Omgaan met regenschurft (Dermatophilose) bij paarden

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie
Berichten: 13895
Geregistreerd: 20-04-16

Omgaan met regenschurft (Dermatophilose) bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-11-19 18:18

The Horse
Medisch

[ img ]
Regenschurft bij een paard. Foto: Bokt Wiki


Elk paard kan regenschurft krijgen, maar paarden met een verminderde werking van het immuunsysteem vanwege ziekte of ondervoeding hebben meer kans om hier last van te krijgen. Lees je in over deze aandoening, zodat je deze nare huidaandoening kunt voorkomen, of genezen.

In deze tijd van het jaar staat regen, verharen en modder centraal in het verzorgen van de paarden. Niets houdt meer van deze omstandigheden dan de Dermatophilus congolensis, een Gram-positieve bacterie die de huidaandoening regenschurft veroorzaakt. Deze bacterie leeft over het algemeen in de bodem en wordt ook gevonden op de huid van dieren en mensen. Hij kan zich verspreiden door besmet tuigage en materialen (zoals borstels en dekens) en bijtende insecten.

Elk paard kan regenschurft oplopen, maar paarden met een verzwakt immuunsysteem zijn er vatbaarder voor. Een aantal belangrijke omgevingsfactoren zijn ook belangrijk voor de bacterie om een infectie te beginnen.

Allereerst is vocht de voornaamste factor in de ontwikkeling van regenschurft. Hoewel we de aandoening regenschurft noemen, is het niet per se de regen die de infectie veroorzaakt. Paarden die in de warmte van de zomer op stalrust staan kunnen ook besmet raken en laten klinische symptomen zien; hiervoor is geen enkele vorm van neerslag nodig. Ook in de vroege lente, waarbij veel paarden nog een dikke wintervacht hebben, kunnen de temperatuurwisselingen ervoor zorgen dat er meer vocht op de huid ligt. Overtollig vocht brengt de natuurlijke barrière van de buitenste laag van de huid (de epidermis) in gevaar die daardoor vatbaar wordt voor de bacteriële invasie.

Een andere factor die kan leiden tot deze infectie is blootstelling aan bijtende insecten, met name vlooien en teken. Warm weer brengt deze dieren naar buiten en wanneer ze eenmaal op de huid zitten veroorzaken ze ontstekingen en irritaties. De bacterie die zij achterlaten kunnen zich verspreiden.

Oudere paarden of paarden met ziektes, ondervoeding of allergieën die de huid aantasten zijn vatbaarder voor infecties. Plus, wanneer ze eenmaal geïnfecteerd zijn, zal het langer duren voordat ze genezen in vergelijking met jongere, gezondere paarden.

Dierenartsen stellen vaak de diagnose gebaseerd op de locatie, aanzicht en grootte van de zweren. Ze verschijnen meestal als kleine opstaande of gematteerde plukjes haar, en de huid rond de zweer is meestal erg warm en kan zo pijnlijk zijn dat het paard ineen krimpt bij een aanraking.

De zweren komen voornamelijk voor op het hoofd, de rug en de achterhand, maar kunnen ook worden gevonden op de nek of borst. De zweren ontwikkelen zich meestal op de koten of kogels in modderige of natte omstandigheden (meestal mok of weide-dermatitis genoemd). Deze zweren beginnen als kleine wondjes, maar als ze niet worden behandeld, kunnen ze samenklonteren in grotere haarplukken. De korsten en het haar plakken aan elkaar om penseelachtige zweren te vormen wanneer ze eraf vallen.

Bacteriën kunnen aan de randjes van de korsten of huidzweren leven. Dierenartsen stellen vaak de definitieve diagnose door de korstjes te verwijderen en die onder een microscoop te bekijken. Daar zoeken ze dan naar de bacteriën, die vaak een vorm als treinrails aannemen. Andere testen kunnen een biopsie zijn of een stukje van de huid op kweek zetten.

Gelukkig is regenschurft makkelijk te behandelen. Er zijn tal van producten te vinden waarmee je regenschurft kunt aanpakken. De meeste gebruiken hierbij hetzelfde concept; verzacht de korsten, haal de korsten weg en behandel de onderliggende huid waar de bacteriën leven. Een antiseptische shampoo kan de meest acute en lokale infecties vaak al bestrijden. De dierenarts zal vaak een product met betadine of chloorhexidine adviseren als eerstelijnsbehandeling.

De infectie kan razendsnel verspreiden als het niet op tijd behandeld wordt. Het belangrijkste hierbij is om de korsten te verwijderen, maar ga niet pulken! Maak de korsten altijd eerst zacht zodat ze uit zichzelf wat losser worden. Wanneer het koud weer is en wassen niet echt een optie is kun je werken met antiseptische sprays en crèmes. De meeste korsten zullen eraf komen met het omliggende haar.

De eerste behandeling omvat vaak een maal per dag shampoos of sprays gebruiken voor drie tot vijf dagen. Dit zal het genezingsproces versnellen en de bacteriegroei vertragen. Voor chronische of hardnekkige infecties moet het paard behandeld worden met een voorgeschreven shampoo en/of antibiotica. Wanneer de infectie weg is, zal het haar binnen zeven tot tien dagen weer terug groeien.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Hutcherson
Berichten: 7290
Geregistreerd: 21-07-13
Woonplaats: --

Re: Omgaan met regenschurft (Dermatophilose) bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-19 21:49

Mijne kreeg regenschuft in het eerste jaar ooit dat ie een deken op kreeg. Daarna nooit meer een deken op gedaan en nooit meer last gehad.


opisop_shop
Berichten: 15057
Geregistreerd: 19-11-08
Woonplaats: Oostenrijk:)

Re: Omgaan met regenschurft (Dermatophilose) bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-19 21:53

Een deken kan gaan broeien en de ontwikkeling in de hand werken. Maar dan zal er ook wel een aanleiding zijn geweest.

Pony op de foto was van mij. Wij hebben hem geschoren wat natuurlijk geen pretje was. Gewassen met betadine en daarna goed in de gaten gehouden onder zijn deken.

~ When life gives you mountains, put on your boots and hike ~

Tancreda4
Berichten: 23960
Geregistreerd: 12-01-03
Woonplaats: ZuidHolland

Re: Omgaan met regenschurft (Dermatophilose) bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-19 06:50

Hier de pony om de zoveel dagen gewassen met betadine shampoo (ongeveer 4x) en tussen door MTG spul op dr korsten om ze losser te maken. En onder een deken gezet. Toen was ze er snel vanaf.

Shuristar
Berichten: 470
Geregistreerd: 11-09-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-19 10:53

Hutcherson schreef:
Mijne kreeg regenschuft in het eerste jaar ooit dat ie een deken op kreeg. Daarna nooit meer een deken op gedaan en nooit meer last gehad.


Zo zie je maar weer dat ze het op allerlei manieren krijgen, die van mij kreeg het door te veel in de regen staan. Gewassen met betadine schampo, deken op gedaan. De deken wisselde ik dan om de dag met een andere. De deken bespoot ik met aangelengde detol, liet hem drogen en de volgende dag andersom. De pony was er zo weer vanaf gelukkig, alleen de kale plekken duurde even voor daar weer haar op groeide.

hoogendroog
Berichten: 3271
Geregistreerd: 24-06-05
Woonplaats: Achterhoek

Re: Omgaan met regenschurft (Dermatophilose) bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-19 11:30

In het nieuwsbericht rept men van vlooien op het paard... de eerste vlo die een paard bijt moet nog geboren worden. Paarden kunnen luizen hebben, maar nooit of te nimmer hebben ze last van vlooien.

troi
Berichten: 16984
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle

Re: Omgaan met regenschurft (Dermatophilose) bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-19 13:27

Interessant stuk!

betadine
Berichten: 3237
Geregistreerd: 19-08-10
Woonplaats: Belgie

Re: Omgaan met regenschurft (Dermatophilose) bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-19 13:31

Mijn ruin kreeg het door in de regen te staan. Met regendeken opgelost. Dit paard was op vlak van vacht/huid wel een kneusje. Die had ook zo een dikke vacht... kon nooit drogen tussen 2 buien door.

uva uvam vivendo varia fit

Misty12
Berichten: 7031
Geregistreerd: 31-10-05
Woonplaats: omgeving enschede, op de fiets, bij de paarden en soms gewoon in huis.

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-19 13:32

Is het besmettelijk voor andere paarden? Bij ons op stal zijn 2 paarden die het hebben. (mijn paard komt niet met die in aanraking, maar ik kreeg die vraag van een stalgenoot). Het zijn toevallig 2 schimmels, maar het is toch niet zo dat schimmels vatbaarder zijn? Elke kleur paard kan dit toch krijgen.

Heb geen spijt van de dingen die je doet, maar van de dingen die je niet gedaan hebt.
It's easier to leave than to be left behind- R.E.M. -leaving New York
Irma, my star in heaven 23-05-1990 - 27-05-2019

betadine
Berichten: 3237
Geregistreerd: 19-08-10
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-19 13:37

Misty12 schreef:
Is het besmettelijk voor andere paarden? Bij ons op stal zijn 2 paarden die het hebben. (mijn paard komt niet met die in aanraking, maar ik kreeg die vraag van een stalgenoot). Het zijn toevallig 2 schimmels, maar het is toch niet zo dat schimmels vatbaarder zijn? Elke kleur paard kan dit toch krijgen.


Mijn ruin was een bruine en stond met 2 schimmel merries op de wei. Enkel hij had het. Mok is ook besmettelijk, maar paarden die hier geen aanleg voor hebben en of een goed immuunsysterm hebben krijgen het niet.

uva uvam vivendo varia fit

henny_w
Berichten: 3032
Geregistreerd: 20-03-05
Woonplaats: Twente

Re: Omgaan met regenschurft (Dermatophilose) bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-19 16:13

Mijn oudste merrie van bijna 23 heeft het momenteel ook en dan voornamelijk op de hals, boeg en schouders. Nu las ik elders dat regenschurft eigenlijk niet jeukt maar bij haar jeukte het in beginsel wel degelijk. Nu wordt het gelukkig minder maar hoe is de ervaring qua jeuk bij de andere Bokkers die hier in dit topic reageren?

Echte vrouwen rijden geen winkelwagentje, echte vrouwen rijden DODGE.

betadine
Berichten: 3237
Geregistreerd: 19-08-10
Woonplaats: Belgie

Re: Omgaan met regenschurft (Dermatophilose) bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-19 12:15

Hier kon ik er geen echte jeuk aan linken, maar gevoellig was het wel hoor. Kan me best voorstellen dat sommige paarden er jeuk van krijgen

uva uvam vivendo varia fit

Jildau
Berichten: 9395
Geregistreerd: 24-07-05
Woonplaats: Reahûs

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-19 19:28

Hutcherson schreef:
Mijne kreeg regenschuft in het eerste jaar ooit dat ie een deken op kreeg. Daarna nooit meer een deken op gedaan en nooit meer last gehad.


Mijne juist door 24/7 buiten zonder deken. Sindsdien juist wel een deken en 's nachts op stal.

[ img ]


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Natasja_, ardanwan, belle_boef, Bielsje, ChiniChar, DotBot, Faya__, flossies, Kimddddd, Luckyy80, noor14, Pieneappel, pol013, Prince, RenskeFrea, xLiez en 47 bezoekers