Bahrein moet WK Endurance teamgoud inleveren na positieve dopingtest

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie
Berichten: 12883
Geregistreerd: 20-04-16

Bahrein moet WK Endurance teamgoud inleveren na positieve dopingtest

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-06-23 20:32

Persbericht FEI
Sport

[ img ]
Het WK Endurance in Butheeb. Foto: ©FEI/Jon Stroud


Van 20 tot 26 februari 2023 is in Butheeb, Verenigde Arabische Emiraten, het wereldkampioenschap endurance verreden. Het teamgoud is toen gewonnen door Bahrein. Deze wereldtitel is het land nu weer afgenomen door de FEI, nadat het paard Hera Durances positief testte op doping. Het FEI-tribunaal bevestigde de diskwalificatie van de ruiter Abdulrahman Mohammed Alzayed en zijn paard Hera Durances. Daarnaast legde ze de ruiter een schorsing van achttien maanden op en een boete van 5000 Zwitserse Frank. Lees hier meer over dit besluit van de FEI.

Als gevolg van de diskwalificatie zijn de resultaten van het team uit Bahrein nietig verklaard, omdat ze niet meer aan de vereiste drie teamresultaten komen. Hierdoor stijgen alle deelnemende landenteams één plaats in het klassement. Frankrijk is daarmee de nieuwe wereldkampioen, het zilver is voor Portugal en Italië betreedt het podium met brons. Bekijk de nieuwe teamresultaten hier.

Frankrijk is geen onbekende op de eerste plaats van het podium. Sinds de start in 1986 heeft het Franse team met vijf titels de meeste WK-teamtitels gewonnen. Gevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten en Spanje, die beiden twee WK-teamtitels op hun palmares hebben staan.

"Hoewel het nooit optimaal is om medailles opnieuw te verdelen na een evenement vanwege medicatiecontrole en antidopinggerelateerde overtredingen, beschouwen we dit als een bevestiging dat de systemen die we hebben grondig en effectief zijn", aldus FEI Legal Director Mikael Rentsch.

De FEI heeft uitgebreide procedures om de integriteit van de competitie te handhaven en te waarborgen door middel van het FEI Clean Sport-programma, dat antidopingregels en -processen voor zowel mensen als paarden omvat. Voor ruiters is de FEI een ondertekenaar van het World Anti-Doping Agency (WADA), terwijl voor paarden de FEI het Equine Anti-Doping en medicatiecontrolesysteem (EADMCR) heeft ontwikkeld en beheert, dat uitgebreid wordt getest op FEI-evenementen rond de wereld.

Voorafgaand aan alle grote kampioenschappen en Olympische Spelen stelt de FEI-specifieke “Doping & Medicatie Controle Gidsen” op. Deze delen ze met de deelnemers zoals de geselecteerde ruiters, chefs d'equipes en betrokken nationale federaties om het bewustzijn te vergroten, de processen uit te leggen en eventuele onbedoelde positieve gevallen te helpen voorkomen. De relevante gids voor Butheeb verwijst naar uitgebreide tests die moeten worden uitgevoerd en het testproces. Daarnaast herinnert het ruiters eraan dat zij de "verantwoordelijke persoon" zijn voor hun paard en de uiteindelijke verantwoordelijkheid zullen dragen, inclusief juridische procedures als hun paard positief test.

FEI Verboden Stoffen Lijst
De FEI Verboden Stoffen Lijst is verdeeld in twee secties: Gecontroleerde medicatie en Verboden stoffen. Gecontroleerde medicijnen zijn medicijnen die regelmatig worden gebruikt om paarden te behandelen, maar die op het moment van de wedstrijd uit het paardensysteem moeten zijn verwijderd. Verboden stoffen mogen nooit in het lichaam van het paard worden aangetroffen en zijn te allen tijde verboden.

Als een verboden stof wordt aangetroffen, wordt de verantwoordelijke persoon automatisch voorlopig geschorst vanaf de datum van kennisgeving (met uitzondering van bepaalde gevallen, waarbij een gespecificeerde stof is betrokken). Het paard is voorlopig geschorst voor twee maanden.

Informatie over alle verboden stoffen is beschikbaar in de openbare database.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: fokfanaat, Ginny135, kimwilliam, lies_sparkle, loez, Nieuwsredactie, StonedRomy, Thats_Me, xDeena_ en 27 bezoekers