Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Equine metabolic syndrome

Uit Bokt
(Doorverwezen vanaf Insuline resistentie)
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Equine Metabolic Syndrome is een hormonale stoornis die vergelijkbaar is met (maar niet hetzelfde als) diabetes type 2 bij mensen en wordt gekenmerkt door vetzucht, insulineresistentie en hoefbevangenheid. Deze klinische problemen worden veroorzaakt door een te hoge bloedsuikerspiegel. Hierdoor ontstaat insulineresistentie en dat kan hoefbevangenheid tot gevolg hebben.

Oorzaak of etiologie

Equine Metabolic Syndrome (EMS) kan het gevolg zijn van erfelijke aanleg of van een te rijk rantsoen met te veel oplosbare koolhydraten onder andere fructaan of granen en te weinig lichaamsbeweging. Sommige rassen zijn gevoeliger voor EMS dan andere. Insuline is het hormoon dat het glucosegehalte in het bloed op het juiste peil houdt. Deze ongevoeligheid ontstaat indien gedurende lange tijd teveel glucose in het bloed voorkomt.

Ziekteverloop of pathogenese

Recent onderzoek

The American College of Veterinary Internal Medicine heeft recent een groep specialisten bijeengebracht om een betere definitie van EMS te formuleren. EMS kan bijvoorbeeld ook verward worden met Cushing (PPID pituitary pars intermedia dysfunction)

Symptomen

Meestal heeft het paard vetophopingen op rare plaatsen zoals een dikke manenkam, vetophopingen bij de koker, uier, staart en schouder. De ribben zijn vaak niet te voelen, maar niet ieder paard met EMS is dik.

Diagnose

De dierenarts kan via de Gezondheidsdienst voor dieren een Insuline pakket aanvragen. Het paard kan dan getest worden op het insulinegehalte en glucosegehalte om de diagnose te bevestigen. Het paard moet nuchter zijn voor deze test. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat paarden die pijn hebben, door bijvoorbeeld hoefbevangenheid, meer cortisol en catecholamines produceren. Daardoor verergert de insuline resistentie en kunnen er vals positieve resultaten uit de test komen. Als het paard hoefbevangen is en pijn heeft is het beter te wachten met het testen tot de pijn van de hoefbevangenheid is afgenomen. Deze verstorende factor kan ook verklaren waarom sommige eigenaren reacties op het toedienen van supplementen verkeerd interpreteren die worden toegediend voor verhoging van insulinegevoeligheid. Ieder supplement zal effectief lijken te zijn zodra de pijn is verminderd.Insuline-sensibiliserende geneesmiddelen, waaronder metformine en supplementen zoals chroom en magnesium worden nog onderzocht als behandeling voor IR bij paarden, maar resultaten van recente studies zijn er nog niet.

Behandeling

Beschrijf hier welke behandeling het paard nodig heeft om beter te worden.

Preventie

De twee belangrijkste strategieën voor de aanpak van IR zijn afvallen voor te dikke paarden en verbetering van de insulinegevoeligheid door dieet en management (lichaamsbeweging). Dikke paarden moeten op een dieet van hooi en voldoende vitamines en mineralen. Paarden moeten in eerste instantie een hoeveelheid hooi die gelijk is aan 1.5 % van hun huidige lichaamsgewicht per dag, dit moet worden afgebouwd tot 1,5% van het ideale lichaamsgewicht. De gewichtsafname moet worden voortgezet tot een ideale lichaamsconditie score is bereikt. Dit kan het beste gebeuren onder begeleiding van een dierenarts. Het regelmatig bijhouden van de body conditiescore is een belangrijk hulpmiddel bij gewichtsbeheersing. Granen en brokken moeten volledig geëlimineerd worden uit het dieet, het is beter als er geen toegang is tot weidegrond tijdens de periode van afvallen.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • http://www.horsetalk.co.nz/news/2009/11/077.shtml
  • GD Paard, 2009 nr.5
  • http://www.habitatforhorses.org/rescues/bodyscoring.html
  • N. Frank. Endocrinopathic Laminitis, Obesity-Associated Laminitis, and Pasture-Associated Laminitis. Published in IVIS with the permission of the AAEP 2008.
  • Frank N, Elliott SB, Brandt LE, et al. Physical characteristics, blood hormone concentrations, and plasma lipid concentrations in obese horses with insulin resistance. J Am Vet Med Assoc 2006;228:1383–1390.
  • Treiber KH, Kronfeld DS, Hess TM, et al. Evaluation of genetic and metabolic predispositions and nutritional risk factors for pasture-associated laminitis in ponies. J Am Vet Med Assoc 2006;228:1538–1545.
  • Asplin KE, Sillence MN, Pollitt CC, et al. Induction of laminitis by prolonged hyperinsulinaemia in clinically normal ponies. Vet J 2007;174:530–535.
  • Johnson, PJ: The Equine Metabolic Syndrome (Peripheral Cushing’s Syndrome): (2002) Veterinary Clinics of North America: Equine Practice 18, 271-293
  • Animal Health Foundation. 2010.


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.