook al wel vrij veel doet. Maar dat zou je in ieder geval ook nog met je therapeut kunnen bespreken.

In ieder geval een vervelende situatie en lastig dat je daar toch met enige regelmaat tegenaan loopt :knuffel:

beestenfreak

Berichten: 1313
Geregistreerd: 17-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-22 13:48

Je hoeft je hier zeker niet voor te schamen hoor, ik denk dat iedereen in de paardenwereld wel een schrikmomentje heeft als een paard met z'n hoofd onder het touw doorgaat. Die van mij staat ook altijd lang vast om hooi te kunnen eten en die krijgt het ook wel eens voor elkaar, ik heb aan de ring onder het halster een touwtje geknoopt wat snel breekt en daar zit het halstertouw aan. Hij raakt er gelukkig niet van in paniek maar ik vind het wel een fijn idee dat het snel los gaat als hij wel in de knoop zit.
Ik zou het ook zeker aangeven bij je stalgenoten dat je hier zo mee zit, misschien zien sommigen het ook wel zitten om een veiligheidshalster of een breekbaar touwtje ertussen te gebruiken?

Kookaburra

Berichten: 5399
Geregistreerd: 23-07-20
Woonplaats: Op een laaghangende tak in een loofbos.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-22 13:51

beestenfreak schreef:
Je hoeft je hier zeker niet voor te schamen hoor, ik denk dat iedereen in de paardenwereld wel een schrikmomentje heeft als een paard met z'n hoofd onder het touw doorgaat. Die van mij staat ook altijd lang vast om hooi te kunnen eten en die krijgt het ook wel eens voor elkaar, ik heb aan de ring onder het halster een touwtje geknoopt wat snel breekt en daar zit het halstertouw aan. Hij raakt er gelukkig niet van in paniek maar ik vind het wel een fijn idee dat het snel los gaat als hij wel in de knoop zit.
Ik zou het ook zeker aangeven bij je stalgenoten dat je hier zo mee zit, misschien zien sommigen het ook wel zitten om een veiligheidshalster of een breekbaar touwtje ertussen te gebruiken?

Vind ik een mooi idee, maar misschien is reageren vanuit de angst (door maatregelen te laten nemen, bijvoorbeeld breektouwtje ertussen), nu net niet wat op lange termijn helpt.

Eapy

Berichten: 1735
Geregistreerd: 22-05-13
Woonplaats: Noord-Holland

Re: Overdreven stressreactie/hyperfocus op paarden die vast staan

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-22 14:00

Ah ja absoluut, ik gebruik zelf ook áltijd een dun stro-touwtje. Word er op stal gek om aangekeken, maar ik heb liever dat mijn dier zich niet bezeert.

Bakira
Berichten: 4
Geregistreerd: 13-10-22

Re: Overdreven stressreactie/hyperfocus op paarden die vast staan

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-22 14:59

Ik herken het wel. Mijn eigen paarden zet ik eigenlijk nooit meer vast. Ook na een paar vervelende ervaringen met vaststaan. De jongste van zeven die ik zelf gefokt heb heeft nog nooit vast gestaan. Ik heb ze geleerd keurig stil te staan en dat gaat prima ook met de hengst. Als ik ze wel even vast wil gebruik ik een lange lijn die ik door de ring haal en hou hem gewoon vast. Het geeft mij de meeste rust.

kiomiamigo
Berichten: 496
Geregistreerd: 15-12-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-22 15:03

Wat naar voor je dat je juist in je momenten van ontspanning steeds getriggerd wordt. Laat ik voorop stellen dat het zeker geen overdreven reactie is. Je lichaam reageert, probeert je iets te vertellen.

Met je hoofd kan je heel goed bedenken dat het "oke" is, alleen je lichaam vertelt je iets anders. Je geeft zelf al aan dat je weet waar de oorzaak zit. Het is zaak je lichaam weer gerust te stellen en te laten weten dat het veilig is. Daar zijn in mijn ogen meerdere dingen voor nodig. 1 de emotie van het desbetreffende moment doorvoelen. Dat kan door EMDR maar ook door een systemische opstelling. Als die lading eraf is, kun je makkelijker in het "nu" bij je lichaam aanwezig blijven op stress momenten.

Ik zou als therapeut nieuwsgierig zijn naar een mogelijke eerdere "angel" in dit verhaal, wellicht speelt je gemoedstoestand hier ook een rol in.

Janneke2

Berichten: 22772
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-22 15:16

Ten eerste: hartstikke rot. Zowel dat je in je privé leven veel stress ervaart, en dan dit er nog eens bij. (Waardoor je het 'extra druk' hebt.)

Ik zie persoonlijk niet in wat er irreëel aan deze angst is.
Maar het belangrijkste is, dat deze hyperfocus 'de nek omgedraaid moet worden'.

Jammer dat die ene keer emdr niet hielp. Er zijn meerdere technieken die goed kunnen werken, somatic experiencing, hypnose, gespecialiseerde kinesiologie.

... maar het kan ook belangrijk zijn om te praten met je therapeut over 'waarom het niet werkte'.
De techniek emdr is redelijk complex, dat kan voor jou een stoorzender zijn geweest. ('Wat moest ik ook al weer doen...?')
Het kan onervarenheid van de therapeut zijn geweest.
... en ik ben als cliënt op het riagg ooit iemand tegengekomen die driekwart van haar training vergeten was.
(Ik gebruik even een term uit de uitstekende pagina op Wikipedia over emdr. Daar wordt gesproken over 'de inktvis'. Er is een naar beeld dat de klacht representeert, dat is zogezegd de kop, en uit die kop komen allerlei 'tentakels'. Dat wist deze therapeute niet meer.... Dan gebeurt er ook weinig.)

Elisa2

Berichten: 37289
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Overdreven stressreactie/hyperfocus op paarden die vast staan

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-22 15:24

Kan het zijn dat de angst die hier onder zit eigenlijk angst voor controleverlies is? Want je hebt het vooral bij paarden van anderen die vast staan. En waar jij dus geen controle over hebt hoe ze vast staan..

Het is belangrijk om naar de onderliggende kern te komen, controleverlies = machteloosheid en machteloosheid is vaak angst.

Avalanche

Berichten: 16050
Geregistreerd: 28-04-16
Woonplaats: Zuid, Zuider Zuidst

Re: Overdreven stressreactie/hyperfocus op paarden die vast staan

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-22 16:52

Ik vind het geen irrationele angst.
Ik heb hele nare dingen zien gebeuren bij paarden die vast stonden en schrokken.

Ja een paard moet leren vaststaan, maar ik ben groot fan van break-away halsters en paniekhaken.

Pumpkinbroes

Berichten: 409
Geregistreerd: 31-10-20

Re: Overdreven stressreactie/hyperfocus op paarden die vast staan

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-22 17:44

Ik heb dit met wind(stoten).

Had eens een paard waarbij meerdere grove ongelukken zijn gebeurd terwijl het waaide.

Het heeft mij ook lang geduurd om te begrijpen waar de zenuwen vandaan kwamen als het waaide.
Heb er ook last van als ik niet eens in de buurt van paarden ben.

Het stomme is dat ik geen angst heb voor andere dingen die bij die ongelukken een gedeelde noemer was.

Heb ook geen idee hoe ik er weer van af kom, maar er niet aan toe geven en door blijven gaan helpt tot nu toe het meest.
Hoe moeilijk ook, want je zet het niet even uit.

Ik schaam mij er niet voor en ik praat erover met vriendinnen, dat helpt ook veel.

Angst is iets heel raars, maar weet dat je niet gek bent als je daar last van hebt.
Ook hoef je je echt niet te schamen, het is nou eenmaal zo.

Suliko

Berichten: 4323
Geregistreerd: 06-12-14
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-11-22 18:08

Bedankt iedereen voor de begripvolle reacties, herkenning en verschillende perspectieven, daar heb ik zeker wat aan!

Ik geef even een meer algemeen antwoord waarin ik jullie reacties meeneem.

Allereerst over de EMDR. Mijn psycholoog is erg ervaren, ook in de EMDR. Vanuit mijn eigen opleidingsachtergrond heb ik er zelf ook kennis van. We hebben voor mijn (jeugd)trauma EMDR als eerste hulpmiddel ingezet, maar kwamen er al snel achter dat het mij enorm ontregelde. Ook na vaker doen een aantal maanden achter elkaar (ben sinds februari in therapie). Dus we hebben het wel echt een kans gegeven zeg maar. Op deze specifieke situatie hebben we het eenmaal gedaan, afgelopen zomer. Dat deed toen eigenlijk niets, of eerder de eerste keer dat ik weer bij de paarden was erna was het nog heftiger en erna weer op hetzelfde niveau. Ik was toen alleen even helemaal klaar met elke keer de vermoeiende nasleep van EMDR, dus dat hebben we toen stop gezet. Ik denk wel dat EMDR heel effectief kan zijn in deze situatie, dus ik wil het nog wel een kans geven (als mijn brein ietsjes meer rust heeft).

Heel bewust stil staan bij wat ik voel en ervaar op de poetsplaats, ook juist zien wat er wel goed gaat, het gevoel erkennen en niet er tegenin gaan wat meerdere van jullie noemen, dit doe ik inderdaad. Ik ken al die riedeltjes en weet rationeel hoe om te gaan met zoiets en zou het ook zo een ander kunnen vertellen. Letten op mijn ademhaling, schouders ontspannen, opmerken waar ik spanning voel etc. @verootjoo heeft zeker een goed punt hierin, cognitief weet ik het allemaal wel maar de lichamelijke reactie is me voor. En helaas is die lichamelijke reactie zó groot, dat ik er dan dus ook niet uit kom. Ik neem je tip van lichaamsgerichte therapie dan ook zeker mee, haptotherapie zit al langer in mijn hoofd (jammer genoeg zo duur :+ ).
Exposure zit ook wel goed ja, ik voel me erg verantwoordelijk voor Mano, dus ik laat het niet in de weg zitten van zijn zorg en training door niet naar stal te gaan. Het kost me nu alleen veel meer energie en het hele gedeelte poetsplaats is gewoon niet leuk, waardoor ik er ook tegenop kijk.

Aan stalgenoten vragen zich aan te passen vind ik te veel en ik zie daarin niet de oplossing inderdaad. Door mijn hyperfocus heb ik gezien dat bijna elk paard zo'n goedkoop clipje aan het touw heeft, dat breekt 99% van de tijd bij paniek weet ik uit ervaring. Dus daar ligt de oplossing niet.
Ben het er wel mee eens dat het niet helemaal een irrationele angst is, touw + paard is en blijft risicovol en dat maakt het denk ik nog lastiger om het angstpatroon te doorbreken.

Over een diepere oorzaak die @kiomiamigo en @Elisa2 noemen, daar zit zeker wat in. Overigens heb ik het bij Mano ook, maar die zet ik dus gewoon niet vast, heel simpel. :') Al let ik er zelfs dan nog op waar het touw zich bevind, dat het zich niet om de een of andere magische reden zichzelf vast heeft gezet 8)7
Maar mijn huidige gemoedstoestand wordt veroorzaakt door mijn jeugd waardoor ik me op vroege leeftijd in een overlevingsmodus heb geslingerd (=hoog stresslevel/alertheid/controledrang) en daar bovenop kwam twee jaar geleden een traumatische ervaring. Een traumatische ervaring heeft natuurlijk altijd met controleverlies en machteloosheid te maken. Dat samen heeft ervoor gezorgd dat ik een soort van gecrasht ben en met veel te veel spanning en paniek rondloop (met ook dissociatie). 'Helaas' ben ik hier zo gewend aan geraakt dat ik altijd wel goed heb weten te functioneren. Nu dat fundament is afgebrokkeld ben ik denk ik heel gevoelig en kwetsbaar geworden voor schrikreacties, waardoor het misgaan van afgelopen zomer zo groot is geworden. Dat alles groots wordt opgeslagen bij het minimale verlies van controle. En in de omgang met paarden heb je eigenlijk weinig controle en veel risico.
Ik hoop dus heel erg dat met traumaverwerking (wat ik nu bewust inzet ipv via emdr) en therapie mijn algehele stresslevel zakt en ik meer rust vind en daarmee ook weer vertrouwen in mezelf en de wereld. Ik denk dat daar een heel groot deel van het antwoord ligt, alleen dat gaat nog wel flink wat tijd kosten zeg maar. :') Dus ik hoop toch een manier te vinden om dit specifieke stukje aan te pakken, wat in principe los staat van de rest van mijn probleempjes.

Janneke2

Berichten: 22772
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-22 18:24

Hoi meis, ten eerste: wat een bak ellende. ("Noem het maar 'probleempjes'... :(:) - een mens moet wat.)

En zo zie je maar weer : ik had de indruk dat je vooral gesprekken deed, en dat in dit verband voor 1 keertje emdr was geprobeerd.

Met 'uitputting' na emdr ben ik bekend. En het kan ontregelen, maar liever niet te veel...
(Sommige rationalisten stellen dat elke verandering een kleine ont- regeling is. Veranderen is sowieso een kunst.)

En al weet je het rationeel nog zo goed: als het menselijke alarmsysteem om haar moverende redenen vindt dat er gevaar is, gaat je lichaam in de alarmtoestand. (Want inderdaad, als er een tijger in de buurt is, moet je direct handelen, niet eerst eens gaan nadenken, 'we overleven op instinct'.)

Suliko

Berichten: 4323
Geregistreerd: 06-12-14
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-11-22 18:45

Janneke2 schreef:
Hoi meis, ten eerste: wat een bak ellende. ("Noem het maar 'probleempjes'... :(:) - een mens moet wat.)

En zo zie je maar weer : ik had de indruk dat je vooral gesprekken deed, en dat in dit verband voor 1 keertje emdr was geprobeerd.

Met 'uitputting' na emdr ben ik bekend. En het kan ontregelen, maar liever niet te veel...
(Sommige rationalisten stellen dat elke verandering een kleine ont- regeling is. Veranderen is sowieso een kunst.)

En al weet je het rationeel nog zo goed: als het menselijke alarmsysteem om haar moverende redenen vindt dat er gevaar is, gaat je lichaam in de alarmtoestand. (Want inderdaad, als er een tijger in de buurt is, moet je direct handelen, niet eerst eens gaan nadenken, 'we overleven op instinct'.)


Met een beetje humor dingen omschrijven is inderdaad wel mijn manier om er mee om te gaan. :')

Nee, de EMDR was wel hard werken zeg maar. Het heeft ook wel iets gedaan hoor, bracht wat meer rust, maar minimaal tegenover de ontregeling die het bracht. Moest er elke keer 4/6 dagen van bijkomen en dat schoot gewoon niet op met studie en werk.

Elisa2

Berichten: 37289
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Overdreven stressreactie/hyperfocus op paarden die vast staan

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-22 18:54

Heftig.. het lijkt wel een vorm van ptss. Lichaamsgerichte therapie kan heel goed helpen hierbij. Somatic experience, innerlijk kind werk en zo zijn er nog wel meer.

Als praktische tip kan ik je in ieder geval meegeven om contact met je lichaam te maken op het moment dat die hyperfocus begint. Let op je ademhaling, ga bewust even vier tellen in, vier tellen vast houden en vijf tellen uit ademen. Probeer bewust je lichaam te voelen en aan te raken. Voel je linkerpink, je rechterduim, linkerwenkbrauw, voorhoofd etc.

Meditatie en leren contact te maken met het lichaam kan hierbij ook goed helpen. Daarnaast stimuleert dat het parasympatische zenuwstelsel waardoor je lichaam/ geest uit de overdrive van het sympathische zenuwstelsel komen.

Suliko

Berichten: 4323
Geregistreerd: 06-12-14
Woonplaats: Utrecht

Re: Overdreven stressreactie/hyperfocus op paarden die vast staan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-11-22 19:06

Diagnose is inderdaad PTSS. Had ik ook kunnen benoemen maar niet aan gedacht.
Ik zit nu naar een haptotherapeut te kijken, volgens mij wordt het deels vergoed met mijn verzekering. Somatic experience ga ik ook even naar kijken, ken de naam wel maar ben er verder niet bekend mee.

Met mijn psycholoog zijn we nu ook bezig met mindfulness, heel fijn!
Het lastige is alleen dat zodra ik meer ontspan en in mijn lichaam zak er heel veel emoties naar boven komen waardoor ik weer in paniek raak (vandaar dat ik soms ook dissocieer). Dus ontspanning bereik ik pas door bewust trauma te verwerken en stapje voor stapje die emoties toe te laten. Maar in een keer erin zakken werkt dus averechts.

verootjoo
Berichten: 35653
Geregistreerd: 19-10-03

Re: Overdreven stressreactie/hyperfocus op paarden die vast staan

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-22 19:22

Met je aanvullende info zou ik zeker naar een haptotherapeut kijken.

Elke ervaring in je leven wordt opgeslagen in je lichaam, alleen cognitief benaderen is vaak niet genoeg. Je hoofd weet het wel, maar het helpt beter om ook je lichaam leren voelen en begrijpen, zodat die oude opgeslagen pijn geheeld kan worden.

Elisa2

Berichten: 37289
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-22 22:05

Suliko schreef:
Diagnose is inderdaad PTSS. Had ik ook kunnen benoemen maar niet aan gedacht.
Ik zit nu naar een haptotherapeut te kijken, volgens mij wordt het deels vergoed met mijn verzekering. Somatic experience ga ik ook even naar kijken, ken de naam wel maar ben er verder niet bekend mee.

Met mijn psycholoog zijn we nu ook bezig met mindfulness, heel fijn!
Het lastige is alleen dat zodra ik meer ontspan en in mijn lichaam zak er heel veel emoties naar boven komen waardoor ik weer in paniek raak (vandaar dat ik soms ook dissocieer). Dus ontspanning bereik ik pas door bewust trauma te verwerken en stapje voor stapje die emoties toe te laten. Maar in een keer erin zakken werkt dus averechts.


Ja ik begrijp het helemaal, stapje voor stapje de emoties voelen en in je lichaam blijven en niet dissociëren is wat je eerst weer moet leren om je weer meer veilig te gaan voelen.

Er is een boek over somatic experience: De Tijger ontwaakt die heel veel inzichten kan geven hoe het lichaam werkt en het onderbewuste reptielenbrein. Heel interessant.

Suliko

Berichten: 4323
Geregistreerd: 06-12-14
Woonplaats: Utrecht

Re: Overdreven stressreactie/hyperfocus op paarden die vast staan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-11-22 22:15

Oh ja, tuurlijk! Peter Levine. Heb zijn boek op mijn ereader staan, maar nog niet gelezen, dat is waar ik het begrip van ken. Maar eens tijd om dat op te pakken. :D

Heb het topic doorgestuurd naar de eigenaresse van Mano. Ik had het haar nog niet verteld omdat ik het zo suf vond, hoop had dat het vanzelf over zou gaan en het gelukkig mijn zorg voor Mano niet in de weg zit (of in ieder geval, dat sta ik niet toe). Zij begreep het volledig en heeft een stalgenoot gevraagd of ik haar stal mag gebruiken, dan kan ik daar in alle rust Mano verzorgen/opzadelen. Bij de stallen mag je geen paarden aanbinden, alleen aan het begin van de stalgang en de poetsplaats is buiten. Dus dan staan in principe alle paarden buiten mijn zicht. Is geen oplossing voor de angst, maar het zorgt er wel voor dat ik wat meer kan ontspannen en mijn focus bij Mano kan houden. En voorlopig verder met traumaverwerking en weer wat meer in mijn eigen lichaam en vertrouwen zakken.

Kookaburra

Berichten: 5399
Geregistreerd: 23-07-20
Woonplaats: Op een laaghangende tak in een loofbos.

Re: Overdreven stressreactie/hyperfocus op paarden die vast staan

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-22 22:42

Wat stoer dat je het topic gedeelt hebt, en mooi dat er nu even een veiligvoelende optie is.