Emmaa_ schreef:Ja tuurlijk! Ik gebruik een heel simpel recept dat ook nog eens veganistisch is, en super goedkoop om te maken. Enige is wel dat het heel handig is als je een keukenmachine heb.. Zonder kan wel maar het is dan wel heel veel werk. Een blender werkte bij mij niet, dan maal je het té fijn.
Een halve rode ui
Een flinke teen knoflook
Een half rood pepertje, zaden en zaadlijsten eruit gehaald
Blik kikkererwten (zijn meestal 400g voor het uitlekken, dat is prima)
Komijnpoeder (naar smaak, ik gebruik meestal 2 of 3 theelepels)
Korianderpoeder (same als met de komijn)
Scheut paneermeel
Ik hak het uitje, de knoflook en de peper even samen in de keukenmachine. Dan de kikkererwten laten uitlekken en even onder de door in een vergiet zodat het plakkerige laagje eraf gaat. Ik dep ze meestal nog even af met een stukje keukenpapier zodat ze niet zo nattig zijn. Die gaan erbij in de keukenmachine, met de kruiden en wat paneermeel. In het recept staat 50g maar dan worden ze bij mij meestal te droog, dus ik hou het meestal op de helft. Alles even fijnmalen in de keukenmachine en dan is het een kwestie van even voelen. Als het wat te droog aanvoelt (het moet wel korrelig zijn maar je moet er wel een balletje van kunnen knijpen) een scheutje zonnebloemolie erbij, als het wat te nattig aanvoelt nog een scheut paneermeel.
Daar dan balletjes van draaien (ik maak ze altijd plat omdat ze dan wat makkelijker bakken), die een uur in de koelkast wegzetten om op te stijven.
Dan kan je ze bakken in een laagje zonnebloemolie. Wel rekening mee houden dat je een goede pan met anti-aanbaklaag gebruikt en dat ze best in een beetje olie mogen. Anders blijven ze aan de pan plakken en dan is het lastig om ze heel te houden tijdens het bakken.
Het is een beetje trial-and-error en het lukt nooit zo goed als de kant en klare uit de supermarkt maar ik vind het een stuk lekkerder. Je kan er evt nog een handje verse kruiden (koriander ofzo) doorheen doen, of wat meer peper/ui/knoflook als je dat lekker vindt. Ik gooi er ook wel eens wat cayennepeper bij voor een beetje pit erin.
Serveren doe ik meestal in een wrap. Handigste is dat je ze lang goed kan houden in de koelkast als je ze ongebakken bewaart. Bakken is in 5 minuten wel gedaan dus veel tijd kost het ook niet. Ik 'prep' het dus echt van tevoren zodat ik het makkelijk als lunch kan bakken als ik vanuit huis werk.
Wij gebruiken bijna hetzelfde recept En inderdaad w.b.t. bakken, voor het perfecte resultaat hoort het eigenlijk gefrituurt te worden dus zeker niet te weinig olie inderdaad. Als je het teveel werk vind, bij een Syrische winkel of misschien ook wel andere toko kan je ze vaak heerlijk kant en klaar kopen. Wel even opletten dat ze zelfgemaakt zijn, vers of ingevroren maakt dan niet uit. Ik vind het zelf totaaal niet te vergelijken met falafel uit de supermarkt, echt zoveel lekkerder dit!