Een veilige start: wormcontrole bij veulens

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14058
Geregistreerd: 20-04-16

Een veilige start: wormcontrole bij veulens

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-03-24 19:20

KWPN
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Renate Zuidema Fotografie


Veulens lopen een hoog risico om besmet te worden met wormen. Ze hebben nog geen natuurlijke immuniteit opgebouwd en zijn daardoor vatbaarder voor parasitaire besmettingen. In deze blog van Zoetis lees je meer over de twee meest voorkomende wormen bij veulens, wat het beste tijdstip van ontwormen is en wat je zelf als paardeneigenaar kunt doen om de infectiedruk te verlagen. Ontdek hoe je jouw veulens een gezonde en veilige start kunt geven.

Veulens van enkele dagen oud kunnen al besmet worden met veulenworm (Strongyloides westeri). De infectie kan op verschillende manieren plaatsvinden: via de moedermelk, via orale opname uit de omgeving of heel zelden via penetratie van de huid. Bij besmetting treden rond de leeftijd van twee tot drie weken de klinische symptomen op: diarree, gebrek aan eetlust en gewichtsverlies. De prevalentie van veulenworm is in Nederland de laatste jaren sterk gedaald, dus het is niet zinvol om alle veulens ‘blind’ te gaan behandelen op tien tot veertien dagen oud. Om niet onnodig te gaan ontwormen, kan een besmetting met veulenworm aangetoond worden via een mestonderzoek. Bij klinische gevallen van zieke veulens kan je het beste contact opnemen met je dierenarts.

Hygiënemaatregelen
Op probleembedrijven kunnen drachtige merries, waarvan de wormcontrole niet gekend of niet optimaal verlopen is, preventief één maand voor het veulenen ontwormd worden. Goede hygiënemaatregelen zijn belangrijker dan last-minute preventief ontwormen om problemen te voorkomen. Zorg ervoor dat veulens in een goed gereinigde, schone box worden geboren. Verwijder ook tweemaal per dag de mest uit de box van de merrie en het veulen. Na enkele maanden hebben de veulens voldoende weerstand opgebouwd tegen de veulenworm.

Spoelworm
Spoelwormen (Parascaris spp) zijn wormen die vooral bij veulens en jaarlingen voor zeer ernstige problemen kunnen zorgen en zelfs dodelijk kunnen zijn. De spoelwormen kunnen tot 40 centimeter lang worden en zijn wit van kleur. Oudere paarden hebben voldoende immuniteit opgebouwd om niet meer ziek te worden, maar blijven wel eitjes uitscheiden, wat de infectiedruk hoog houdt. Vrouwelijke wormen kunnen wel tot 200.000 eitjes per dag leggen.

Besmetting en symptomen van spoelwormen
Paarden worden met spoelwormen besmet door het opnemen van de eitjes tijdens het grazen of in de stal. De eitjes ontwikkelen zich tot larven die via de darmwand naar de longen migreren. Deze larven worden opgehoest, weer ingeslikt, en komen zo in de dunne darm terecht. In de dunne darm ontwikkelen de larven zich tot volwassen wormen. Symptomen veroorzaakt door de migrerende larven zijn hoesten en neusuitvloeiing. De volwassen wormen in de dunne darm veroorzaken diarree, lusteloosheid en een doffe vacht. Als er veel volwassen wormen in de darmen zitten, kan dit voor een verstopping zorgen die tot ernstige koliek of zelfs een fatale darmbreuk kan leiden.

Eitjes van de spoelworm
Eitjes van spoelwormen kunnen vanaf de leeftijd van negen tot zestien weken worden teruggevonden in de mest. Goed om te weten is dat het aantal eitjes in de mest niet altijd overeenkomt met de ernst van de besmetting, een mestonderzoek alleen is dus niet altijd betrouwbaar om de ernst van de besmetting in te schatten. Eitjes van spoelwormen kunnen jarenlang in de omgeving overleven. Dit betekent dat weides, paddocks en stallen jarenlang infectieus blijven. Mest verwijderen, herkauwers na de paarden de weide laten begrazen en een weide gedurende een bepaalde periode leeg laten staan, verlaagt de infectiedruk. Door het goed reinigen van de stal, bij voorkeur met stoom, zal de infectiedruk sterk dalen. Er bestaan geen ontsmettingsmiddelen die de eitjes van spoelworm volledig doden.

Ontwormingsschema voor veulens
Het systematisch maandelijks ontwormen van veulens tot de leeftijd van zes maanden wordt niet meer ondersteund door de ESCCAP (groep van Europese specialisten parasitologie). Bij veulens wordt geadviseerd om drie tot vier strategische ontwormingen in het eerste levensjaar te geven. Allereerst blijkt uit recent onderzoek dat veulens het best ontwormd kunnen worden op de leeftijd van twee én vijf maanden. Verder weten we dat tussen de leeftijd van zes en negen maanden een mestonderzoek nuttig kan zijn om de infectiegraad voor kleine bloedwormen te bepalen. In de late herfst wordt het veulen ontwormd met een product dat ook werkt tegen kleine bloedwormen en lintworm. Zoals eerder vermeld, kunnen spoelwormen jarenlang overleven in de omgeving. Tijdens de wintermaanden kan het daarom nodig zijn om de veulens die in een stal staan met een hoge infectiedruk bijkomend te ontwormen tegen spoelwormen.