Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

KNHS-VNS

Uit Bokt
Studentenruiters

De Vereniging Nederlandse Studentenruiters (KNHS-VNS) behartigt de belangen van de Nederlandse studentenruiters. Het is een landelijk overkoepelend orgaan van alle aangesloten studentenrijverenigingen in Nederland. De KNHS-VNS is opgericht in 1969 als SNS (Stichting Nederlandse Studentenruiters), en staat open voor iedereen die als voltijdstudent staat ingeschreven bij een universiteit of erkende HBO-opleiding.

Binnenland

Studentenpaardrijverenigingen

In vrijwel iedere studentenstad in Nederland bevindt zich een studentenpaardrijvereniging. Studenten hebben vaak geen tijd of geld om een eigen paard te hebben. De rijverenigingen maken het voor studenten mogelijk om te (blijven) paardrijden tijdens hun studententijd. De verschillende verenigingen zijn verder autonoom, dus iedere vereniging regelt het paardrijden en de overige (al dan niet paardrijgerichte) activiteiten autonoom. Vaak kunnen er interessante kortingen worden geboden.

Momenteel (juli 2007) zijn er 20 verengingen aangesloten bij de KNHS-VNS.

Binnenlandwedstrijden

Iedereen die lid is van een studentenpaardrijvereniging mag meedoen met een studentenwedstrijd. Deze worden georganiseerd door één (of meer) van de studentenpaardrijverenigingen, waarbij de overige verenigingen worden uitgenodigd om mee te doen. Deze wedstrijden worden Stedenontmoetingen (SO's) genoemd.

De paarden worden geregeld door de organiserende vereniging. Er wordt gereden volgens een 'lotingsysteem' en een 'knockoutsysteem'. Hierbij rijden twee of drie ruiters beurtelings op hetzelfde paard. Degene die met dit paard de beste prestatie levert, gaat door naar de volgende ronde. Over het algemeen is er een 1e ronde, een halve finale en een finale. De combinatie van paard en ruiter, alsmede wie als 1e, 2e of 3e op het paard rijdt, wordt door loting bepaald. In iedere ronde zijn nieuwe paarden aanwezig. De kansen zijn dus voor iedereen gelijk.

Er kan gestart worden in verschillende klassen, dressuur en springen, door absolute beginners en door gevorderde ruiters.
In de dressuur wordt er gereden in de volgende klassen: Ba, Bb, La, Lb en M. De proeven die gereden worden zijn gebaseerd op de proeven van de KNHS. In de finale wordt de proef gereden van één klasse hoger dan de huidige. In de Ba-finale wordt dus de Bb-proef gereden. In de finale van de hoogste klasse, de M, wordt een andere M1-proef gereden.


VNS-klasse KNHS-klasse
Ba B AB pony's
Bb B
La L1
Lb L2
M M1


In het springen wordt gereden in de volgende klassen: B en L. De hoogtes zijn als volgt:

Klasse Eerste ronde Halve finale Finale
B 40-60cm 75cm 80cm
L 60-100cm 105cm 110cm

Promotie naar de volgende klasse is verplicht indien: - Je twee keer eerste bent geworden in een rubriek, of; - Je drie keer bij de beste drie van een rubriek geëindigd bent, of; - Wanneer je deel hebt genomen aan het VNSK.

Buitenland

Buitenlandruiters zijn Nederlandse studenten die willen deelnemen aan internationale wedstrijden (Buitenlandwedstrijden). Deze wedstrijden zijn op een hoger niveau dan de binnenlandse wedstrijden. Buitenlandruiters worden individueel lid van de KNHS-VNS en niet via een rijvereniging.

Buitenlandwedstrijden

Er zijn twee soorten buitenlandwedstrijden: Nations Cup en CHIU. De Nations Cups tellen mee voor de landenselectie voor het wereldkampioenschap, dat eens in de twee jaar wordt gehouden. Deze vallen ook onder het regelement van de AIEC. Dit is de organisatie die wereldwijd de belangen van de studentenruiters behartigt.

Gedurende deze meerdaagse evenementen worden feesten, diners en uitstapjes georganiseerd, zodat de deelnemers en supporters uit verschillende landen elkaar volop kunnen leren kennen. Bij de buitenlandwedstrijden wordt gereden op minimaal L-niveau in het springen en de dressuur. Iedere ronde, meestal in totaal 4, wordt het niveau verhoogd, zodat in de finales op Z-niveau en hoger wordt gereden. Ook voor buitenlandwedstrijden geldt dat de paarden door het organiserende land worden geregeld.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten