Kees 531 wint overtuigend hengstenrubriek op CH Lunteren

Moderators: Essie73, Polly, xingridx, Firelight, Ladybird, Muiz, Mjetterd, NadjaNadja, ynskek

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nieuwsredactie
Berichten: 14489
Geregistreerd: 20-04-16

Kees 531 wint overtuigend hengstenrubriek op CH Lunteren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-05-24 18:00

Phryso
SportDe 14e editie van CH Lunteren mondde uit in een succesvol concours waarin veel kwaliteit te bespeuren viel. Maar liefst 22 rubrieken Fries ras aangespannen, danwel onder het zadel, werden het in grote getale aanwezige publiek voorgeschoteld. Zij werden getrakteerd op een middagje vol sterk bewegende Friese paarden.

Tjebbe 500-bokaal voor Kees 531
Een van de hoogtepunten van het concours in Lunteren is sinds 2012 de ingevoerde rubriek dekhengsten voor de concourswagen. Deze rubriek, oorspronkelijk begonnen op de befaamde klompenavonden in Zwolle, is overgenomen door het concours en in eerste instantie geadopteerd door destijds het KFPS en de bond van hengstenhouders. Inmiddels is de rubriek omgedoopt tot de Tjebbe 500-bokaal en biedt Stalhouderij De Zadelhoff tezamen met Dekstation De Nieuwe Heuvel deze rubriek nu aan.

Hoe bijzonder is het dan nu dat de eerste goedgekeurde zoon van Tjebbe 500, namelijk Kees 531, zich nu mag scharen in het rijtje winnaars van deze rubriek. In handen van Henk Hammers presenteerde Kees 531 zich voor het eerst in tuig en liet meteen een bijzonder indrukwekkende indruk achter. De hengst toonde zich met ontzettend veel ruimte, een heel sterk voorbeengebruik, goede houding en veel looplust. Kees 531 belandde in een overkamping met Faust 523 (Maurits 537), gereden door de eigenaar Marcel Heuker uit Een. Ook deze hengst toonde zich ruim en verheven. Wolter 513, Wardy 509 en Fryso 518 werden gelijkwaardig derde in deze rubriek.

Tweede wedstrijd in KFPS-nieuwelingencompetitie
CH Lunteren was ook de plek voor de tweede selectiewedstrijd in het kader van de KFPS-nieuwelingencompetitie. In Bennekom won Koop fan de Mersken (Ulbrân 512) al de eerste wedstrijd. Dit talentvolle paard was ook in Lunteren sterk, maar miste het verheven front. Hij kreeg nu sterke concurrentie van Stal Chardons Gerrit (Eise 489) met Jelmer Chardon in de sjees, die de rubriek won. Hij moest echter nog wel een heel sterk gevecht aangaan met de steeds beter wordende Gosse 526 (Nane 492) die door Radboud Kulsdom knap naar de tweede plaats werd gereden.

Nationale en regionale rubrieken
Naast de rubriek voor hengsten en de nieuwelingencompetitie, was er op CH Lunteren nog veel meer moois te bekijken. Zo was Albert Minkema wederom succesvol. Hij won met Epke van de Lits de limietklasse voor de sjees, pakte hij met Melle van de Lits de eerste prijs in de ereklasse. Vervolgens won hij met Idsert van de Lits en Epke van de Lits de tweespanrubriek voor de concourswagen en als kers op taart won dochter Lisa Minkema op spectaculaire wijze de tuigrubriek onder het zadel met Melle van der Lits. De limietklasse voor de regionale rijders was dit jaar dusdanig groot, dat er tijdig is besloten deze te splitsen in maar liefst drie groepen. Tjebbe 500 met Henk Hammers won een van deze rubrieken, maar ook Hieke fan Bokkum met Lubbert van Oene stond in één van deze rubrieken bovenaan, net als Sybren Minkema met Fryso’s Jannick.

Nog meer winnaars
Kroonmerrie Cecilia von Greifenstolz (Bartele 472) liet op CH Lunteren weer sterk van zich spreken. De merrie won in handen van Lieke Lueks de eerste Stal de Mersken/Stal Chardon Young Riders-competitie en wist later in handen van vader Albert Lueks ook de regionale ereklasse winnend af te sluiten. Lieke Lueks was tevens succesvol met Gilbaert vom Seenland (Epke 474), die ze voor het eerst uitbracht in de regionale damesklasse en sloot dit debuut winnend af. De damesklasse voor de sjees werd gewonnen door Maud Gerding, die met Falko VDK nu haar derde rubriekszege te pakken heeft. Elberth Wim Andela maakte de beste indruk met het tweespan Frijheit fan ‘e Stjelpdyk (Eise 489) naast Jasper fan ‘e Stjelpdyk (Norbert 444) bij de nationale tweespannen die hij winnend afsloot.

Bestgaand rijpaard
CH Lunteren biedt al enkele jaren ook een podium voor ruiters en amazones in de vorm van rubrieken bestgaand rijpaard. De animo is elk jaar weer overweldigend, waarbij meerdere voorselectierondes nodig zijn om tot een winnaar te komen. Dit jaar pakte de inmiddels welbekende Yersie C. (Hessel 480), gereden door Tahnee Visser de winst bij de merries won Iris Sijtsma met Fedde van de Pôle (Meinte 490) bij de hengsten/ruinen.

Bekijk de volledige uitslagen van de tuigrubrieken via onderstaande link:
https://www.friesetuigpaard.nl/friesland/uitslagen/

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot en 14 bezoekers