Korte hoeven na ijzers afhalen

Moderators: Coby, petraaken, C_arola, Dyonne, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
superpony
Berichten: 14908
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 10:17

Blootvoets gaan kan tijd kosten na zoveel jaren ijzers.

Maar een goede hoef komt van binnenuit. Wij bekappen ook natuurlijk, maar dan moeten de omstandigheden ook goed zijn zoals; het dieet, leefruimte etc. Dat houdt dus in dat die van ons 24/7 buiten lopen op zand en steen. Dat ze hooi krijgen en geen biks of muesli met hoog suiker/zetmeel gehalte.

Zodra een paard weinig vrije beweging krijgt, veel hardvoer krijgt en in een stro stal staat bijv, is het al zoveel moeilijker om ideale voeten te krijgen.

Maar ijzers zouden inderdaad nooit de voorkeur moeten hebben. De hoeven worden belemmerd door de ijzers en deze zitten er vaak weken en weken onder. Al die tijd wil die hoef uitzetten, groeien etc etc. Ijzer geeft weinig demping en dat merk je vroeg of laat ook aan de rest van het lijf, de gewrichten. Vaak mankeert het paard dan al iets of wordt de oorzaak elders gelegd.
Maar een ijzer is wel symptoom bestrijding. Je kan je afvragen wat de mensen zeggen; paard is kreupel, dus ijzer eronder en weer rijden.......Maar feitelijk was het paard dus kreupel. Die gevoelige zool bijv, wat vaak een reden is, hebben ze dan nog, maaar voelen ze minder. Maar er wordt ook niks aan gedaan. Het hersteld niet.

De meeste mensen hebben veel teveel blind vertrouwen in hun smid, wat helaas vaak onterecht is. Een hoef hoort niet te brokkelen. Dan is hij vaker te lang of slecht bekapt, dan te kort.


superpony
Berichten: 14908
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 12:06

marleen_usar schreef:
Zand daar droogt een hoef erg van uit.


En?? Onze paarden lopen al jaren 24/7 op zand en dat is gewoon prima. Alleen een beetje rot bekappen in de zomer. Maar de kwaliteit wordt er echt nooit minder van.

Het gaat om het totaal. Van binnenuit, dus goed voeren, veel bewegen en dan de ondergrond.


superpony
Berichten: 14908
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Korte hoeven na ijzers afhalen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 15:45

Die voor hoeven moeten echt even goed bekapt worden.

Niet naar jou persoonlijk TS, maar het is wel erg dat veel paarden bezitters niet zien wat goed of slecht is en dat acceptabel vinden.

superpony
Berichten: 14908
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 15:48

WesternWay schreef:
Daarom top dat ze t vraagt hier. Kan iedereen er weer van leren!


Ja, klopt. Maar haal het toch maar even aan, omdat ik hier en daar wat schrik van de reacties en mensen hoefsmeden blind volgen.......


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GoogleAdsense en 4 bezoekers