Tips voor rijden in de winter in sneeuw en ijs

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 101758
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Achterveld

Tips voor rijden in de winter in sneeuw en ijs

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-01-22 19:25

FEI
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Niet elke ruiter heeft een binnenbak om in de winter in te rijden. Of je nu van plan bent om in de wei/buitenbak te trainen of de natuur in te trekken, rijden in winterse sneeuw en ijs vereist een beetje extra aandacht om het veilig te maken voor jou en je paard.

Hier zijn wat tips om je te helpen genieten van rijden bij koud weer...

Passende kleding
Natuurlijk weten ruiters dat ze voldoende warme kleding moeten dragen voor het rijden in de winter, maar één zware jas is vaak niet de juiste keuze. Het is beter om je in laagjes te kleden die geschikt zijn voor weersveranderingen naarmate de rit vordert.

Vermijd katoen, want dat houdt zweet vast. Kies voor fleece en high-tech stoffen die snel drogen en het meeste ademend vermogen bieden. Als je bij weinig licht of slecht weer op pad gaat, overweeg dan een veiligheidsvest en reflecterende accessoires voor een betere zichtbaarheid.

Hou er rekening mee dat bij wind de gevoelstemperatuur lager kan zijn. Bij een stevige wind voelt het veel kouder aan dan bij dezelfde temperatuur op een windstille dag. Je kunt online de gevoelstemperatuur berekenen zodat je weet hoe de kou zal aanvoelen.

Wees je ervan bewust dat geïsoleerde rijlaarzen meestal breder zijn dan gewone laarzen vanwege de toegevoegde lagen. Voordat je op pad gaat, moet je ervoor zorgen dat je minstens 1,25 cm ruimte hebt tussen je laars en de stijgbeugels aan weerszijden om het gevaar te vermijden dat je voet in de stijgbeugel blijft haken. Als je winterlaarzen te strak zitten, investeer dan in een groter paar stijgbeugels voor het koude seizoen.

Zorg er ook voor dat je cap geschikt is voor oorwarmers of een hoed/muts eronder. Een cap met een verstelbare band aan de binnenkant maakt dit gemakkelijker. Je ogen moeten beschermd worden, zelfs nog meer dan in de zomer als je in de sneeuw rijdt, dus vergeet je zonnebril niet.

Overleg eerst met je hoefsmid
Als je van plan bent om in de winter vaak te gaan rijden, is het verstandig om eerst met je hoefsmid te overleggen. Je zult een programma voor de voeten van je paard willen samenstellen dat rekening houdt met rijden op bevroren grond, gladde oppervlakken of dikke sneeuw.

Afhankelijk van de omstandigheden bij jou in de buurt kun je het beste afzien van hoefijzers die sneeuw opvangen en de vorming van glibberige sneeuwballen op de voeten bevorderen. Andere opties zijn hoefijzers met kalkoenen, hoefschoenen, of zelfgemaakte hoefbehandelingen met verschillende oliën die ervoor zorgen dat sneeuw zich niet aan de voeten van het paard hecht.

Er zijn ook sneeuw afstotende producten in de handel. Je hoefsmid kan je adviseren over wat het beste werkt voor de hoeven van jouw paard en het werk wat je met je paard wil doen.

Als je ervoor kiest je paard blootsvoets te houden, bespreek dan de hoefverzorging bij kouder weer. Het kan zijn dat je de hoeven vaker moet laten bekappen, omdat de hoeven sneller beschadigen bij zeer koude temperaturen en ijzige omstandigheden.

Rustig aan voor je paard
Zoals wandelen in de winter voor ons zwaarder kan zijn kan paardrijden ook zwaarder zijn voor je paard. Hoe dieper de sneeuw, hoe harder je paard moet werken bij elke stap. Balanceren op gladde ondergrond vraagt ook meer van je paard. Extreem koude lucht kan ook zwaar zijn voor de longen van je paard.

Naast het geleidelijk opbouwen naar langere ritten van week tot week, wil je ook langer opwarmen aan het begin van elk uitstapje. In plaats van helemaal voluit te gaan tijdens het rijden kun je je beter een beetje inhouden omdat het afkoelen in de winter ook veel langer kan duren.

Blijf uit de buurt van gladde wegen
Het vermijden van wegen in het algemeen is een slimme strategie voor het rijden in de winter. Niet alleen is het wegdek waarschijnlijk keihard of glad, er is ook vaak geen berm op winterse wegen door de ophoping van sneeuw. Dit maakt het moeilijk voor voertuigen om te passeren.

Het is een uitdaging voor bestuurders om in de winter paarden op de weg tegen te komen. Stoppen duurt langer, maar dit kan lastig zijn als een bestuurder je pas ziet als hij een bocht om is. Vallende sneeuw en een bevroren voorruit kunnen dit scenario nog verraderlijker maken.

Afbeelding
Paard zonder ijzers in de sneeuw. Foto: Marlies Trap Fotografie


Vergeet de cooling down niet
Maak nooit een abrupt einde aan een winterrit en zet je paard niet op de wei zonder een cooling-down sessie. Ga geleidelijk aan langzamer rijden, zodat het einde van je rit van een galop naar een draf naar een stap gaat.

Als je klaar bent met rijden, heb je nog steeds minimaal 15 of 20 minuten nodig om af te koelen. De algemene vuistregel is hoe zwaarder je paard ademt tijdens de rit, hoe langer de afkoelperiode.

Je wilt voorkomen dat je de deken op je paard legt als hij nog nat is, want dit houdt vocht vast en maakt de deken nat aan de binnenkant, en maakt zo het paard uiteindelijk nog kouder.

Aan de hand met het paard lopen onder een lichte deken is meestal de beste manier om een geleidelijke afkoeling te bereiken. In een noodgeval kun je stro gebruiken tussen het paard en zijn deken om de deken droog te houden en wat luchtcirculatie te creëren, verwijder het stro zodra het paard afgekoeld is.

Als het paard hevig zweet, kan het nodig zijn om het paard af te drogen met een handdoek of zelfs een zweetmes eroverheen te halen voordat je gaat lopen/droogstappen met een deken. Dit is meestal een teken dat het paard oververhit raakt tijdens de wintertraining.

Naast het verminderen van het activiteitenniveau, kun je dit ook oplossen door een minder dikke deken te gebruiken of het paard te scheren om de wintervacht in het zadelgebied kort te houden. Dit kan een dikkere deken vereisen wanneer het paard in rust is om rekening te houden met het verlies van natuurlijke bescherming.



Een paar laatste gedachten:
- Controleer altijd het weerbericht voordat je een buitenrit gaat maken, zodat de omstandigheden niet op het laatste moment veranderen.
- Verwarm het bit van je paard voordat je het in zijn mond doet. Sommige paarden vinden een koud bit in de winter niet prettig.
- Neem een hoevenkrabber mee voor het geval je paard ijs of sneeuw tussen zijn voeten krijgt halverwege de rit.
- Overweeg snacks en water mee te nemen voor zowel jou als je paard als je een lange afstand aflegt; het koude weer kan uitdrogingsverschijnselen vervagen, maar je moet nog steeds drinken.
- Veel plezier! Dit is de perfecte tijd van het jaar om te ontspannen en tussen de oren van uw paard te genieten van het prachtige landschap.

Marije_jiplover

Berichten: 25323
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Re: Tips voor rijden in de winter in sneeuw en ijs

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-22 19:59

Een bosrit in de sneeuw is zo magisch!

Ponylief staat rondom op ijzers met stiftgaten in de winter en als het gaat sneeuwen schroef ik er sneeuwveren in met 5 mm stiftjes met widia's.
Daarmee loopt hij ook gewoon op het land en kunnen we heerlijk door de sneeuw rijden.

Zo onwijs gaaf is dat!

Dit zijn de sneeuwveren:
Afbeelding

Afbeelding

Suzanne F.

Berichten: 49226
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-22 20:13

Marije_jiplover schreef:
Een bosrit in de sneeuw is zo magisch!

Ponylief staat rondom op ijzers met stiftgaten in de winter en als het gaat sneeuwen schroef ik er sneeuwveren in met 5 mm stiftjes met widia's.
Daarmee loopt hij ook gewoon op het land en kunnen we heerlijk door de sneeuw rijden.

Zo onwijs gaaf is dat!

Dit zijn de sneeuwveren:
[ [url=m/AEakDr.jpg]Afbeelding[/url] ]

[ [url=m/nCpgIo.jpg]Afbeelding[/url] ]


Dat ziet er handig uit! Die had ik vroeger moeten hebben. Ik liep altijd te tobben en later had ik zo’n rubberen ring erin laten zetten door de hoefsmid. Maar dit ziet er veel handiger uit.

Spenk
Berichten: 21777
Geregistreerd: 30-08-05

Re: Tips voor rijden in de winter in sneeuw en ijs

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-22 20:24

Aan de hand met het paard lopen onder een lichte deken is meestal de beste manier om een geleidelijke afkoeling te bereiken. In een noodgeval kun je stro gebruiken tussen het paard en zijn deken om de deken droog te houden en wat luchtcirculatie te creëren, verwijder het stro zodra het paard afgekoeld is.


Het zó belangrijk een paard af te koelen ZONDER deken. Dat is echt heel erg slecht!

Kan niet vaak genoeg gezegd worden. Afkoelen zonder deken, met is slecht voor de spieren

https://www.instagram.com/p/CW8ik2HoGdx/

Lithya

Berichten: 2505
Geregistreerd: 29-07-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-22 22:27

Met het weer van de laatste paar weken heb je haast meer aan tips over rijden met herfstweer: harde wind, regen en hagel :(

Chasey

Berichten: 10696
Geregistreerd: 27-10-10
Woonplaats: Meddo

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-22 00:33

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Nog een tip. Als je buiten gaat rijden, neem een route die je op ie duimpje kent ivm kuilen, sloten, gaten ed. die vol gesneeuwd kunnen zijn en daardoor niet meer zichtbaar.
Of ijs dat niet meer herkenbaar is ivm sneeuw dat er op ligt.
En verder: genieten!

alice0cullen

Berichten: 2434
Geregistreerd: 20-12-11
Woonplaats: Deventer

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-22 01:43

Lithya schreef:
Met het weer van de laatste paar weken heb je haast meer aan tips over rijden met herfstweer: harde wind, regen en hagel :(


Dit dacht ik dus ook, wat te doen met een zeiknatte bak :')