Recensie: Veulengeluk, door Lisanne Thomas

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48496
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Recensie: Veulengeluk, door Lisanne Thomas

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-02-23 18:39

*Bokt
Bokt Community


Afbeelding


Vanuit verschillende Nederlandstalige uitgeverijen hebben wij de mogelijkheid gekregen om (informatieve) paardenboeken te lezen en te recenseren. Deze recensies zullen op Voorpagina Nieuws belicht worden, zodat jullie kunnen kijken welke paardenboeken passen bij jullie interesses en tak van paardensport.

Namens Lisanne Thomas en Bloemendal Uitgevers mochten wij Veulengeluk, geschreven door Lisanne Thomas recenseren.

Het boek bestaat uit 3 hoofdstukken, voorafgegaan door een voorwoord en inleiding en het wordt afgesloten met een conclusie, informatie over de paarden in dit boek en een nawoord en dank.

In het voorwoord vertelt Lisanne dat ze met dit boek handvaten wil aanreiken aan de liefhebber die éénmalig een veulentje wil fokken, of de beginnende hobbyfokker die zijn weg zoekt in dit spannende proces. Ze legt uit dat dit boek niet alleen gaat over de dracht en de bevalling, maar ook over onder andere de zaken waar je rekening mee moet houden bij de keuze van de merrie en de hengst.

De inleiding heeft Lisanne het over de maatstaven van de hedendaagse fokkerij en de (mogelijke) problemen die ze met zich meebrengen. Dit boek is bedoeld als houvast voor de paardenvriend die gaat fokken uit liefhebberij. De nadruk ligt op het maken van een weloverwogen persoonlijke keuze.

Hoofdstuk 1 heeft als titel "Een goed ouderpaard is het halve werk". Lisanne legt in dit hoofdstuk uit waar je op moet letten bij de merrie, ze geeft uitleg over genetica "voor dummies", de basiskleuren en hun verschillende modifiers, verdunningsfactoren en witpatronen. Ze geeft ook aan waar je op moet letten bij de hengst. De verschillende methoden van bevruchting komen aan bod, net als de stamboekopname, papieren en inteeltpercentages, erfelijke ziektes en soa's. Bij alle aangehaalde punten geeft Thomas duidelijke uitleg, in een begrijpelijke taal.

Hoofdstuk 2 heeft als titel "Dekking, dracht en geboorte. Van erwtje tot veulen". De titel geeft het eigenlijk al aan, in dit hoofdstuk wordt het hele proces uitgelegd vanaf de dekking, de controles door de veearts, de dracht en wat je nog met je merrie kan doen tijdens de dracht. Lisanne Thomas vertelt onder andere over vaccinaties tijdens de dracht, ontworming, voeding, training en conditie van een drachtige merrie. Daarna vertelt ze over de ontwikkeling van de foetus en de geboorte.
Ook vertelt Lisanne kort over de verschillende bewakingssystemen, en uitgebreider over de voorbereiding op de geboorte. Zo geeft ze onder andere aan wat er in een vluchttas moet zitten, en waarom dat erin zou moeten zitten. Wat ik erg mooi vind, is dat er ook wordt verteld over een zo natuurlijk mogelijke geboorte in een kudde.

Een belangrijk punt in dit hoofdstuk is de checklist. Op deze lijst worden alle punten waar je op moet letten nog eens overzichtelijk op een lijst gezet. Er wordt ook een lijstje gegeven van situaties waarin je altijd een veearts moet bellen.

De mogelijke complicaties bij een bevalling worden ook uitgebreid beschreven en geïllustreerd met duidelijke foto's. En ook hier geeft Lisanne Thomas een lijstje met situaties waarin direct een veearts moet worden gebeld.

De ontworming, vaccinatie en registratie worden kort besproken, net als de voeding en het afspenen van een veulen, en wat daarbij komt kijken. Verder is in dit hoofdstuk ook te lezen over het wisselen van de tanden.

Hoofdstuk 3 heeft als titel "Training, opvoeding en socialisatie". In het onderdeel "Een goede start" legt Thomas uit hoe zij het aanpakt als een veulen net is geboren: ze kiest er bewust voor om merrie en veulen met rust te laten en het veulen op een heel ongedwongen manier te leren dat de aanwezigheid van haar als mens erbij hoort. Ook niet onbelangrijk is het moederinstinct van de merrie. Lisanne legt uit welke verschillen in gedrag ze ziet bij verschillende merries.

Een ander punt waarover wordt verteld is de eerste training. Veulentjes zijn weliswaar nog niet zo groot, maar wel sterk en snel, en ze worden elke dag robuuster. Daarom is één van de eerste oefeningen die Lisanne Thomas aanleert het achteruit gaan. Ze legt duidelijk uit hoe ze dit op spelenderwijs aanleert. Iets anders dat ze een veulen aanleert, is dat bepaalde prikkels geen gevaar betekenen. Denk hierbij aan een paraplu, een bladblazer, een plastic zak of een regenponcho.

Voetjes geven is één van de basisdingen die een veulen moet leren, net als een halster omdoen en meebewegen met druk (leren meelopen). Lisanne gaat uitgebreid in op de manier waarop zij dit aan een veulen leert. Bij het leren meelopen aan een halster, horen nog meer aandachtspunten: afstand houden en leren vaststaan. Thomas legt kort en duidelijk uit hoe zij dit bij een veulen introduceert, en hetzelfde geldt voor de voorbereiding op een wormenkuur. Daarnaast komen er nog meer basisdingen aan bod. Als je veulen dit allemaal beheerst, kan je een stapje verder gaan, met de voortgezette training. Denk hierbij aan bij je veulen gaan zitten als hij ligt, kennismaken met de trailer, wandelen of meennemen als handpaard en en obstakeltraining. Lisanne legt ook uit welke "don'ts" er zijn, en wat je kan doen als je veulen geen veulen meer is, maar een jong paard.

De conclusie van het boek is dat het fokken van je eigen veulen een magische ervaring is, maar dat je er niet te licht over moet denken.

De paarden in dit boek worden allemaal voorgesteld met een foto en een korte beschrijving.

Tot slot worden in het nawoord en dank uiteraard de nodige mensen bedankt, die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van dit boek.

Veulengeluk is een duidelijk geschreven boek. De schrijfstijl is vlot en goed te begrijpen voor iedereen dus ook voor leken als ik, die wel helemaal verliefd zijn op al dat kleine grut. De illustraties en foto's, veelal in kleur, zijn een mooie toegevoegde waarde om de uitleg te illustreren. Als je een veulentje wilt fokken bij je merrie, of je vindt het gewoon interessant om alles te lezen over de dingen die bij het fokken en het hele proces komen kijken, dan is dit boek een aanrader.